BOZOK Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 2001 yılında Yardımcı Doçent olarak o yıllarda Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi’nde göreve başladığı günden itibaren ortaya koyduğu performansını daha da ileriye taşıyarak, sürdürüyor. Adeta bir seyyah gibi köy, kasaba, ilçe, şehir demeden dolaşıp, eğitim alanında gelecek kuşaklara verebileceklerini verebilmek için çaba sarf ederken, Covit-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlama döneminde de çalışmalarını video/konferans sistemiyle sürdürdü. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi devlet okulunda yatılı olarak okuyan Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, devlete ve millete olan borcunu, kendisi gibi köylerde okuyan öğrencilere yol göstererek ödemek istiyor. Arkadaşlarından, çeşitli derneklerden ve düzenlediği kampanyalarda topladığı kitapları, gittiği okullarda öğrencilere hediye eden Böyükata, köylerin ismine göre, ‘Hisarbey'den Farabi çıkabilir, Bayındırhüyük'ten Akşemseddin çıkabilir’ gibi isimlerle düzenlediği etkinliklerle öğrencileri motive ediyor. Derslerde öğrencilere, bilim ve bilim adamları hakkında bilgi veren Böyükata, öğrencilerin sorularını cevaplıyor. Öğrenciler de köylerinde bir profesörü ağırlamaktan, onunla ders işleyip sohbet etmekten mutluluk duyuyor. Böyükata, kendisinin de köyde doğduğunu, ilkokulu köyde okuduğunu anlatarak, Çekerek ilçesine bağlı Bayındırhöyük İmam Hatip Ortaokulunda ‘Bayındırhüyük'ten Akşemseddin çıkabilir’ etkinliği düzenlediğini söyledi. Ortaokul ve liseyi, ‘milletin parasıyla, Pazarören'de devlet okulunda, parasız ve yatılı olarak’ okuduğunu anlatan Böyükata, "Bu nedenle köy okullarından gelen talepleri geri çevirmiyorum. Gittiğim yerlerde Farabi'den, İbn-i Sina'dan, Aziz Sancar gibi bilime öncülük etmiş insanlardan bahsediyoruz. Onların hayatlarından örnekler veriyoruz. Bu da öğrenciler arasında merak uyandırıyor" dedi.  Böyükata, gittikleri yöreden de bahsettiklerini kaydederek, "Yozgat'ta üst düzey birçok devlet adamımız var. Bulunduğumuz köy, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey'in doğduğu köy. Bunlar çocuklarımız için birinci derece motivasyon kaynağı oluyor" ifadelerini kullandı. 
PROFESÖRLE TANIŞMA 
FIRSATI BULAMADIK

Çekerek Milli Eğitim Müdürü Zeki Akkan da bir öğretim görevlisinin köy, kasaba demeden gelmesinden mutlu olduklarını dile getirdi. Akkan, "Biz kendi dönemimizde bir profesörle tanışma fırsatı bulamadık. Bizim çocuklarımız eğitimin başında profesörden ders alma, onun deneyimlerinden faydalanma fırsatı buldu. Hocamıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Mustafa Bey'i her zaman köyümüzde görmek istiyoruz" diye konuştu.  Bayındırhüyük İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ahmet Erdem ise, Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile bir etkinlik düzenlediklerini aktardı. Erdem, okulda normal eğitim öğretimin dışında farklı etkinlik düzenlemeyi çok önemsediklerini dile getirdi. Erdem, "Ben de köyde okudum büyüdüm, ilk defa profesörü üniversitede gördüm, tanıdım, üniversitede dinledim. Bizim öğrencilerimiz 5. sınıfta profesörle ders yapma imkanı buldu. Bu etkinliğin çocukların ufkunu açma adına büyük bir şans olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
PROFESÖRLER ÇIKABİLİR
Öğrencilerden Meltem Akkan da köylerine ilk defe profesör geldiğini ifade ederek, "Çok mutlu odum, bize sorular sordu, biz de cevapladık. Aziz Sancar'ı, Akşemseddin'i, bilim insanlarını öğrendik" dedi. Duygu Geçim de, "Profesör hocamız, bize herkesin bilim insanı olabileceğini söyledi, bize güven verdi. Aziz Sancar köyden çıktı, biz de köy okulunda okuyoruz, biz de profesör olabiliriz" diye konuştu. Esmanur Karaşahin de profesörle ders yaptıklarını, sohbet ettiklerini aktardı. Karaşahin, "Genelde köy okullarından fazla bir şey çıkmaz" dendiğini anlatarak, "Hocamız bize köy okullarından da profesörlerin çıkabileceğini söyledi. Bizleri, daha iyi yerlere gelebileceğimiz konusunda motive etti, çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim