Yozgat Öğretmen Evinde düzenlenen toplantıya, Yozgat Valisi, Vali Yardımcısı Kemal Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri katıldı.
     Toplantıda konuşan Yozgat Valisi, her şeyin başında eğitimin geldiğini söyledi. Terör olaylarının başında eğitimsizliğin yattığını ifade eden Vali,  Hakkari'deki saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.
     2010-2011 eğitim yılında Yozgat'ın başarısını değerlendiren Vali, 8. sınıflar Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) Yozgat il genelinde ortalamanın 299 olduğunu belirterek, ''Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) ise 2010 yılında bin 33 kişi yerleşirken 2011 yılında 955 kişi yerleşebildi. Ön lisansta ise 2010 yılında bin 394 öğrenci iki yıllık yüksek okula kayıt yaptırırken, 2011 yılında bu rakam 2 bin 101 kişiye yükseldi'' dedi.
     Vali, Yozgat'ta eğitim başarı seviyesinin yükseltilmesi için büyük çaba harcadıklarını sözlerine ekledi.
     Toplantıda İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, Milli Eğitim Müdürlüğünün 2010-2011 eğitim yılında yapılan çalışmalar hakkında Vali Necati Şentürk ve katılımcılara genel bilgi verdi.
'Eğitimde eşitlik kızlara öncelik' projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı
    Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Sorgun Halk Eğitim Merkezi tarafından yürütülen, Sorgun Kaymakamlığı, Fatih İlköğretim Okulu ile Agahefendi İlköğretim Okulu'nun ortaklaşa katıldığı 'Eğitimde Eşitlik Kızlara Öncelik' projesi bilgilendirme toplantısı Halk Eğitimi Merkezi Salonu'nda yapıldı.
     Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, Belediye Başkan Vekili Abdullah Gökhan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, okul müdürleri ve kız öğrencilerin katıldığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.
     Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, projenin bir AB Projesi olduğunu ve kız öğrencilerin okula devamının sağlanması açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
     Kaymakam Kılıç, ''Bize çeşitli nedenlerle başvuran kadınların sorunlarının başında eşi tarafından boşandığı, üzerine kuma getirildiği veya eşinden sopa yediği yönünde sorunlar geliyor. Bu sorunlarla gelen kadınların tamamına yakını okumamış olan kadınlar. Bu yüzden ben kızların okumasına erkeklere göre daha fazla önem veriyorum. Önümüzdeki yıllarda zorunlu eğitim 12 yıla çıkacak. O zaman bu sorunların bir çoğu da çözülmüş olacak. Bu nedenle 'Eğitimde Eşitlik Kızlara Öncelik' projesini çok önemsiyorum'' dedi.
     Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı ise Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün, Sorgun Merkez ve 97 köyde alan taraması yaptığını 157 kız öğrencinin ilköğretimden sonra okula devam etmediğini saptadıklarını söyledi. Yazıcı, bu öğrencilerin kitaplarının temin edildiğini ve şimdi Açık Öğretim Lisesi'ne devam ettiklerini vurguladı. Yazıcı, ''Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz ilköğretim son sınıfta okuyup ta eğitimine devam etmeyecek olan kızları saptamak amacıyla ilköğretim son sınıfta okuyan 783 kız öğrenciye yönelik bir anket yaptırdı. Bu ankette 53 kız öğrencinin okul bitince eğitim hayatlarına devam etmeyecekleri öğrenildi. Bunların nedenleri incelendiğinde ise karşımıza üç ayrı neden çıktı. Bu 53 öğrenciden 19 tanesi ekonomik nedenlerle, 24 tanesi başarısız oldukları gerekçesiyle 30 tanesi de geleneksel nedenlerle okula devam etmeyeceklerini belirttiler. Görüldüğü gibi bu kitle içerisinde en büyük grubu geleneksel nedenler alıyor. Bizim şu anda orta öğretime geçiş oranımız, yüzde 76.15'dir. Hedefimiz bu rakamı yüzde 100'e çıkartmak. Bu çalışmaları bu nedenle yapıyoruz'' dedi.
     Konuşmaların ardından sorunlar ve çözüm yolları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Editör: TE Bilişim