Bakan Çağlayan, Ocak-Kasım döneminde 102 milyar 161 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, 2010 yılı Orta Vadeli ihracat hedefi olan 111.7 milyar dolarlık hedefin rahatlıkla yakalanacağını vurguladı. 2010 yılı hedefine ulaşmak için 9 milyar 452 milyon dolarlık ihracat kaldığını belirterek, "Aralık ayı ihracat performansımızın bu rakamı rahatlıkla yakalayacağına inanıyorum" dedi. -Çağlayan, Kasım 2010 ihracatının Ekim ihracatına göre düşük gerçekleşmesinin nedeninin Kurban Bayramı tatili olduğunu kaydetti.
    Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak-Kasım döneminde 102 milyar 161 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, 2010 yılı Orta Vadeli ihracat hedefi olan 111.7 milyar dolarlık hedefin rahatlıkla yakalanacağını kaydetti. 2010 yılı hedefine ulaşmak için 9 milyar 452 milyon dolarlık ihracat kaldığını belirterek, "Aralık ayı ihracat performansımızın bu rakamı rahatlıkla yakalayacağına inanıyorum" dedi. Çağlayan, Kasım 2010 ihracatının Ekim ihracatına göre düşük gerçekleşmesinin nedeninin Kurban Bayramı tatili olduğunu kaydetti.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, İhracatçı Birliklerinin açıkladığı Kasım Ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. "Ekonomimizin öncü göstergelerinden olan İhracatçı Birlikleri Kayıt rakamlarına göre Kasım 2010 ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.3, geçen yılın Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 15 oranında artarak, 102 milyar 161 milyon dolara ulaştı ve 2009 yılı ihracat rakamını yakaladı" dedi. Ekim 2010'da yılın en yüksek ihracatı yapılmasına karşın bu ay ihracatın daha az gerçekleşmesinde 15 Kasım tarihinde başlayan Kurban Bayramı tatilinin etkili olduğunu belirten Çağlayan, Ekim ayında 25 işlem gününde 10 milyar 790 milyon dolar seviyesine ulaşılırken, Kasım ayında 22 işlem gününde 9 milyar 453 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti. Çağlayan, Kasım ayında da 25 işlem günü gerçekleşmiş olsaydı, günlük ortalama üzerinden hesaplamayla bu ayki ihracatın 10 milyar 742 milyon dolar olacağını kaydetti. Çağlayan, Kasım ayında 215 farklı ülke/gümrük bölgesine ihracat yapıldığını, Kasım döneminde yapılan ihracatın yüzde 43.8'inin dolar cinsinden ve yüzde 49.7'sinin euro cinsinden, yüzde 3.4'ünün sterlin ve yüzde 2.2'sinin TL cinsinden yapıldığını belirtti. Çağlayan, "Bu ay yapılan ihracatta geçen aya göre doların az da olsa ağırlığının arttığı, euro ağırlığının ise azaldığı görülmektedir" dedi. Buna göre, gerek Türkiye İstatistik Kurumu verileri, gerekse İhracatçı birlikleri kayıt rakamlarının 2010 yılı orta vadeli ihracat hedefini geçeceğinin işareti olduğunu vurgulayan Çağlayan, "2010 yılı bitimine 27 iş günü kalmıştır. Orta Vadeli İhracat hedefine ulaşılması için kalan 27 iş gününde ortalama 353 milyon dolarlık ihracat yapılması gerekmektedir. Ocak - Kasım 2010 dönemi ihracatımızda günlük ortalama ihracatımız 375 milyon dolardır. (273 iş günü) Yıl içinde gerçekleştirilen günlük ihracat ortalamasını kalan 27 günde gerçekleştirdiğimizde Aralık ayı ihracatımız 10 milyar doların üzerinde çıkacak ve Orta Vadeli Programda hedef olarak belirlediğimiz 111.7 milyar doları rahatlıkla geçeceğimizin göstergesidir" ifadelerini kullandı. Kasım Ayı ihracat rakamlarının ihracat artışlarının büyümenin motoru olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydeden Çağlayan, "Kasım 2010 kapasite kullanım oranı son 26 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bunu diğer göstergeler de rahatlıkla görmekteyiz" dedi.
BEYAZ RUSYA'YA
KASIM AYI
İHRACATI
CUMHURİYET
TARİHİN EN YÜKSEK İHRACATI OLDU
    Gürcistan, Norveç, Katar, Beyaz Rusya, Meksika, Tanzanya, Kongo ülkelerine 2010 yılının en yüksek aylık ihracatının yapıldığını belirten Çağlayan, "Hatta Beyaz Rusya'ya Kasım ayı ihracatımız 23.6 milyon dolar ile Cumhuriyet tarihin en yüksek ihracatıdır. Aylık bazda 100 milyon dolar seviyesinin üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı Kasım ayında 25 olmuştur. Almanya'ya yapılan ihracatımız Kasım ayında 1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı. 2010 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracatının, 2009 ve 2008 yılları ile karşılaştırıldığında bazı ülkelerde çarpıcı gelişmelerin görüldüğünün altını çizen Büyükekşi, "Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatı olan 132 milyar dolarlık seviyenin yakalandığı 2008 yılına bile kıyasla önemli artışlar görülmektedir" dedi.
15 ÜLKEYE
İHRACATTA ÖNEMLİ ARTIŞLAR MEYDANA GELDİ
    İhracat stratejisinde hedef ülke olarak belirlenen 15 ülkeye ihracatta önemli artışların meydana geldiğini belirten Çağlayan, "Brezilya, Suudi Arabistan, ABD, Nijerya, Cezayir haricindeki hedef ülkelere ihracatımız artış göstermiştir. Oransal bazda en fazla ihracat artışı yüzde 443 ile Katar'a gerçekleştirilirken, söz konusu ülkelere ihracatımızdaki en fazla düşüş yüzde 37 oranıyla Suudi Arabistan'da yaşanmıştır" ifadelerini kullandı. 2010 Ocak-Kasım dönemi ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyasladığımızda sanayi ürünlerinin ihracatımızdaki pay 3 puana yakın artarak yüzde 82.2'ye ulaştığını kaydeden Çağlayan, tarım ürünleri ihracatının toplam ihracatın yüzde 13'ünü, madencilik ürünleri yüzde 3.2'sini oluşturduğunun bilgisini verdi. TUİK Ekim verilerine göre 2010 Yılı Ocak-Ekim döneminde 11 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Çağlayan, "2010 yılı içinde bu rakamın 14'e ile ulaşacağına inanıyorum. 11 ilimiz, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli, Gaziantep, Sakarya, Denizli, Hatay, Adana ve Mersin'dir" dedi.
Editör: TE Bilişim