Yenibiris.com'un 2009-2010 değerlendirme raporuna göre iş ilanı sayılarında 2010 yılı içerisinde yüzde 50 oranında artış yaşandığı tespit edildi.
    Buna göre 2010 yılında en çok ilan yayınlanan hizmet sektörü olurken, en çok aranan pozisyonlar da satış temsilcisi ve muhasebe elemanı alanlarında oldu. Adaylar ise en çok sağlık-tıp sektörüne başvurdu.
    Türkiye'nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com'un 2010 yılının istihdam bilançosuna ilişkin yaptığı çalışmada, firmaların yaşanan krizin etkilerini atlattığı dile getirilerek iş ilanlarında 2009 yılına kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla eleman arayışı içerisine girildiği vurgulandı. Araştırmada, 2009 yılının en çok ilan verilen satış temsilcisi pozisyonunun 2010 yılında da işverenlerin en çok aradığı pozisyon olma özelliğini sürdürdüğü ve 2010 yılında yayınlanan ilanlara göre satış temsilcisinden sonra 2009 yılından farklı olarak en çok muhasebe elemanı arandığı tespit edildi.
HİZMET, YAPI-İNŞAAT VE SAĞLIK-TIP EN HAREKETLİ SEKTÖRLER OLDU
    Sektörler açısından bakıldığında ise, en çok ilan yayınlanan sektörler 2010 yılında yüzde 10.36'lık oranıyla hizmet, yüzde 7.24 oranıyla yapı-inşaat ve yüzde 6.93'lük oranıyla sağlık-tıp sektörleri oldu. Raporda, “İşsizliğin neredeyse olmadığı sektör olarak bilinen sağlık-tıp, istikrarlı büyümesini sürdürdü. Hizmet ve yapı-inşaat ise özellikle büyük şehirlerde yeni yatırımlarla bu yılı oldukça hareketli geçirdi” denildi.
ADAYLARIN ÇOĞUNLUĞU İŞLETME MEZUNU
    Yenibiris.com'da özgeçmişi olan adaylardan üniversite mezunu ve öğrencisi olanların yüzde 26.25'inn işletme bölümlerinden olduğu ifade edilirken, bunu iktisat ve kamu yönetimi bölümleri takip etti. Yine adayların yüzde 43.55'i en az bir yabancı dil biliyor. Yüzde 35.2'si lisans ve üstü düzeyinde eğitim sahibi olan adayların yüzde 62.16'sı 25-34 yaş aralığında bulunuyor. En çok ilan yayınlanan ve en çok başvuru alan il ise İstanbul olurken, şehirlere göre aday dağılımında yüzde 44.68 oranına ulaşan İstanbul'u Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana, Antalya takip etti.
    Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, yaptığı açıklamada 2010 istihdam bilançosunu değerlendirerek, “2010 yılında ilan sayılarında yüksek oranda bir artış olması, 2009'un yaralarının sarıldığını göstermesi bakımından önemli. Ekonomik sıkıntı nedeniyle daraltılmak zorunda kalan önemli kadrolar yeniden doldurulmaya başlandı. Şirket içi terfiler, bir şirketten diğerine geçişler hızlandı. İş değiştirmeyi erteleyenler bu yıl harekete geçti. Bu yılı geçiş yılı gibi gören ve istihdam açısından temkinli yaklaşımını sürdüren bazı işletmeler ise 2011'i büyüme ve atılım yılı olarak planladı. Çalışanlar açısından 2011'de performansa göre ücretlendirme eğiliminin artmaya devam edeceğini, elde tutma çalışmalarında yeni uygulamalara gidileceğini ve daha fazla eğitim yatırımı yapılacağını öngörüyoruz” dedi.
Editör: TE Bilişim