Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Tarık Yılmaz’ı ziyaret eden Rektör adayı Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, üniversitelerin bulundukları şehirlere katkı sağladığı gibi, şehirler de kurumlarıyla ve hayırseverleriyle üniversitenin gelişim sürecini hızlandırmaya katkı sağladığını söyledi. 

Üniversiteleri şehrin bir parçası olarak değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Temurtaş; “Şehrin sunacağı sosyal ve kültürel olanaklar, üniversitenin kaliteli personel bulmasına ve öğrenci için tercih edilebilir olmasına olanak sağlar. Bunun yanı sıra yerel yönetimlerin üniversite alt yapısının gelişimi için gösterdikleri katkılar, yaşanabilir bir üniversite için çok önemlidir. Şehrin hayırseverlerinin oluşturduğu vakıf vb. sivil toplum kuruluşlarının araştırma çalışmalarına yapacakları teşviklerin, üniversitenin araştırıcı ve araştırma altyapısının gelişimine katkı sağlayacağı açıktır. Bu tür destekler, başarılı akademisyenlerin üniversitemize kazandırılmasına fayda sağlayacaktır” dedi. 

“Üniversite hedeflerine hızlı erişim için, hedef ve problem çözme odaklı yönetim anlayışının uygulanması faydalı olacaktır. Birim yöneticilerinin, hedeflere katkı ve liyakat esası ile belirlenmesi verimliliği artıracaktır” diyen Temurtaş; 

“Yönetimde yetki ve sorumluluğun birlikte değerlendirilmesi, karar alma süreçlerinin daha hızlı olması ve akademik birimlerin ihtiyaçlarının daha hızlı giderilmesi için önemlidir. Akademik başarı için, akademik düşünmek, başarıya akademik yaklaşmak ve akademik başarı için adalet duygusunu kırmadan hedef bazlılığı, şeffaflığı ve kaynakların verimliliğini esas almak zorunludur.
Üniversite akademik bir kurumdur ve akademik kurumlarda başarıyı araştırma, eğitim ve toplumsal hizmet (sağlık, sosyal) gibi somut akademik ölçütler ile değerlendirmemiz gerekmektedir. Akademik ölçütler temel alındığında akademisyenlerin katkısı başarının olmazsa olmazıdır. Bu katkı olmadan tek başına hiç bir rektör başarılı olamaz. Bazen bir araştırma grubunun yaptığı bir çalışmanın, bir rektörden daha fazla üniversitenin marka değerine katkı sağlayabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu. 

Akademik kurumsallaşmanın,  akademik birimlerin araştırma-geliştirme, eğitim ve toplumsal hizmet hedeflerinin ve bu hedefler için gerekli ihtiyaçlarının planlanmasının ilgili birimin akademik kurullarınca belirlenmesi ve kişisel inisiyatiflerden bağımsız olması gerektiğinin altını  çizen Temurtaş, şunları söyledi: 

“Üniversite bütçe ve insan kaynağı dağılımı akademik birimlerin hedef ve ihtiyaçlarına, verimlilik ve performanslarına göre olmalıdır. Kaynakları daha verimli kullanan akademik birimler ve akademisyenler daha fazla desteklenmelidir. Akademik kurumsallaşmanın sağlanması sürecinde akademisyenlerin kimliğine ve dünya görüşüne bakılmamalıdır. Farklı düşünce ve bakış açıları ile çalışabilme ve farklılıklara müsamahalı olabilme, hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır. Yetişmiş akademisyen kaynağının kıt olduğu Üniversitemizde birbirimizin fikir ve katkılarından faydalanamazsak başarılı olmamız mümkün değildir. 

Eğitimde önemli kalite kriterlerinden olan ve kurumsallaşmayı garanti eden akreditasyon çalışmaları ile ilgili olarak, mümkün olan eğitim programlarında eksiklerin giderilerek akreditasyon süreçlerinin başlatılması zorunludur. Mümkün olan bölümlerde akredite olmak, üniversitenin marka değerinin artmasına etki eden temel kriterlerden biridir ve gelen öğrenci kalitesini artırması açısından, bütün akademik birimlere de olumlu katkı yapacaktır. Yeni kurulacak bölümlerin ülke ve yöre ihtiyacına göre planlanması sürdürülebilir öğrenci tercihi adına önemlidir. Her şeyden önce bu ailenin bir mensubu olarak, Üniversitemizi ileriye götürmek adına yukarıda bahsedilen öncelikli hedeflerin gerçekleştirilmesini önemli ve zorunlu görmekteyim. Kalitenin artırılması, araştırma ve geliştirme ortamlarının istenilen düzeye ulaşması, yaşam alanlarının iyileştirilmesi tüm arkadaşlarımızın ortak hedefidir. Bu hedefler doğrultusunda atılacak tüm adımlara destek verme çabası içinde olacağımı paylaşmak isterim.”

Editör: TE Bilişim