Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’nde 2000 yılında kurulan bakır işletmesi Base Metal, Türk bakırının Türkiye’ye açılan kapısı oldu. Ürettiği bakırların yüzde 90’ını ABD’ye, yüzde 10’unu ise Avrupa’nın gelişmiş ülkelerine ihraç eden firma, son iki yıldır Suudi Arabistan’da Mescid-i Nebevi’nin aydınlatma pirinçlerini üretiyor.

İşletme Sahibi Mustafa Karamuslukçuoğlu, yaklaşık 15 yıldır Boğazlıyan ilçesinde metal ürünleri imalatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dekorasyon, el sanatları ağırlık olmak üzere, banyo, mutfak ve bahçe üzerine ürünler imal ettiklerini belirten Karamuslukçuoğlu, ürünlerin yüzde 90’ını ABD’ye yüzde 10’unu ise gelişmiş Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini belirtti.

İmalatını yaptıkları ürünlerin tamamının ihraç edildiğini vurgulayan Karamuslukçuoğlu; “Bahsettiğim ülkelerin haricinde son yıllarda Suudi Arabistan’a ürünler ihraç etmekteyiz. Özellikle Medine’de Mecsid-i Nebevi alanındaki aydınlatmaların pirinçten ürünlerin  tamamını biz yapmaktayız” dedi.

İhraç ettikleri ülkelerde Türk bakırının markalaştığını söyleyen Karamuslukçuoğlu, Yozgat’ta üretilen bakırın Çin, Vietnam, Hindistan gibi bakır üreticisi ülkelerle rekabet halinde olduğunu kaydetti.
Türk bakırının fiyat olarak da dünya ülkelerinde üstün konumda olduğunu belirten Karamuslukçuoğlu, üretim profili hakkında şunları anlattı:

“İhraç ettiğimiz ülkelere ürünleri toptan olarak sattığımız firmalar ‘Türk bakırı’ diye satar bakırı. Dolayısıyla biz yurt dışında Türk bakırı diye bir marka oluşturduk. Çin’de, Vietnam’da, Hindistan’dan bu işleri yapan, rekabet halinde olduğumuz ülkelerde buna bağlı olarak firmalar var. Ama Hindistan’da satılan bir ürün 100 dolar ise, Türk bakırı ise 120 dolar gibi bir farkla satılır. Bu da bizim çabalarımız ve katkılarımızın artısıdır diye düşünüyorum.”

Karamuslukçuoğlu, Amerikalıların yaşam kültürlerine uygun ürünler de imal ettiklerini belirterek;

“Amerikalılara kendi kültürlerine uygun ürünler imal ediyoruz. Örneğin; masa, tabure, Amerikan filmlerinde kapı önlerinde görünen, gazete veya mektup koymak için posta kutuları vardır onları da biz üretiyoruz. Aynı zamanda banyo küvetleri, banyo lavaboları, bunun yanı sıra sulaklar, saklılar, aşağı yukarı 3 bin 500-4 bin civarında farklı tasarım ürünleri Amerika’ya ihraç ediyoruz” diye konuştu.  

Yozgat’ın ihracat potansiyelinin yüzde 60’lık dilimine sahip olduklarını hatırlatan Mustafa Karamuslukçuoğlu, İş-Kur desteği ile istihdam kapasitesini de artırdıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Yaklaşık 130 civarında personel istihdam ediyor. Bu elemanları İş-Kur’un mesleki eğitim programından yararlanmaktayız. Bu anlamda İş-Kur bize hem istihdam anlamında hem de yetiştirme anlamında ve daimi istihdam sağlama anlamında büyük katkıları olmuştur. Aynı zamanda Yozgat’ın vergi rekortmeniyiz, her yıl birinci oluyoruz. Buna bağlı olarak da Yozgat’ın ihracatının yüzde 60’ını biz yapıyoruz. Kulağa pek inandırıcı gibi gelmiyor ama realitedeki durum budur.”
Editör: TE Bilişim