Araştırmacılar, Türk lirasının güçlendirilmesine ilişkin bir haber analizinde hızla değer kazanan liranın ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirirken, "Yükselen para birimi, risklere rağmen Türkiye'yi parlatıyor" ifadesini kullandı. -Türkiye'nin yatırımcılarının "gözdesi" haline geldiğini belirtirken yabancı sermaye girişlerinin, patlayabilecek bir balona yol açabileceği uyarısını da yapan gazete, değerlendirmelerine yer verdiği yetkililer ise, "Hiçbir kısıtlama koymayacağız" dedi.
    Türk lirasının yükselişi yurt dışında da dikkat çekiyor.Yabancı yatırımlar ve turizmin, ekonomiyi güçlendirdiğini ve liranın değerini artırdığını belirtirken, "Yükselen para birimi, risklere rağmen Türkiye'yi parlatıyor" diye yazdı. Gazete, Türkiye'nin yatırımcıların "gözdesi" haline geldiğini belirtti ancak artan yabancı sermaye girişlerinin, patlayabilecek bir balona yol açabileceği uyarısında da bulundu.
    İstanbul kaynaklı haber analizinde "Yükselen para birimi, risklere rağmen Türkiye'yi parlatıyor" başlığını kullandı.
    Yetkililer, "Yabancı yatırımlar ve turizm, ekonomiyi güçlendiriyor ve liranın değerini artırıyor" dedi.
    Yetkililer, "Her gün, Türk borsası, Türkiye ve diğer hızlı büyüyen, yükselen piyasalarda daha büyük getirileri arayan yabancı sermaye akımının etkisiyle rekorlar kırıyor" yorumunu yaptı.
"BU BİZİM TÜM ZAMANLARIN EN İYİ YILIMIZ OLACAK"
    Yetkililer "Bu bizim tüm zamanların en iyi yılımız olacak ve gelecek yıl daha iyi  olacak" sözlerini yansıtan, bu tür bir piyasada sıcak para için "birçok ödül" olduğunu belirtikten şöyle devam etti:
    "Ancak, çoğu zaman olduğu gibi bunun da olumsuz yönleri var: İhracata zarar veren ve daha uzun vadede bir balona ve değişkenliği ile kötü bir şöhret sahibi olan yabancı yatırımcılar daha emin limanlara kaçarken bu balonun patlamasına yol açabilir hızla değer kazanan bir para birimi."
    Yetkililer, Türk lirasının Mayıs'tan bu yana dolara karşı yüzde 11 değer kazandığına dikkat çekerken, tüm dünyada yükselen ülkelerin para birimlerinin yeni rekorlar kırdığını da belirtti ve Çin'in Salı günü aldığı faizleri artırma yönündeki sürpriz kararına da vurgu yaptı.
"BREZİLYA KONTROLLER GETİRİYOR TÜRKİYE FARKLI YOL İZLİYOR"
    Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Tayland gibi ülkelerin, düşük faizlerden kaçan milyarlarca doları çektiği belirtildiği haberde ancak Tayland ve Brezilya gibi ülkelerin, sermaye kontrolleri getirerek yabancı para akımlarını kısıtlama yoluna girdiğine işaret ettikten sonra "Türkiye ise farklı bir yol izliyor. İyi talihine karşı koymak yerine ondan zevk almayı tercih etti" ifadesini kullandı.
"BELKİ BİR GÜN LİRA DOLARA EŞİT OLACAK"
    Yetkililerin değerlendirmelerine de yer verdi.
    Yetkililer, "Hiçbir kısıtlama koymayacağız. Para ülkemize girerse eğer, gitmesi de gerekir" diye konuştu.
    Haberde Brezilya tarafından getirilen kontrolleri sitem ettiği öne sürülen yetkililer, "Bu serbest bir piyasadır ve para birimi sadece birlikte yaşamanız gereken bir fiyattır.
    Belki bir gün bir Türk lirası bir dolara eşit olacak bile. Neden olmasın" şeklinde konuştu.
    Liranın değeri konusunda asıl son söz sahibi olanların Hazine ve Merkez Bankası olduğuna dikkat çeken yetkililer görüşleri, liranın yükselişinin, Türk ekonomisinin son dönemdeki dinamizminin haklı ödülü olduğu yönündeki yaygın hissiyatını yansıtıyor" diye yazdı.
"TÜRKİYE'NİN YATIRIMCILARIN GÖZDESİ OLDU"
    Yetkililer, ihracatçıların şikayetleri ile ilgili hükümetin döviz piyasalarına daha çok müdahale edip etmeyeceği sorulması üzerine "güçlü bir lira gururum" yanıtını verdiğini kaydederek, şöyle devam etti:
"2010 yılının ilk iki çeyreğinde yüzde 11'lik bir büyüme ile Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biridir. Ve stratejik konumu ve şaşırtan düşük borç düzeyleriyle hızla yatırımcıların gözdesi haline geldi.
"LİRANIN GÜCÜNÜN ULUSAL GURUR HALİNE GELMESİ ŞAŞIRTICI DEĞİL"
    Kendi yarattığı birçok finansal krizi yaşamış olan ve çok uzak olmayan bir dönemde de her yıl değerinin yüzde 80'ını kaybeden bir para birimine sahip bir ülkede liranın gücüne bir ulusal gurur simgesi olarak sarılması şaşırtıcı değil."
Buna karşın yetkililer, "Ancak daha güçlü bir para biriminin zararına da yol açtığına ilişkin işaretler de var" dediği  şu yorumu da yaptı:
    "Türkiye'nin cari açığı, yükselen piyasalar arasında en hızlı artanlardan biri ve ihracattaki büyüme yavaşlatırken ve kurumsal ve tüketici talebi giderek daha çok ithalat çekerken GSYH'ya oranı olarak keskin bir biçimde geçen yıldaki küçük bir fazladan yüzde 5'lik bir farka genişledi. Daha zengin bir para birimi de, Türkiye'nin, yılda 12 milyar doları ülkeye getiren ve yatırım girişleri ile birlikte cari açığının finansmanında büyük bir rol oynayan, önemli turizm sektörünü de olumsuz etkiliyor."
Editör: TE Bilişim