Türk Eğitim-Sen'in 10 ilde yaptığı Yozgat'ı da kapsayan "Eğitim kurumlarında güvenlik ve önlemleri araştırması" anketine Emniyet Müdürlüğünden yorum geldi. Yozgat'taki okullarda da güvenlik sorunu ve çeteleşmenin olduğu görüşünü çıkaran ankete Emniyet, sınırlı bilgi ile hazırlanmış anket ve dar bir örneklem öğrenci grubu ile görüşüldüğü açıklamasında bulundu.
Emniyet Müdürlüğünden "Güvenli eğitim" başlığı altında yayımlanan basın açıklamasında İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Güvenli çevre, güvenli okul" projesinin çeşitli kurumların da desteği ile Yozgat'ta başarıyla uygulandığı ve bu çerçevede 2010-2011 yılları arasında son 6 aylık dönemde okullarda meydana gelen olaylarda düşüş yaşandığına dikkat çekildi.
Açıklamada, Türk Eğitim-Sen'in okullarda düzenlediği Yozgat'ta da yapılan "Okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşme" konulu ankete dikkat çekilerek; "Bir ankete dayandırılan kişisel yorumlara yer verilen haber incelendiğinde; elde edilen sınırlı bilgilerle hazırlandığı, çok dar bir örneklem öğrenci ile görüşüldüğü, başka verilerle desteklenmeden iddialı çıkarımların yapıldığı ve sorumlu kurumlardan hiçbir bilgi alınmadığı anlaşılmaktadır" denildi.
Yozgat'ta Milli Eğitim Müdürlüğü sekretaryasında yürütülen "Güvenli okul güvenli eğitim projesi"ne de dikkat çekilerek, yerel basın, STK'lar, kamu kurumlarının temsilcilerinden oluşan kurulun son dönemde ilgi görülmediği ileri sürüldü.
Son dönemde bu toplantıda alınan kararlar doğrultusunda güvenli eğitimi hem okul, hem de çevre alt başlıklarında ele alınarak bütüncül bir yaklaşımı hakim kılmak ve böylece alınacak güvenlik tedbirlerinin uygulamaya en iyi şekilde yansıtılabilmesinde İl Emniyet Müdürlüğünce "Güvenli çevre güvenli okul projesi" hazırlandığı anımsatılarak, şu görüşlere yer verildi:
"2011 yılının Ekim ayından itibaren de uygulanmaya başlayan projede İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Yozgat Barosu ortak kurumlar olarak yer almaktadır. Bu proje çerçevesinde tüm okullarımızda emniyet müdürlüğümüz personeli tarafından çok sayıda etkinlik, toplantılar düzenlenmiştir.
Nitekim 2010-2011 yılları son 6 aylık dönem incelendiğinde okullar çevresinde meydana gelen olaylarda düşüş gözlenmiştir. Diğer taraftan kayıtlara yansıyan öğrenci olayları incelendiğinde bunların kişisel özelliklere bağlı, tek taraflı sonuçlar doğruna ve polisiye tedbirlerden ziyade diğer önlemlerle enlenebilecek olaylar olduğu görülmüş, bu durum "Güvenli Çevre Güvenli Okul Projesi"nde de üzerinde durulması gereken alt bir modül olarak yerini almıştır."
Türk Eğitim-Sen'in yaptırdığı ankette çok az sayıda örneklem ile görüşülmüş olmasının bu çalışmaya temkinli yaklaşılması gerektiği vurgulanırken, anket yapılırken Ankara'dan sadece 70, İzmir'den 15 ile görüşülmüş olmasının bile başlı başına endişe katsayısını artırdığı, bu kadar az bir grupla yapılan görüşmelerde çıkarılacak bir sonucun anlamlandırılmasını imkansız kıldığı görüşü ileri sürüldü.
Editör: TE Bilişim