ALLAH(c.c.) ın hayırlı gün olarak seçtiği Cuma gününün hem gecesi hem de gündüzü mübarektir. Kutsal olan Cuma günü Müslümanların da bayramıdır. Cuma gününün bayram oluşu bir takım günlere alternatif olsun diye değil; Bu Cenab-ı Allah'ın Müslümanlara ayrı bir hediyesidir.
Hz. Peygamber (S.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde: "Şüphesiz ki, bugün -yani Cuma, Allah'ın insanlara tahsis buyurduğu bir bayram günüdür. Kim Cumayı kılmak isterse gusletsin!.." Buyurarak Cumanın bayram olduğunu beyan etmiştir. Hz. Peygamber (S.a.v.) ümmetini uyararak Cuma Namazını terk etmemelerini istemiş ve şöyle buyurmuştur: "Herhangi bir cemaat ya Cuma namazını terk etmekten sakınır, yakutta Allah'ü Teala Hazretleri onların kalplerini mühürler de sonra gafillerden olurlar..." (Riyaz-üs Salihin-Cilt 2.S.441)
Sevgili Peygamberimizin Cuma günü üzerinde bu kadar hassasiyetle durması ve Müminlerin bayramı olmasının sebepleri vardır: Güneşin üzerine doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür ve bugün Müslümanların bayramıdır. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Adem (A.s) Cuma günü yaratılmış ve Cennete konmuştur. Hz. Adem Cuma günün de Cennetten çıkarılmış ve tövbesi yine bir Cuma günü kabul edilmiştir.
Allah'u Teala Hazretleri dünyayı altı günde yaratmıştır. Pazar günü yaratmaya başlamış ve Cuma günü tamamlamıştır. Yani dünya da Cuma günü yaratılmıştır. (Et-Tac-Cilt.1 s.27) Kıyamet Cuma günü kopacaktır. Cenab-ı Hak Cuma günü Cehenneme girmesi ve cezaya çarptırılması kesinleşen 600 yüz bin suçluyu bağışlar..(Sahih-i Buhari. Cilt.3.S.3) Cuma günü ölene şehit sevabı verilir. Cuma günü ölen kabir azabı çekmez! (Allah-ü Alem)
Hz. Peygamber (S.a.v) ümmetine bilhassa nurlu Cuma gecesinde ve aydınlık Cuma gününde Salat-ü Selam okumalarını emretmiştir. Cuma günü insanların dışındaki bütün canlılar "Kıyamet Kopacak!" endişesiyle tir tir titrerler ve teyakkuz durumuna geçerler. (Et Tac-Cilt.1. S.273)
Cuma günü her caminin kapısına duran 70 melek; Cuma Namazını kılan ve kılmayanlarla ilgili yoklama yaparlar. (Kırk Hadis-i Şerif-S.12) Bu yoklama imam hutbeye çıkıncaya kadar devam eder. İmam minbere çıkınca yoklama defterini kapatan melekler cemaatle birlikte hutbeyi dinlerler.
Yoklama yapmakla görevli melekler bir önceki Cuma Namazında bulunduğu halde o haftaki cuma namazında olmayanları da tespit ederler. Önceki Cumada mevcut olup, son cumada bulunmayanlarla ilgili olarak melekler, Cenab-ı Hakka şöyle niyazda bulunurlar:
"Ya Rabbi geçen cuma aynı safta cuma namazında beraber olduğumuz halde filan kulun bu hafta aramızda yok; senden duamız: Hastalığından dolayı gelemediyse bu kuluna hayırlı şifalar ver; borçlu olduğundan dolayı gelemediyse borcunu ödemede yardımcı ol ve sıkıntılarını gider; görüşünde değişiklik oldu da, hidayetten sapıklığa düştüyse onu tekrar aramıza gönder; hidayete kavuştur..." Şeklinde Allah'a dua ederler.
Cuma Müslümanlarca bir bayram günüdür. Cuma Namazının vakti öğle namazı vaktidir. Müslüman, erkek, hür, akıl baliğ, mukim ve Cuma kılmaya sağlığı yerinde olan kişilere Cuma Namazı farzdır. Cuma Namazı camide, cemaatle kılınır. Cuma hutbesini de dinlemek farzdır. (Hutbeyi kısa tutmak ise sünnettir.) Cuma günü gusletmek, misvak kullanmak, güzel elbiseler giyinmek, güzel kokular sürünmek müstehaptır. Ezan okununca da başka şeyler ile uğraşmadan camiye gitmek vaciptir. (İslam İlmihali- Ö.N. Bilmen)
Cuma namazı için camiye erkenden gitmek, ön safa ulaşmak sevaptır. Ancak saf tutan cemaati çiğneyerek; onlara eziyet ederek ön saflara geçmeye çalışmak hiç doğru değildir, kul hakkıdır.. Namaz sonrası cemaati tekrar çiğneyerek çıkmak namazın sıhhatine zarar verir, böyle bir davranış kesinlikle yapılmamalıdır. Kıldığı namazın sevabını azaltmış olur. Hele hele namaz kılan bir kardeşinin önünü geçerek çıkmaya çalışmak günahtır. (Namaz kılan bir kişinin önü  asla geçilmez!.)
İbadetiniz Makbul; dualarınız kabul; Cumanız Mübarek olsun!..
................
Kaynaklar: 1) İslam İlmihali Ö. N. Bilmen, 2) Riyaz-üs Salihin, 3) Sahih-i Buhari, 4)Et-Tac 1.Clt 5) Kırk Hadis Şerhi 6) İslamda Dua ve Zikir-M. Kapçı 7) E.M. Hamdi yazır- Hak Dini Kur'an Dili