Dün Cumhuriyet Alanı’nda bir sergi açıldı, ‘‘Ulusal ve uluslararası alanda düzenlenen yarışmalara katılan projelerimiz’’ başlığı altında...
Projeler hakkında ziyaretçileri öğrenciler, daha doğrusu proje sahibi öğrenciler bilgilendirdi. Basit görülebilen ama ciddi projelerin bulunduğu bir gerçek.
Yozgat’taki zeka, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren üstün zekalı öğrencilere eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi’ndeki öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan projeler arasında gerçekten çok önemli olanları da mevcut.
İnanıyorum ve bazılarını da çok iyi biliyorum ki; Yozgat’ta basit iş ve işlemlerle çok güzel eserleri, toplum yararına olacak projeleri hayata geçirecek öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz mevcut. Ancak bu öğrenci ve öğretmenlerin bir şekilde kazanılmaları, desteklenmeleri gerekmektedir.
Açılan sergide dikkat çekici projelerden birisini paylaştığımda, yapılan çalışmaların ne kadar örnek teşkil ettiğini anlamak daha kolay olacaktır.
Hepimiz bir şekilde tekerlekli araç kullanmışızdır. Kullanılan bu tekerlekli araçların kendi enerjisini kendisinin üretebileceği noktasında bilgi sahibi olmamıza karşılık, kimse kafa yormamıştır.
İşte bu öğrencilerden birisi hazırladığı proje ile bisiklet kullanımını kolaylaştıran sistemi geliştirmiş. Sistemin çalışması çok basit; Bisiklet tekerlerine kurulan bir düzenek ile belirli bir süre pedal çeviriyorsunuz, sistem sayesinde oluşturulan elektrik akımı bir bataryada depolanıyor. Daha sonra bu depodaki enerji bisiklet tekerinin kendi halinde hareket etmesini sağlıyor.
Bisiklet kullanabilenler bilirler, bisikletin enerji ihtiyacını karşılayan bir sistem zaten bulunmaktadır. Bu enerjiden yararlanılarak bisikletin farı ve zilinin çalması elektrik enerjisi ile sağlanmaktadır. Öğrenci bu sistemi bir adım daha ileriye taşımış, yeni bir sistemi devreye sokmuş...
Bu sistem üzerinde biraz daha çalışıldığı zaman boşa çevrilen pedallardan elde edilecek enerji ile daha farklı bir depolama ile başka alanlarda kullanılması sağlanabilir.
Başka bir öğrenci, ev ve işyeri temizliğinde yaşanılan sorunlara çözüm bulmak üzere bir proje geliştirmiş. Yine bildik yöntemler ama uygulamada bulunmayan farklı yönden ele alınarak proje geliştirilmiş. Hazırlanan bu proje ile ev temizliğinde yerinden kalması zor olan eşyaların köşelerinde, altlarında oluşan tozlar temizleniyor.
Başka bir öğrenci, depreme yönelik bir yapı malzemesi üzerinde kafa yormuş. Hafif malzemeden daha kolay yapılıp, bozulabilen bir yapı malzemesi elde etmiş, paylaşıyor. Bugün Japonya’da buna benzer sistemler kullanılıyor.
Demem odur ki; Öğrenci ve öğretmenlerimiz ellerindeki imkanlarla bir şeyler yapmışlar ve daha iyilerini imkan verilmesi halinde yapabileceklerini ortaya koymuşlar. Bunların değerlendirilmesi, ekonomiye bir şekilde kazandırılması gerekmektedir. Geçmiş yıllarda yapılan, derece alan bir çok proje var. Bugün o projelerin ekonomiye kazandırılmaması nedeniyle unutulmuş durumdadır.

____________________________________________________________________________

MAÇ KRİTİK
Belediye Görevden Kaçmamalı

Padişah ben isem; Emrediyorum gel tahta otur!..
Pedişah sen isen; Gel tahtına sahip çık!...

Fatih Sultan Mehmed tarafından babasına yaptığı bu çağrı ile Osmanlı Orduları bir çok zafere de imza attığını bize anlatılan tarihten biliyoruz.
Yozgatspor’un içerisinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için de Fatip Sultan Mehmed olmaya gerek yok.
Belediye Başkanı Yusuf Başer, ‘‘Şehr-i Emin’’ sıfatı, şehrin Belediye Başkanı olarak konuya müdahil olmak durumundadır.
Bugün bir çoğunu rahmetle anıp, bir çoğuna da uzun ömürler dilediğimiz öğretmenlerimizin bize öğrettiğine göre, idarede devamlılık esastır.
O halde, Yozgatspor’u bir kalemde Yimpaş Holding’e teslim eden güç, aynı şekilde bir kalemde de Yozgatspor’u yeniden halka maletme iradesini ortaya koymakla mükelleftir, zorundadır.
Kimse ‘‘Öküz altında buzağı aramasın’’, Yimpaş dışlansın gibi bir düşünceden hareket etmiyorum. Sadece bugüne kadar konuyu sırtlayan şirketin artık takadının kalmadığını, son bir kaç yıl içerisinde yaşanılanlardan dolayı çok iyi biliyoruz.
Yozgatspor bu ilin takımıdır, Yozgat ilini temsil etmektedir. Dün Yimpaş sahip çıkmış, Yozgat insanının Süper Lig hayalini gerçeğe dönüştürmüştür, şimdi de bir başkası veya başkaları bu hayali gerçeğe dönüştürmek üzere görevi üstlenmesi gerekmektedir. Bunun için de yapılması gereken, Yimpaş Yozgatspor’un içerisinde bulunduğu durumdan kurtulması ile mümkündür.
Yimpaş Holding bünyesinde ‘‘Yimpaş Yozgatspor A.Ş.’’ olarak faaliyetini sürdüren Yozgatspor’un daha önce derneğe devredilmesi ile ilgili ciddi sorun yaşanıyordu, mali güç gerektiriyordu. SPK gözetimindeki şirketin hisselerinin devri için harcamnası gereken para sıkıntı yaratıyordu. Şimdi durum farklı, SPK gözetiminden çıkartılmış, normal bir şirket statüsündedir. Bu durumda Yimpaş Yozgatspor A.Ş. Yönetim Kurulu’nun kulübün isim hakkını aldığı gibi devretme imkanına sahip bulunmaktadır.
Bunun hayata geçirilmesi için ise bir öncüye ihtiyaç vardır. Kayseri’de, Çorum’da, Malatya’da, Erzurum’da ve diğer illerde bu yapıldı. Belediyelerin gözetiminde oluşturulan çalışma grubu kulübü yeniden yapılandırdı, geniş tabanlı bir hale getirdi.
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, sorumluluğu üzerine alıp, ilin belediye başkanı olarak, belediyenin gözetiminde, desteğinde bir komite ve yönetim oluşturacak. Bu komite Yozgatspor’un daha geniş tabana yayılması yönünde gerekli çalışmayı yapıp, üye kaydı gerçekleştirecek.
Oldukça geniş tabanlı oluşturulacak olan Genel Kurul, sonraki dönemlerde görev yapacak Başkan ve Yönetimini seçebilecek. Böylece kulübün geleceği de garanti altına alınmış olacaktır.
Buna itiraz edenler olacaktır. Çünkü birileri, bu işten hoşnut kalmayacak, rant temin edemeyecektir. Yimpaş’da kalması gerektiğini, Yimpaş’a büyük haksızlık yapılacağını vs. gerekçeleri öne süreceklerdir. Aslında bunların hiç birisinin iyi niyet göstergesi olmadığını kendileri de çok iyi bilmektedir.
Diğer taraftan Yimpaş Holding Başkanı Dursun Uyar’ın böyle bir gelişmeye sıcak bakmayacağı da ileri sürülebilir. Eğer öyle bir şey sözkonusu ise bunu aracılar değil, Dursun Uyar’ın bizzat kendisi söylemesi, deklare etmesi gerekir. Zira, bugüne kadar Dursun Uyar’ın bilgisi olmaksızın birçok şey söylendi ama hiçbirisinin aslı astarı çıkmadı.
Yozgatspor’un ayakta kalması, Yozgat’ta sporun gelişmesi adına gerekenin yapılmasına kimse engel olmamalıdır. Samimiyetle konuya yaklaşmalıdır. Kişisel menfaatler, rantlar değil, Yozgat’ın menfaatleri ön plana çıkartılmalıdır. Bunu sağlamak da Yozgat Belediye Başkanının görevidir, sorumluluğundadır. Bu sorumluluktan kaçmamalıdır, kaçmaya da hakkı yoktur.
Yozgatspor sağlam bir yapıya kavuşturulursa, Yozgat’ta tüm spor da bir yapıya kendiliğinden kavuşmuş olacaktır.
Yozgatspor’un sağlam bir yapıya kavuşturulması, her yıl yaşanılan sıkıntıların yaşanmasına mani olacaktır.
Yozgatspor’un sağlam bir yapıya kavuşması bir üst lige, daha bir üst lige çıkmasını sağlayacaktır, bu da Yozgat’a ciddi kazanım olarak dönecektir.