Okul öncesi çocukları ve ilköğretim birinci sınıf öğrencileri okula uyum sürecine başladı. Uzmanlar çocukların anaokuluna alışma sürecine ilişkin velilere küçük ipuçları verdi.
    Okul öncesi çocukları ve ilköğretim birinci sınıf öğrencileri okula uyum sürecine başladı. Uzmanlar çocukların anaokuluna alışma sürecine ilişkin velilere küçük ipuçları verdi.
    Uzmanların yaptığı açıklama ile ilkokul birinci sınıf ve anaokulu öğrencilerinin velilerine önerilerde bulundu.
"ÇOCUKLARA VERİLEN
MESAJLARLA
GÜVEN SAĞLANMALI"
    Yeni bir dönemin her zaman heyecan ve kaygı verici olabileceğini belirten uzmanlar, velilerin bugün yapması gereken şeyleri şöyle ifade etti:
    "Anne ve babalar kaygılı ve heyecanlı çocuklarına karşı yumuşak davranmalı. Bu dönem anne ve babaların çocuklarından bekledikleri gibi olmayabilir. Çocuklar adapte sorunları yaşayabilir, veliler bunun farkında olmalıdır. Anne ve babalarından ayrılacak çocuklara veliler güven vermelidir. Velilerin çocuklara verdiği mesajlar kesin ve net olmalıdır. Ağlayarak okula gitmemeyi sağlamaya çalışacak çocuklar olabilir, bu konuda verilen mesajlarla çocuklara mutlaka okula gitmesi gerektiği anlatılmalıdır."
"OKUL KONUSUNDA
BİLGİLENDİRİN"
    Okula başlayacak öğrenciler için anne ve babaların çocuklarını okul konusunda bilgilendirmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Veliler çocukları bilgilendirmek için öğrencilere önceden okuyacakları okulları gösterebilir. Öğretmenlerin, okulların ve ailelerin işbirliği ile bu süreç atlatılabilir. Öğrencilere endişelerini giderecek cevaplar verilmeli. Çocuk istemezse gitmeyeceğini düşünmemeli, çocuklara okulada güven içinde olacağı belirtilmelidir" dedi.
    Uzumanlar, çocukların okula uyum sürecinde öğretmenlerin neler yapması gerektiğine ilişkin ise "Öğretmenler bu süreçte neler yapılması gerektiği konusunda bilinçliler. Öğretmenler, çocuklara okulda güven içinde olabileceklerine ilişkin açıklamalarda bulunarak akıllarındaki soruları yanıtlamalı. Kendini ifade edemeyen öğrenciler sınıfta suskun olabilir, öğretmenler konuşma yaparak ve oyunlarla bu çocukların kendisini ifade etmesini sağlamalıdır" şeklinde konuştu.
"İLK HAFTA İŞTAHSIZLIK YAŞANABİLİR"
    Çocukların hazırlık döneminde velilere de büyük bir sorumluluk düştüğünü belirten uzmanlar, velilerin neler yapması gerektiğine ilişkin ise, "Veliler, çocuklara okulda güven içinde olacağını anlatmalı. "Sen büyüdün, okula başladın, burası senin için çok güvenli, ben seni şu saatte gelip alacağım' demeli. Veliler bu süreci abartmamalı. Anne çok kaygılanabilir ama rahat olmalı. Anne ve babalar çocuğun reaksiyonuna bağlı olarak çocuğu ilk saatlerde okulda kendi başına bırakabilir. Fakat çocuk buna eğilimli değilse okul protokolünün hazırladığı programa göre birkaç saat okulda bekleyebilir" şeklinde konuştu. Çocukların ilk gün iştahsız olabileceğini kaydeden uzmanlar, çocuklara bu dönemde yemek yeme konusunda ısrar edilmemesini önerdi.
Editör: TE Bilişim