Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ünal Koçak, son yıllarda et fiyatlarında yaşanan artışın, hayvancığın önemini bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi. Koçak, Yozgat'ın, konumu itibariyle tarım ve hayvancılığa dayandığını, tarım ve hayvancılığın bölgede önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Koçak, ilde kısa süre önce Et Balık Kurumu'nun hizmete açılmasıyla bölgede hayvancılığın gelişeceğini kaydetti. Koçak, şöyle dedi:
    "Bu kapsamda, Kazankaya kasabamızda dar gelirli ailelerimize yönelik hazırlanan besicilik projesi kapsamında 50 ailemize ikişer adet damızlık gebe süt sığırı dağıtımı yaptık. Yine Doğankent kasabamıza 50 ailemize 50'şer adet koyun dağımı gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl yine çeşitli ilçelerimizde de benzer dağıtımlar yapıldı. Bunun yanı sıra tarımsal desteklemeler kapsamında, hayvancılığın geliştirilmesine yönelik Tarım Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası aracılığı ile çiftçimize 7 yıl vadeli ve sıfır vaizli verdiği kredi desteği ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'ne sağlanan desteklerle hayvancılığın gelişmesine yönelik çok büyük imkanlar çiftçimize sunuluyor. 2009 yılında Yozgat'ta büyükbaş hayvan varlığı 194 bin iken, küçükbaş hayvan sayısı 230 bin civarındaydı. 2011 yılı itibariye bu rakam, büyükbaş hayvan varlığı 220 bin, küçükbaş hayvan sayısı ise 250 bine ulaşmıştır. Bu da ilimizde hayvancılığın geliştiğini gösteriyor. Hedefimiz, Yozgat'ta yoğun bir şekilde hayvancılığın, kaba ot ihtiyacı üretimini artırmak, ilimizi et ve süt pazar payı yüksek olan konuma getirebilmektir. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. "
    Besiciler Kurban Bayramı'nın sonbahara denk gelmesinin kurbanlıkların meralarda daha fazla otlatılmasına neden olduğunu ifade etti. Besiciler, şunları ifade etti: "Yıllardır besilik yapıyorum, bundan 10 yıl önce Kurban Bayramı kış aylarına denk geliyordu. Bu yüzden hayvanlara hep içerde baktığımız için daha fazla uğraş veriyorduk. Şimdi sonbahar dönemlerine denk geliyor. Yine de masrafımız fazla oluyor. İnşallah, bu yıl devletimiz ithal hayvan getirmez biz de hayvanlarımızı değerinde satarız.
    Kurbanlıklarda özellikle dikkat ettiğimiz şey, büyükbaş hayvanların iki yaşını doldurmuş olmaları, küçükbaş hayvanların (koyun ve keçi) ise bir yaşını mutlaka doldurmuş olması gerekmektedir. Bu yıl büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 3 bin ile 6 bin lira arasında, küçükbaş hayvanların ise 700 ile bin lira civarında olacağını tahmin ediyoruz. " şeklinde konuştu.
    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de büyükbaş hayvan varlığı 11 milyon 520 bin iken, küçükbaş hayvan ise 23 milyon 100 bin olarak belirtiliyor. Yozgat, hayvan varlığı bakımından ülke genelinde 20. sırada yer alıyor.
Editör: TE Bilişim