Proje kapsamında Biyokaçakçıklık konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması, yasal ve kurumsal düzenlemelerdeki eksikliklerin giderilmesi, kurumlar arası eşgüdüm ile kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla yürütülen etkinlikler çerçevesinde  üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürlüğü işbirliği ile “Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı” düzenlendi. 

Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Usta,  Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez, öğretim üyeleri, köy muhtarları, jandarma ekipleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Türkiye’nin Biyoçeşitliliği ve Biyokaçakçılığı ile mücadele projesinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılından bu yana yürütüldüğünü belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Usta; “Türkiye endemik bitki türlerinin yoğun olduğu bir ülkedir. Türkiye’deki  her türlü Biyoçeşitlilik dediğimiz canlıların Biyokaçakçılık yoluyla yurt dışına kaçırılmasına  engel olmak için Yozgat’ta ilk defa yapılan bu toplantı ile paydaşlarımızla konuyu  paylaşmak istedik. Genel Müdürlüğümüz 81 ilde bu faaliyetleri yürütmekte ve Biyokaçakçılıkla mücadele etmektedir.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey ise, üniversitelerin bulundukları şehirlerin doğal yapılarıyla ilgili de çalışmalar yaparak entegrasyonu sağlamak, bölge halkını çeşitli konularda bilgilendirmek ve faaliyetlerini daha bilimsel şartlar içerisinde yürütmelerine katkıda bulunmak durumunda olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Karacabey; “Bugün yapılan çalıştay, Yozgat ilinin dağlarında, yaylalarında, tarlalarında bulunan bitki florasının korunması, biyoçeşitliliğin kaybolmaması ve kaçakçılığın önlenmesi adına Yozgat için de çok önemli bir bilgilendirme toplantısıdır. Çünkü Yozgat’ın özellikle Çayıralan, Akdağmadeni bölgesindeki yaylalarında endemik bitkiler bulunmaktadır. Bunlar dünyanın başka yerlerinde bulunmayan türlerdir. Bu türlerin korunması konusunda, özellikle yöre halkının ve muhtarların bilgilendirilmesi ve bilimsel olarak bunların değerinin onlara anlatılması üniversitemizin yaptığı önemli faaliyetlerden biridir. Bu noktada üniversitemiz bulunduğu şehre önemli bir katkı sağlayacaktır.” diye konuştu. 

Başkanlığını Çankırı Karatekin Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tamer Keçeli’nin yaptığı oturumda üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Budak, “Türkiye Florası ve Yozgat Endemikleri” Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz “Hayvan Biyoçeşitliliği ve Biyokaçakçılığı”  Çankırı Karatekin Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tamer Keçeli “Biyokaçakçılık ve Floristik Bakımdan Önemi”  Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Üstüner Birden “Biyokaçakçılıkla Mücadelenin Hukuksal Boyutu” doktora öğrencisi Miraç Uluğ ise “Biyokaçakçılığın Tıp ve Eczacılık Üzerine Etkileri” konularında katılımcılara bilgiler aktardı. 
Çalıştay sonunda çalıştaya konuşmacı olarak katılan öğretim üyelerine Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey çeşitli hediyeler takdim etti.

Editör: TE Bilişim