Diyabet(şeker) hastalığı insülin hormonun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan, ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabet hastalığı pankreasta insülin salgılayan hücrelerin tahrip olması, dış etkenler veya genetik faktörler etkisiyle ortaya çıkabilir. Hastalığın tedavisinin en önemli parçası doğru beslenmedir. Diyabet hastalarının çoğu bu konuda yeterli bilgiye sahip değil. İşte size diyabet hastalarının beslenmesinde dikkat etmeleri gereken en önemli noktalar:
ŞEKERİ AZALTIN: Diyabet hastalığındaki en önemli nokta şeker tüketiminin kontrol altında tutulmasıdır. Başlarda şekeri azaltmak sorun olacaktır.21 günlük süreci şekersiz atlattıktan sonrası daha kolay olacaktır. Bir süre sonra fark edeceksiniz ki eskiden hiç de tatlı olmayan meyvelerin aslında ne kadar tatlı olduğunu fark edeceksiniz. Kola, hazır meyve suyu, soğuk çay yerine sade maden suyu, el sıkımı meyve suyu, su tercih edin. Yiyeceklerinize tat vermek için de şeker yerine tarçın kullanabilirsiniz.
YAĞ MİKTARINI AZALTIN: Yağı azaltmak hem hastalığın seyrinin olumlu ilerlemesi açısından hem de kilo kontrolü açısından oldukça önemlidir. Kızartma gıdalar, margarin gibi kaynaklar yerine haşlanmış ya da fırında pişirilmiş gıdalar, somon, ton, uskumru gibi balıklar, yoğurt, peynir, süt gibi sağlıklı yağ kaynaklarını kullanın. Salatalarınızda ve yemeklerinizde ağır yağlı, kremalı soslar yerine zeytinyağı, sirke, limon orijinal nar ekşisi kullanabilirsiniz.
KARBONHİDRATI DOĞRU KAYNAKTAN ALIN: Diyabet hastaları karbonhidratı tamamen hayatlarından çıkarmalıdır gibi bir bilgi kesinlikle doğru değildir. Hatta diyabet hastalarının günlük enerjilerinin yarısının karbonhidrat kaynaklarından gelmesi gerekir. Önemli olan karbonhidratı doğru kaynaktan almak. Beyaz un, pirinç, reçel, bal, marmelatlar, beyaz şeker, şekerli hazır içecekler yerine tam buğday unu veya kepekli un, bulgur, meyveler, kurubaklagiller, kepekli makarnalar, esmer pirinç kullanabilirsiniz.
GÜNDE 3 GRAM TUZ YETERLİDİR: Diyabette karşılaşılabilecek olan böbrek rahatsızlıkları ve hipertansiyon gibi tuz gerektiren rahatsızlıklar yoksa günlük 3 gram tuz tüketilebilir. Tuz sınırlaması gereken durumlarda sofra tuzu tamamen kaldırılmalıdır.
UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR: Çikolata, helva, kızartılmış ve kavrulmuş besinler, krema, kaymak, mayonez, ketçap, sucuk, salam, sosis, sakatatlar, pastırma, şekerli kurabiye, pasta, tatlı ve hamur işleri, reçel, bal, marmelat, hazır meyve suları, meşrubatlar, alkollü içeceklerden uzak durulmalı.
SU İÇİN: Günde en az 10 bardak su için