Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren düzenlemenin Çalışma Bakanlığı'na yıllık maliyetinin 1.5 milyar olduğunu belirterek, "Düzenleme ile yaklaşık 200 bin yeni insanın istihdam edileceğini varsayıyoruz" dedi.
    'Torba kanun tasarısı' olarak adlandırılan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, tasarının bakanlığını ilgilendiren bölümleriyle ilgili bir sunum yaptı. Dinçer, tasarının çalışma hayatı ve istihdam, işsizliğin önlenmesi, sosyal güvenlik sisteminin etkinliğini artırılması, bürokrasinin azaltılması ve genel sağlık sigortasının uygulamasındaki etkinliğin artırılmasına yönelik düzenlemeler içerdiğini belirtti. 2009 yılında kısa çalışma ödeneğinden 192 bin işçinin yararlandığını hatırlatan Dinçer, 2010 yılı da dahil edildiğinde 217 bin işçinin bundan yararlandığını ifade etti. Bugüne kadarki uygulamada kısa çalışma ödeneğinin, ulusal bir kriz olması halinde işletmelerin bundan etkilenmeleri halinde uyguladıkları bir tedbir olduğuna işaret eden Dinçer, getirilen düzenlemede ise bölgesel veya sektörel bir kriz olması halinde de kısa çalışma ödeneğinin uygulanabilmesinin öngörüldüğünü söyledi.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA
    İsteğe bağlı sigortalılıkta ciddi sorunlar bulunduğuna değinen Dinçer, isteğe bağlı sigortalılığın 30 gün üzerinden olduğunu hatırlattı. Taksi ve kamyon şoförleri, el sanatları ile uğraşan kadınlar, müzisyenler, şarkıcılar, dizi film oyuncuları ve sporcuların 30 gün üzerinden prim ödeyerek emeklilik sistemine dahil olabildiklerine işaret eden Dinçer, bunların 17 gün üzerinden prim ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil olabilecekleri bir kolaylaştırma sağladıklarını açıkladı. Silikozis hastalarının hastalıklarını belgelemeleri halinde emekli olabileceklerini kaydeden Dinçer, bu hastalara malulen emekli olma hakkı tanınacağını bildirdi. Bu düzenlemelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, Sosyal Güvenlik Kurumu ve istihdamla ilgili teşvikler dahil olmak üzere yıllık maliyetinin 1.5 milyar TL civarında olduğunu açıklayan Dinçer, "Düzenlemeler çerçevesinde yaklaşık 200 bin yeni insanın istihdam edileceğini varsayıyoruz ama bu sistemin tamamından 400 bin kişinin yararlanacağına dair tahminlerimiz bulunuyor" şeklinde konuştu.
ANA PARADAN TASARRUF!
    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise bu tasarının işçisinden öğrencisine, esnafından tüccarına, memurundan özel kesime kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarını ilgilendiren konuları içeren ve bu kesimlerin devletle olan birikmiş sorunlarını tasfiye etmeyi amaçlayan bir tasarı olduğunu açıkladı. Bu tasarıyla kesinlikle bireylere, kurumlara, kuruluşlara vergi, harç ya da benzeri isimler altında hiçbir yükümlülük getirilmesinin sözkonusu olmadığını vurgulayan Yazıcı, "Tam aksine birikmiş sorunları, onların maliyetini gözetmek suretiyle, tasfiyeyi hedefleyen bir tasarı" diye konuştu. Özellikle vergi borçları açısından ana para üzerinde bir tasarrufun sözkonusu olmadığını dile getiren Yazıcı, hukuk devleti ölçütlerine aykırı bir düzenlemenin de tasarı içinde bulunmadığını belirtti. Bakanların sunumunun ardından tasarının kurulacak bir alt komisyona havale edilmesine karar verildi.
İŞ TEKLİFİNİ
REDDEDENE YEŞİL KART YOK!
    Bakan Dinçer, yeşil kart ile ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yeşil kart ile ilgili çalışma yaptıklarını, 3 kez iş teklifi yapılan kart sahibinin çalışmayı kabul etmemesi durumunda kartın iptal edileceğini bildirdi.
    Dinçer, alt komisyona sevk edilen ''Torba Tasarı''nın bakanlığını ilgilendiren bölümleri ile ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunumunda, tasarı ile kısa vadede istihdamı teşvik edici tedbirler alındığını ifade etti.
    Daha önceden vaktinde ve düzenli prim ödeyen işverenlere uygulanan 5 puanlık indirimden yararlananların, kadın ve gençlerin istihdamı ile ilgili teşviklerden yararlanamadıklarını anımsatan Dinçer, tasarı ile bunun mümkün hale getirildiğini söyledi. Dinçer, ''Bunun gençlerimizin ve kadınlarımızın istihdamında önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz'' dedi.
    Tasarı ile özürlü çalıştırmaya yönelik birtakım kolaylaştırmalar yaptıklarını kaydeden Dinçer, belirli sayıda özürlü çalıştırma uygulamasını anımsattı. Bu konuda sıkıntılar yaşandığını ifade eden Dinçer, birden fazla iş yerine sahip işverenlerin, yaptığı bir işte özürlü çalıştırma sıkıntısı olması durumunda diğer işletmede daha fazla özürlü çalıştırabileceğini anlattı. Dinçer, böylece özürlülerin istihdamını kolaylaştırdıklarını, işverenlere de esneklik sağlandığını dile getirdi.
    Meslek lisesi ve meslek yüksek okulunda okuyan öğrencilerin staj imkanlarının kolaylaştırıldığını da kaydeden Dinçer, staj yaptırma arzını artırmak amacıyla 20 kişi çalıştıran işletmelere yönelik olan staj yapma zorunluluğunun 5 kişi çalıştıran işletmeleri kapsar hale getirildiğini söyledi. Dinçer, ''Böylece daha büyük bir çapta staj yapma imkanı getiriyoruz'' diye konuştu.
    Annesi ve babası üzerinden Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanamayan meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin primlerini bakanlık olarak ödeyeceklerini belirten Dinçer, böylece staj yapan bütün öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasını temin edeceklerini kaydetti.
    Dinçer, meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunlarının istihdamını teşvik edici uygulamaların da tasarı da yer aldığını anlattı.
    Kısmi süreli çalışanların ay içinde eksik kalan sürelerini tamamlamaları şartıyla işsizlik sigortasından yararlanmaları için imkan tanıdıklarını ifade eden Dinçer, kısa çalışma ödeneğini bugüne kadar çok başarıyla uyguladıklarını söyledi. Dinçer, Türkiye'nin Almanya'dan sonra AB ve G-7 ülkeleri içinde en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, geçen yıl kısa çalışma ödeneğinden 192 bin işçinin yararlandığını bildirerek, kısa çalışma ödeneğinin bölgesel ve sektörel kriz durumlarında da verilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
DENKLEŞTİRME
SÜRESİ UZATILIYOR
    Dinçer, denkleştirme süresi ile ilgili de uzatma yaptıklarını kaydetti. Özellikle turizmin yoğun olduğu dönemlerde işçilerin gün içerisinde daha uzun süre çalıştıklarını vurgulayan Dinçer, denkleştirme süresini bu nedenle 2 aydan 4 aya çıkardıklarını anlattı.
    İzinsiz çalışan yabancıların denetimini daha sıkı hale getirmek istediklerini kaydeden Dinçer, idari tedbirler alacaklarını bildirdi.
DİZİ OYUNCULARINA KOLAYLIK
    İsteğe bağlı sigortalılıkta ciddi sorunlar bulunduğunu belirten Dinçer, isteğe bağlı sigortalılığın 30 gün üzerinden olduğunu anımsattı. Dinçer, taksi ve kamyon şoförleri, el sanatları ile uğraşan kadınlar, müzisyenler, şarkıcılar, dizi film oyuncuları ve sporcuların 30 gün üzerinden prim ödeyerek emeklilik sistemine dahil olabildiklerini anımsatarak, bunların 17 gün üzerinden prim ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil olabilecekleri bir kolaylaştırma sağladıklarını anlattı.
    Dinçer, aynı uygulamanın gezici tarım işçileri ve geçici işçileri de kapsayacağını ifade etti.
    İşçilerin ücretsiz izinlerindeki sağlık giderleri ile ilgili eksiklikleri de giderdiklerini belirten Dinçer, işçi statüsündeki tüm çalışanlara iş kanunlarında sayılan ücretsiz izinler dışında bir yıl içinde bir ayı geçmeyen ücretsiz izin durumunda sağlık sisteminden yararlanma imkanı getirildiğini kaydetti.
    Silikozis hastalarına malulen emekli olma hakkı tanındığını belirten Dinçer, yeşil kartlılar ile ilgili bazı tedbirler öngördüklerini de söyledi.
''YEŞİL KARTLILARA
İŞ TEKLİFİ''
    Dinçer, yeşil kartlılara yönelik bir çalışma yaptıklarını da belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
    ''Son yıllarda yeşil kart ile ilgili önemli istismarlar tespit ettik. Mesela, iş bulunmuşsa kayıtdışı çalışmayı tercih eder bir eğilim ortaya koymaya ya da çalışmamayı tercih etmeye başladılar. Bunların önünü kesmek için bazı uygulamalar yapacağız.Çalışabilir nitelikteki yeşil kart sahiplerine 3 kez iş teklifi yapılacak. Kabul etmemeleri halinde yeşil kartları iptal edilecek. Bununla ilgili hazırlıklarımız var ama tasarıdaki düzenlemeye göre, şayet bir yeşil kart sahibi bir iş bulmuş ve çalışmaya başlamış ise yeşil kartı askıya alınacak, işini kaybetmesi halinde yeşil kartı aktif hale gelecek.''
EMEKLİ AYLIĞINDA
ARTIŞ
    Tasarı ile emekli aylıklarında artış olacağını anımsatan Dinçer, Ocak ayında en düşük emekli aylığı alana 60 TL olmak üzere aylıklarda artış olacağını bildirdi. Dinçer, artışın en yüksek emekli aylığı alanlarda enflasyon oranında kalacağını dile getirdi.
    Türkiye'ye gelen yabancı öğrencilerin öğrenimleri süresince asgari ücretten Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık hizmeti alabileceklerini belirten Dinçer, hükümetin bursu ile gelenlerin primlerinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Dinçer, diğer öğrencilerin ise kendi primlerini ödeyeceklerini kaydetti.
Editör: TE Bilişim