Bozok Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, basın kuruluşları ziyareti çerçevesinde gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Gazetemiz genel yayın yönetmeni Erhan Kayhan’ın konuğu olan Özkan, Bozok Üniversitesi’ne dair Yozgat’ın gelişimine katkı sağlayacak projelerinden bahsetti. 
Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Özkan, Bozok Üniversitesi’nin Yozgat ile bütünleşmesi gerektiğini söyledi. Şehirden uzak üniversitelerin gelişmesinin mümkün olmayacağını belirten Özkan; 
“Bozok Üniversitesi’nin gelişimi adına şehirle bütünleştirecek, kendi bünyesinde gelişimine katkı sağlayacak projelerimiz hazır. Bilgi, birikim ve tecrübeme Allah’ın izni ile güvenerek yola çıktım. Üniversitenin fiziki ve akademik alanlarda gelişimi adına projelerim var. Bu projeler önceki görev yerimde uygulayıp, hayata geçirdiğim, başarıya ulaşan projeler. 
Üniversite-Sanayi, ya da tarım gibi işbirliklerini oluşturacak, halkla bütünleştirecek projelerle üniversitemizin Yozgat’la gelişimini sağlayacak projeleri inşallah uygulamak hayata geçirmek, uygulamak istiyorum” dedi. 
“Gelişmişlik bir bütündür. Gelişmiş bir üniversite, ait olduğu şehrin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacaktır” diyen Özkan, şöyle konuştu: 
“Günümüzde insan kaynaklarının global ölçekte son derece rekabetçi hale gelmiş olduğu bir gerçektir. Bu durum özellikle genç nüfusu yoğun olan Türkiye gibi hızlı büyüyen ülkelerde ciddi bir vasıflı işsizlik problemine yol açmaktadır. 2013 yılında Türkiye’deki üniversite mezunu işsiz sayısı rekor seviyeye ulaşarak 600 bini geçmiştir. Her 5 üniversite mezunundan birinin iş bulamadığı ülkemizde şirketler tecrübe sahibi olmayan yeni mezunları çoğu zaman geri çevirmektedir. Dolayısıyla üniversiteler ticari firmalarla işbirliği kurmaya lisans öğrencisi düzeyinde başlamalıdır. Öğrenim hayatı boyunca gerek özel şirketlerde ücretli/ücretsiz stajyerlik yapan, gerekse üniversitelerde özel şirketler tarafından düzenlenen etkinliklerde kendini gösteren öğrenciler mezun olduklarında daha kolay iş bulacaklardır. Staj yaz tatilinde yarım yamalak yapılan bir aktivite olarak kalmamalıdır. Yıl içerisinde çeşitli dönemlerde part-time ya da full-time staj imkanları ile öğrenciler üniversite sonrası hayata hazırlanmalıdır. Bu durum üniversitenin repütasyonu ve çekiciliğini de artıracak bir etki oluşturacaktır. Sanayi firmaları başta olmak üzere iş dünyasıyla daha üst düzeyde kurulacak işbirlikleri de katma değer oluşturmak açısından hem üniversiteler, hem de Türkiye için çok önemlidir. Özellikle ileri teknoloji gerektiren sektörlerde üniversiteler ile özel şirketlerin AR-GE departmanları arasında kurulan ortaklıkların büyük pratik faydalar oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca ticari değer taşıyan bilimsel faaliyetler öğrencilerin ve öğretim üyelerinin girişimcilik ruhunu geliştirmekte ve üniversitelerden yeni ve inovatif şirketlerin doğmasına yol açmaktadır.
Özellikle maddi durumu yeterli olmayan öğrenciler düşünülerek, öğrencilerin fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarına yeten bir kampüsün varlığı çok önemlidir. İyi şartlarda konaklama, yiyip içme imkanı sağlanması hem öğrencileri maddi olarak rahatlatacak hem de kampüste daha fazla zaman geçirerek gerçek bir üniversite kültürünün oluşmasına yardımcı olacaktır.  İhtiyaç sahibi öğrencilere burs temini konusunda üniversitemizin imkânlarının kullanılması yanında sosyal çevre ve hayri amaçlı özel ve tüzel kişilerle temas kurulacaktır.”
“Gelişmiş ülkeler önce kendi etkilerinin yüksek olduğu hinterlantlarındaki ülkeler başa olmak üzere gelişmekte olan bölgelerden çok sayıda öğrenciye hizmet vermektedirler” diyen Prof. Dr. Ali Rafet Özkan; “Türkiye’nin de ziyadesiyle etkili olduğu Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden devlet kontenjanı dışında özel öğrenci sayısında artış sağlaması gerekmektedir. Bu hedefe ulaşmak için kullanılabilecek iki temel strateji markalaşmak ve uluslararası trendlere uygun eğitim programları oluşturmak olarak belirlenebilir. Bu stratejiler ışığında üniversiteler yurtdışındaki fuarlara aktif bir şekilde katılmalı ve aktif uluslararası reklam/PR kampanyaları gerçekleştirmelidir.
Biz bunu Kastamonu Üniversitesinde gerçekleştirdik. 32 Dünya ülkesinden 650’den fazla yabancı uyruklu öğrencisi ve keza Zengin Arap ülkelerinden 200’den fazla lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) öğrencisiyle hem Kastamonu şehri hem de Kastamonu Üniversitesi dünyada ilgi odağı oldu. Özellikle lisan üstü doktora öğrencilerimizin her birinin aylık şehre bıraktığı ortalama paranın 10.000 TL olduğu dikkate alındığında, üniversitenin şehre maddi anlamda ne kadar katkı sağladığı aşikârdır. Sayısı artan her yabancı uyruklu lisansüstü öğrenci hem üniversite ve hem de şehir için ciddi anlamda bir maddi kaynak teminidir. Yozgat’ımız neden bu sistemden yararlanmasın” diye konuştu.  

Editör: TE Bilişim