DÜŞÜNMEK, düşünerek hareket etmek hususunda çok fazla görüş sahibi var. Zig Ziglar “Hayatta yaşanan problemlerin çoğu iki nedende kaynaklıdır. Düşünmeden hareket etmek, ya da hareket etmeden düşünmeye devam etmek” der.
Düşünmeden hareket etmenin karşılığı nedir? Ekşi sözlükte “ani gelişen olaylar karşısında, kişinin rahat düşünmeye fırsat bulamadan, duygularına kapılarak, kendi bildi doğrulardan şaşarak, aniden genellikle yanlış olarak hareket etmesi durumu” diye tanımlanır.
Düşünmek için aklın kullanılması gerekir. Düşünce ve akıl birbirini tamamlayan veya doğru yolu bulmak için birbirilerini destekleyen öğelerdir.
Akıl konusunda bir tespit daha vardır. Akıllı insan, aklını kullanmayan insan diye. Tabi bunların arasında da doğal fark vardır.
Olacakların artısını-eksisini düşünmeden yola çıkan insanlarda akıl kullanma alışkanlığı yoktur. Bunun aksine düşünerek hareket eden insan da aklını kullanmayı akıl eden ve bu kullanımı da beceren insanlardır.  Bu gruplarda aklını kullanmadan yani düşünmeden hareket edenler maalesef hüsrana uğrarlar. Aklını kullanan düşünen insanlarda yapacaklarını karşılaşacağı güçlükleri ve varacağı sonucu tahmin ederek hareketlerini yaptıkları için başarı şansları çok yüksektir.
Bir grup insan akli melekelerini kullanmayı akıl edemez, attıkları adımların çoğunu “düz mantık”la atarlar. Bu tip hareket edenlerin başladıkları yolda, nerede kime bodoslama çarpacaklarını kimse bilemez. Düşünmeden hareket edenlerin bir başka özelliği de bir olay karşısında çok ani tepki vermeleridir. Ani teki sonucunda daha büyük olumsuzlukları beraberinde getirir.
Peki, düşünmek için aklı kullanmak gerekiyorsa, akıl kullanmak içinde düşünmek ve sorgulamak gerekiyor.  Düşünen ve sorgulayan insan olaylar karşısında daha soğukkanlı, daha hesaplı tepki verir. Düşünür sorgular ve bir yol tespit eder o yoldan yürümeye başlar.
Düşünen ve aklını kullanan insanlar psikologların tespitine göre iyimser insanlardır. İyimser insanlarda olaylara akıl ve iyimserlik gözüyle baktıkları için başarı ve doğru tespit şansları yüksektir. Olumlu düşünen insanlar akıl ve düşünce yolunu kullandıkları için eldeki mevcut olan konuya vakıf olurlar. Bu nedenle de tedbirli ama bir o kadar da anlayışlı olurlar.
Tüm milletimizin ve milletimizi yönetenlerimizin düşünerek, hissederek hareket etmesi milletimizin dileğidir.
Tabii ki de sadece düşünmekte yeterli olmaz milli düşünmeli milli çizgide hareket etmelidir.