Sorgun'da öğrenci servisi sürücülerine değişen yönetmenliklerle ilgili eğitim verildi.
     Sorgun İlçe Trafik Şubesi Komiseri Ali Demirbaş, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Kaplan, Belediye Zabıta Komiseri İlhami Taştan'ın birlikte verdiği seminer Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda gerçekleştirildi.
     Sorgun'da öğrenci taşımacılığı yapan tüm servis sürücülerinin katıldığı seminerde konuşan İlçe Trafik Şubesi Komiseri Ali Demirbaş, okul taşıtı sürücülerinin öğrenci değil, geleceğimizi taşıdıklarını söyleyerek, azami dikkati gösterip, kurallara uymaları konusunda uyarılarda bulundu.
    Demirbaş, hem trafik, hem de mevzuatla ilgili bilgiler aktararak Sorgun'da en çok dikkati çeken konunun okul taşıtlarının ardında bulunması gereken ''Okul Taşıtı'' ile ''Dur'' levhasının bulunmaması olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
     ''Bu iki levha öğrenci taşıyan okul taşıtlarında çok önemlidir. Özellikle 'dur' levhasının mutlaka olması ve fren lambaları ile birlikte yanmaması, ayrı bir yerden el ile kontrol edilmesi gerekir. Yapılan kontrollerde 'Dur' levhası olmayan bir çok arkadaşımız çeşitli bahaneler ileri sürmektedirler. Bu bahanelerin hiç birisi bizim için geçerli değildir. Ayrıca taşıtların camlarının da muhafazalı olması, eğer el ile kolay açılabiliyorsa demir çubuklarla muhafaza altına alınması gerekir. Yangın tüplerinizi mutlaka bulundurun ve kontrollerini yapın.
    Eğer bakımı yapılmamışsa mutlaka yaptırın. Okul taşıtlarının kapıları hidrolikli ve otomatik olması, 6 ayda bir bakımlarının yapılmış bulunması, araç içinde telsiz ve mobil telefon bulundurulması, her öğrenci için bir emniyet kemeri olması zorunludur.''
     Ali Demirbaş yönetmenliğin bazı maddelerinin değiştiğini de vurgulayarak konuşmasını şöyle tamamladı:
     ''Öğrenci taşıyan taşıtlar için en çok 20 olan yaş sınırı 12 yaşa çekildi. Yani öğrenci taşıyacağınız servisler 12 yaştan büyük olmayacak. Ayrıca, Danıştay 8. Dairesinin kararıyla rehber personel için 20 yaş sınırı 22 yaşa çıkarmıştır. Sizler araçlarınızla öğrenci taşımasını aksatmamak kaydıyla yolcu taşıyabilirsiniz, ancak öğrenci ile birlikte yolcu taşımaya kalkmayın.
    Bu yasaktır ve bir cezası vardır. Araçlarınızın Zorunlu Karayolları Mali Sorumluluk sigortalarını mutlaka yaptırın. Bu sigortası olmayan taşıtlar öğrenci taşımacılığı yapamaz. Okul servislerinin denetimi, bakanlık personeli tarafından yapılabileceği gibi, valilik, polis, jandarma, zabıta gibi kolluk kuvvetleri ve Bakanlığın yetkili kıldığı diğer kamu kurum ve kuruluşları ile de yapılabilmektedir.''
Editör: TE Bilişim