Esenli köyü Bilal Şahin İlk ve Ortaokulunda eğitim gören öğrenciler Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin tarafından bilgilendirildikten sonra muayene edildi. 
Sağlık taramasında öğrencilere yazılı ve görsel materyaller dağıtılarak öğrenci velilerinin hastalık hakkında farkındalık yaratılması amaçlandı. 
Halk arasında "Kunduracı Göğsü" ve "Güvercin Göğüs" olarak adlandırılan göğüs duvarı şekil bozukluklarının tedavi edilebildiğini belirten Tıp Fakültesi Araştırma ve  Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin: “Göğüs kafesini oluşturan kemik yapının içe çöküklük veya dışa çıkıklık hali olarak gördüğümüz anatomik yapısındaki bozukluklardır. İçe çöküklük, halk arasında "Kunduracı Göğsü" olarak bilinir ve tıbbi literatürdeki ismi "Pektus Ekskavatum"dur. Dışa çıkıklık ise halk arasında "Güvercin Göğüs" olarak bilinir ve tıbbi ismi "Pektus Karinatum"dur. Bu hastalık hakkında hem öğrencilerimizi hem de öğrenciler vasıtası ile ailelerini bilgilendirmek amacı ile Yozgat genelindeki okullarda öğrencilere yönelik “Göğüs Duvarı Şekil Bozuklukları Taraması” başlattıklarını” ifade etti. 
Göğüs duvarında sorun olan çocukların psikolojik açıdan da rahatsız olacaklarına  dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Metin; “Bu tür hastalığı olan çocuklar havuzda üzerlerini çıkarmaktan çekinirler. Çoğu zaman spor derslerine katılmak istemez ve kendilerini toplumdan kısıtlama gibi durumlarla karşı karşıya kalırlar . Bu yüzden  ailelerin bu konuda hassas davranması gerekir. Zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek şekil bozuklukları olan hastalar kapalı ameliyat yöntemi ile sağlıklarına kavuşacaktır. Halkımızı bu konuda bilinçlendirerek bu tür hastalığı olanların Yozgat’ta üniversitemiz hastanesinde başarı ile tanı ve tedavilerinin yapılmakta olduğunu hatırlatmak isterim” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim