“Acaba Cansu Tıraşoğlu bu başlıkla ne demek istedi?” diye aklından geçirenler tahmin ediyorum ki oldukça fazla olacaktır. E benimde istediğim buydu zaten, başlık sizleri kendine çeksin ki sadece toplumumuzun değil tüm insanlığın yapmaktan vazgeçemediği bir alışkanlığı yazacağım bu yazıyı sonuna kadar okuyun efendim. E zaten şöyle bir baktıysanız yazının tamamına kısa olduğunu da göreceksiniz. Hadi buyurun dış kapının siyah ve beyaz renkli mandalları sizlere anlatacaklarım var!
Yıllar önce bir akrabamız yatılı olarak bize misafirliğe gelmişti. O zamanlar elli yaşlarında olan bu beyefendi aklına geleni pat diye söyleyen bir kişi ben kendisini tanıdım tanıyalı.
Oturduk ailecek televizyonda magazin programı seyrediyoruz o günlerde bir gün ama ne seyretmek! Bir ünlü hakkında misafirimiz ağzına geleni sayıyor, bense aslında hayranı olmadığım o ünlüyü savunuyorum çünkü birebir tanımadığımız kişilerin yaramaz insanlar olduğuna öyle hemen kanaat getirmek istemiyorum. Ve nasıl birisi olduğunun beni ilgilendirdiğini de düşünmüyorum. Ne de olsa o ünlü kişi hakkında iyi konuşmayan misafirimizde dış kapının mandalı bende. Ama bir farkla; kötü konuşan dış kapının kömür karası mandalı, iyi konuşan kişi ise dış kapının pamuk beyazı mandalı.
E o konuda dış kapının pamuk beyazı mandalı oldum diye ben her zaman öyle miyim? Hayır efendim bende kararıyorum bazı zamanlarda. Tek davranışını beğenmediğim bir kişinin yaptığı iyilikleri silip attığım olabiliyor, e gıcık olduğum içinde o kişiye, haliyle hakkında olumlu cümleler kurmuyorum. Sonra o kişiyi savunan bir beyaz renkli mandal geçiyor karşıma ve başlıyor aramızda bir tartışma.
İtiraf ediyorum, benimle ilgisi olmayan kişiler hakkında bazen iyi bazense kötü konuşuyorum.
Soruyorum sizlere sizler konuşmuyor musunuz? Sizler de kiminin kapısının siyah kiminin kapısının beyaz renkli mandalı olarak durmuyor musunuz her gün farklı sepetlerin derinlerinde?
Efendim önemli olan iyi görmek çevremizdeki mandalların rengini… Sonra maazallah siyah renkli mandalları dış kapıda bırakmayıp içeri alırız, iç kapının mandalı olup özünde kapkarayken beyaz gösterirler kendilerini. Arkadan “canın çıksın” deyip karşına geçince“canım” diyen kişiler kaplar etrafımızı.
Ben gözlerime güveniyorum; siyah renkli mandalları bırakın evime almayı kırıp atıyorum bir bir… Sizlere de tavsiye ediyorum. Hakkınızda iyi konuşan insanların hayatınızdan eksik olmaması dileği ile…