Üniversiteyi temsil eden Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili ve Uluslararası İlişkiler Ofis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Böyükata, beraberindeki görevlilerle birlikte Türk Elçiliği ile birlikte Tarhan’da bulunan lise ve üniversiteleri ziyaret etti. Böyükata, “İran, tarih içerisinde en uzun süre komşuluk içerisinde olduğumuz bir ülkedir. Çok daha köklü ve yakın işbirlikleri içerisinde olmamız beklenir. Ülkelerimiz arasındaki mevcut durumun daha ileriye taşınabilmesi için üniversitelerin de üstlenebileceği pek çok konu bulunmaktadır’’ dedi.

Bozok Üniversitesi’nde İranlı iki öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken Böyükata, Üniversite olarak yabancı öğrenci çekme hususunda da özel bir strateji belirlemek zorunda olduklarının altını çizdi. Böyükata, ‘’İran’dan gelen öğrenci sayısının artırılması ve sürekliliğin sağlanması için çalışmalar yapmak durumundayız. İran’ın sanıldığından daha liberal bir yol üzerinde olduğunu düşünüyorum. Farsça eğitim yapılıyor. Lise eğitimi sonrası İran’dan yurt dışına eğitim görmek için giden öğrenciler var. Türkiye’den İran’a giden öğrencinin de az olduğunu gözlemledik. Daha çok dini eğitim için ya da Farsça dil eğitimi için gidildiğini anlıyoruz. Güçlü bir geleneğe sahip olmasına karşın yeterince ülkemizde de tanınmadığını düşünüyorum. Diplomasi bakımından zaman zaman farklı durumlar ortaya çıksa da halk bazında ilişkilerin sağlam ve köklü benzerlikler taşıdığını görebiliyoruz. İstanbul ve Ankara, İran’da sevilen ve görülmek istenen şehirlerdir. Türkiye’de yaygınlaşan Yükseköğretim ile birlikte komşu ülkeler ile de daha geniş platformlu işbirlikleri için potansiyel oluşmuştur. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor’’ diye konuştu.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey de, uluslararasılaşma çalışmalarını önemsediklerini belirterek, yabancı öğrenci sayısının arttırılması, uluslararası işbirliklerin çoğaltılması ve sürekliliğinin sağlanması için şehrin potansiyelini de dikkate alarak imkanlarımızı en iyi şekilde kullanmaya devam edeceğimizi ifade etti.

Editör: TE Bilişim