lk ve ortaöğretim kurumlarında ilk ders zili bugün çalıyor. Yaklaşık 16 milyon öğrenci, 17 Haziran'a kadar sürecek yeni eğitim yılına merhaba derken MEB, sezonu yeniliklerle açıyor. Taşımalı eğitim, bu yıldan itibaren liselerde de uygulanacak. Lise öğrencileri, alan yerine üniversite sınav türlerine göre istedikleri dersi seçebilecek.         
    Yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen bugün ders başı yapıyor. Öğrenciler üç ay süren yaz tatilinin ardından yeni eğitim-öğretim yılı maratonuna başladı. 2010-2011 eğitim sezonu özellikle kırsal kesimdeki öğrenciler için önemli yenilikler içeriyor. Taşımalı eğitim, bu yıldan itibaren yatılı bölge ilköğretim okullarının ilk 5 sınıfının yanı sıra liselerde de uygulanacak. Başta kızlar olmak üzere, bulunduğu yerde lise olmayan öğrenciler lise bulunan yerlere servislerle taşınacak. Uygulamadan, ilk aşamada 50 bin öğrenci yararlanacak. Bu öğrencilerin servis ve yemek ücretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan karşılanacak.
    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın başkanlığını yaptığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu'nun son toplantısında konunun maddi boyutuna ilişkin karar alındı. Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2010 yılı bütçesinde 2010-2011 öğretim yılında ortaöğretim öğrencilerinin taşınması ve yemek bedeli için kaynak olmaması nedeniyle bu kaynağın fondan aktarılması kararlaştırıldı. Aralık ayı sonuna kadar 50 bin lise öğrencisinin yemek ve taşıma bedeli olarak 30 milyon TL kaynak tahsis edildi.
    Yeni düzenlemelere ilişkin bilgi veren MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, ortaöğretimde okullaşma oranının yüzde 84 olduğunu belirtti. Bakanlıkça hazırlanan Stratejik Planı'nda bu oranın 2014 yılı sonuna kadar yüzde 90'ın üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini söyleyen Gürkan, taşımalı eğitimin de okullaşma oranının artmasına katkı sağlayacağını vurguladı.
    Ortaöğretimde yeniden yapılanma çerçevesinde Türkiye'deki bütün genel liselerin Anadolu ve mesleki teknik liselerine dönüştürülmesi uygulamasına da devam edilecek. Geçen eğitim-öğretim yılında fiziki altyapısı uygun 300'e yakın genel lise statü değiştirmişti. Anadolu liselerinde sınıf mevcutlarının en fazla 30 olduğuna dikkat çeken Gürkan, "Genel liselerin sınıf mevcutları bazı yerlerde kalabalık. Anadolu liselerine dönüştürmeyle sınıf mevcutları kurala bağlanmış oluyor. Böylece kalite daha da artacak." dedi. Gürkan, genel liselerin tamamının Anadolu ile mesleki ve teknik liselere dönüştürülmesi uygulamasının 3-4 yılda tamamlanacağını kaydetti.
ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTE SINAVINA GÖRE
DERS SEÇEBİLECEK
    Ortaöğretimde haftalık ders çizelgelerinin de yenilendiğini anlatan Ortaöğretim Genel Müdürü, genel liselerde haftada 35 saat olan ders saati sayısının 30'a, Anadolu liselerinde 37 saat olan ders saati sayısının 35'e, fen ve sosyal bilimler liselerinde 40 ve 42 saat olan ders saati sayısının da 35 ve 37 saate indirildiğini bildirdi. Gürkan, şunları kaydetti: "Genel liseler ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 9. sınıf ders çizelgelerinin ortak tutulduğu bu çizelgelerdeki en önemli değişiklik, genel ortaöğretimde alan yerine öğrencilere, üniversiteye geçişte uygulanan sınav türlerine göre istedikleri dersi seçme imkanı verilmesi. Bu çizelgeler 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 9. ve 10. sınıflardan başlamak üzere uygulamaya konuldu. Eski haftalık ders çizelgelerinin uygulanmakta olduğu 11 ve 12. sınıf öğrencilerine de alan değiştirme imkanı verildi."
    Okulöncesi eğitimin zorunlu tutulduğu il sayısı bu yıl 32'den 57'ye yükseltildi. Böylece okulöncesi eğitimden yararlanan çocuk sayısı 980 binden 1 milyon 100 bine ulaştı. Türkiye genelinde 2 bin 176'sı resmi ve özel anaokulu olmak üzere toplam 26 bin 681 okulöncesi eğitim kurumu bulunuyor. İlköğretime bu yıl 1 milyon 226 bin çocuk kaydoldu.
    Türkiye'de 33 bin 310 ilköğretim okulunda 10 milyon 916 bin çocuk okuyor. Bu okullarda 428 bin öğretmen görev yapıyor. Genel ortaöğretimde ise 4 bin 67 genel lisede 2 milyon 420 bin öğrenci öğrenim görüyor. Mesleki ve teknik ortaöğretimde de 4 bin 846 lisede 1 milyon 819 bin öğrenci okuyor. 2010-2011 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı 28 Ocak 2011 Cuma günü sona erecek. İkinci yarıyıl 14 Şubat 2011'de başlayacak ve 17 Haziran 2011'de sona erecek.
Editör: TE Bilişim