Öğrenciler, Su Yapıları I - II ve Barajlar dersleri kapsamında öğrendikleri bilgilerin arazideki uygulamalarını yerinde incelediği teknik gezinin ilk gününde, DSİ Çoruh Projeleri 26. (Artvin) Bölge Müdürlüğü’nden,  Yusufeli Barajı inşaat sahası ve Deriner Barajı gezilerek teknik bilgiler alındı. 
Limak-Cengiz-Kolin ortaklığı tarafından yapılacak olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor. Çoruh Havzası üzerinde inşa edilecek en büyük baraj olacak Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, aynı zamanda çift eğrilikli beton kemer kategorisinde dünyanın üçüncü yüksek barajı olacak.
Temelden yüksekliği 270 metre olan barajın toplam depolama hacmi ise yaklaşık 2.2 milyar metreküptür. Baraj gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacaktır. Kurulu gücü 540 MW olan santralde, yılda yaklaşık 1.8 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek.
DSİ Çoruh Projeleri 26. (Artvin) Bölge Müdür Yardımcısı Muhammed Urhan ve Yusufeli Barajı Kontrol Şube Müdürü Mehmet Kalaycıoğlu gezi boyunca öğrencilere eşlik ederek Yusufeli barajı hakkında bilgiler vererek öğrencilerimizin sorularını yanıtladı. 
Ayrıca bölümümüzden Şubat 2016’da mezun olan öğrencimiz olan Gökhan Aytaç, Limak Holding kapsamında Yusufeli barajı inşaatında saha mühendisi olarak çalışmaktadır ve gezimize eşlik ederek baraj inşaatı ile alakalı bilgiler verdi.
İnşaatı 2012 yılında tamamlanan Deriner Barajı hakkında barajın gövdesi üzerinde DSİ Çoruh Projeleri 26. (Artvin) Bölge Müdürlüğü, Deriner Barajı ve HES Kontrol Şube Müdürlüğünden Kontrol Müh. Emre ACAR’dan bilgiler alındı. 
Gezinin ikinci gününde sosyal gezi kapsamında Ayder Yaylası, Uzungöl ve Sümela Manastırı gezildi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Ünal ve Yrd. Doç. Dr. Murat Ay eşliğinde gerçekleştirilen teknik geziye katılan 88 öğrencimiz; “Bu tür teknik geziler, okulda aldığımız teorik bilgilerin uygulamadaki örneklerini yerinde görmemizi sağlayarak bilgilerimizi pekiştiriyor. Mesleğimize olan ilgimizi ve derslerimize olan motivasyonumuzu artırarak bu tarz yapıların inşaat mühendisleri tarafından planlandığını, tasarlandığını ve hayata geçirildiğini görmek mesleğimizle gurur duymamıza neden oldu.” ifadelerini kullanarak bu tür teknik gezilerin tekrarını talep etti.
Yrd.Doç.Dr. Burhan Ünal ve Yrd. Doç. Dr. Murat Ay ise, “Geziye katkılarından dolayı DSİ 26. Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere, Bölge Müdür yardımcısı Muhammed Urhan’a, Kontrol Şube Müdürü Mehmet Kalaycıoğlu’na ve Kontrol Mühendisi Emre Acar’a, Bozok Üniversitesi Rektörlüğümüze ve SKS Daire Başkanlığı’na, maddi destek sağlayan sponsor firmalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkürü borç biliriz” dedi.

Editör: TE Bilişim