Yozgat Fen Lisesi öğrencisi, ağabeyine ehliyetsiz bir sürücünün çarpması üzerine, araçların ehliyetsiz çalışmasını engelleyen bir sistem geliştirdi. Araç hırsızlıklarını önlenmesi ve ehliyetsiz araç kullanımı ortadan kaldırmayı amaçlayan projede, otomobil, sürücü belgesi takılmadan çalışmıyor. Projenin amacının taşıtların tanımadığımız kişiler tarafından kullanılmasını engellemek ve ehliyetsiz araç kullanarak oluşan can ve mal kaybını önlemek olduğunu belirten proje sahibi öğrenci Beyza Dişlitaş, “Güvenli Araç ismini verdiğimiz projemizde ehliyetsiz araç kullanılmasını ve araç hırsızlıklarını önüne geçmeyi amaçladık. Bu fikir bana ağabeyime ehliyetsiz bir bayanın babasının aracı ile çarpması olayından geldi. Bunun önüne nasıl geçebiliriz diye düşündüğüm zaman aklıma bu proje geldi” dedi.
Projede kullandığı cihazda bir kart okuyucu içerisinde yazılım olduğunu ifade eden Dişlitaş, “ Okuyucu içerisinde tanımlanmış kartlar var. Bu kartlar yeni ehliyetlere uyumlu şekilde geliştirilebilecek şekilde yaptık. Cihaz araca yerleştiriliyor ve cihaza tanımlanmış ehliyet yerleştirilmediği sürece aracın çalışmasına izin vermiyor. Tanımlanmış ehliyet takılınca araç çalışıyor. Biz bu proje ile ehliyetsiz araç kullanımın önüne geçmek, küçük çocukların babasından izinsiz araçları kullanmasının önüne geçek ve araç hırsızlıklarını önleyecektir. Tanımlı olmayan ehliyetlere cihazımız izin vermiyor ve cihazımızı çalıştırmıyor. Bu şekilde bunların önüne geçmiş olduk. Ehliyeti tanıyorsa araç çalışıyor tanımıyorsa çalışmıyor. Projeyi hazırlamak 8 ay sürdü. Projeyi hazırlamam ve 250 TL maliyeti var. Araca sadece ehliyeti tanıması için yazılım kutusu yerleştiriliyor” diye konuştu.
Proje danışmanı Kimya Öğretmeni Metin Ergin’de projenin araç hırsızlıklarını önlemek veya küçük çocukların ailesinden habersiz aracın anahtarını alıp aracı alıp götürmelerini engellemeyi amaçladığını belirterek, “Ekonomik olarak maliyeti düşük bir yazılım 250 lira gibi bir maliyet gerektiren bir projedir. Araçlara çok rahat bir şekilde monte edilebilir. Bunu Emniyet Genel Müdürlüğüne Türkiye’deki bütün araçlar üzerinde uygulanabilir olması yönünden de kullanılabilirliği düşünülmektedir. Ehliyet olmadan araç asla çalışmaz. Ehliyeti araç tanıyorsa çalışır tanımıyorsa çalışmaz” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim