Maliye Bakanlığı, vergi tahsilâtını artırmak için yeni formüller üzerinde çalışıyor. Mükelleflerinin Gelir ve Kurumlar Vergisi borcunu kredi kartı ile ödeyebilmesini gündeme alan Gelir İdaresi, bankaları ikna etmeye çalışıyor.
    Bankaların talebe karşılık veremeyeceklerini düşündüğünü belirten yetkililer, ancak bu sıkıntının kısa sürede aşılacağını ifade ediyor.
    Finans kuruluşları ile görüşen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi borcunun kredi kartı ile ödenebilmesi için hazırlıklara başladı. Bankaları ikna etmeye çalışan İdare, olumlu sonuç alırsa mükellef Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) başta olmak üzere Gelir ve Kurumlar Vergisi'ni de kredi kartı ile ödeyebilecek.
    Sadece MTV ödemelerinin GİB'in internet sitesinden sanal POS cihazı aracılığı ile yapıldığını belirten Maliye'den üst düzey bir yetkili normal POS cihazı aracılığı ile kredi kartı üzerinden tahsilât yapılması üzerinde durduklarını söyledi.
    Bankaların MTV borcunun kredi kartı ile ödenmesine sıcak baktığını aktaran yetkili, "Tüm vergi borçlarının ödenebilmesi konusunda ise bazı çekinceleri var. Mükellefin bankalara gitmesinin ardından oluşabilecek talebe karşılık veremeyeceklerini düşünüyorlar.
    MTV'ye ise ödeme dönemi ve mükellef sayısı itibarıyla sıcak bakıyorlar. Ancak görüşmelerimiz sürüyor. Kısa sürede bu sorunu da aşabiliriz." dedi. Maliye kaynaklarından edinilen bilgilere göre söz konusu çalışma geçtiğimiz günlerde masaya yatırıldı.
    İdare öncelikli olarak konuya ilişkin teknik çalışmayı tamamlama kararı aldı. Sonrasında ise bankalar ile yeniden masaya oturulacak.
    GİB'in 2011 Yılı Performans Programı'nda kredi kartı ile tahsilâtın önemine dikkat çekiliyor. Vergi dairesinin iş yükünü hafifletmek ve mükellefin zaman kaybını azaltmak amacıyla MTV ile Ocak 2009'da başlayan 'Kredi kartıyla vergi tahsilatı projesi' Ocak 2009 tarihi itibarıyla faaliyete geçti.
    Proje kapsamının genişletilmesi çalışmasının devam ettiğinin ifade edildiği raporda "Banka ortamlarında (şubeler, internet bankacılığı, çağrı merkezi, ATM'ler, talimatlı tahsilâtlar) kredi kartı ile tahsilat çalışmalarına başlanmış olup bu kapsamda bankalara 'Bankalarda kredi kartı ile tahsilat tasarım dosyası' gönderilmiştir.
    4 banka ile çalışmalar devam etmektedir. 2 banka ile uygulamaya geçiş planlanmaktadır." denildi.
    Vergi tahsilâtı yetkisi bulunan 25 banka ve PTT, Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine bağlanıp otomasyon kapsamındaki vergi dairesi ve mal müdürlüklerinde kayıtlı mükellefler hakkında cari sorgulama yapabiliyor. Bu sistemde hatasız tahsilat oranı yüzde 91 düzeyinde.
    19 bankada e-tahsilat sistemine geçiş çalışmaları tamamlandı.
    Bu bankalar hem şube hem de internet ortamından e-tahsilat sistemini kullanarak tahsilat yapabiliyor. İki banka ile test çalışmaları devam ediyor. Dört bankanın daha sisteme dahil edilmesi planlanıyor.   
Editör: TE Bilişim