YOZGAT, tarım sektörünün bir parçası olan hayvancılık son yıllarda ivme kazandı. Sektörün daha iyi bir noktaya gelebilmesi için de adımlar atılıyor. Süt Birliği bu adımlardan bir tanesi. Her ilçede ayrı ayrı faaliyet yapan süt birliklerinin tek çatı altında toplanması yönünde karar alındı. Tek çatı altında toplanılmasının ardından sütün işlenerek, piyasaya sürülme aşaması da gündeme gelecektir...
Yozgat'ta yıllardır keçi besiciliği yapılır. Ancak, keçi sütünün yeterince tanındığını, değerinin bilindiğini sanmıyorum. Uzmanlar, 'keçi sütünün anne sütünden farkısız' olduğunu söylüyorlar. Besleyici bir ürün. Ama bunun kıymetini bilmediğimiz için; Yozgat yaylalarında otlanıp, beslenen ve bu besinleri süte dönüştüren keçilere bağlı bir markayı gündemimize almamışız...
Maraş'ta yapılan dondurmanın özünde keçi sütü vardır. Salebi ise Akdağmadeni ormanlarından temin ediliyor. Türkiye'nin en kaliteli, sağlıklı hayvanlarının yetiştirildiği Yozgat'ta, sütün işlenip, piyasaya sunulacak ürünlerle yeni markalar oluşturmak mümkün olmasına karşın yapmıyoruz. Dondurmayı süt tozundan veya inek sütünden yapıyoruz. Salebi hazır kullanıyoruz...
Akdağmadeni ilçesiyle birlikte Çayıralan ilçesinde de kaliteli salep yetiştirilebilir. Bu salepler ile keçi sütü birleştiğinde ortaya Yozgat markası çıkar. Keçi sütünden yapılmış 'İncir Tatlısı' yediniz mi? Yemediyseniz bir deneyin. Keçi sütünden, 'Muhallebi' denemediyseniz, deneyin...
Sadece keçi sütü değil. Manda sütü de çok kıymetli. Mandacılık da gelişme içerisinde. Manda sütünden kaymak, tereyağ yapıldığında alıcısının azımsanmayacak kadar olduğunu belirtmekte yarar var. Afyon'un kaymağı meşhur. Ama kaliteli kaymak Yozgat'ta bulunur...