KONU Yozgat olduğunda en yakın komşumuz Çorum yekvücut oluyor, vuruyor Yozgat’a! Çorum en son havalimanının Yozgat’a yapılacağı açıklandığında ayağa kalkmıştı.
Çorum medyası Bekir Bozdağ, Cemil Çiçek, Taner Yıldız gibi isimlerden yola çıkıp, Yozgat’ın hükümetteki temsil ağırlığına vurgu yaparak, “Her şey Yozgat’a yapılıyor!” diye eleştirilerde bulunmuştu.
Biz de işin esasında öyle olmadığını kaleme almış, özellikle ekonomik olarak alıp başını giden Çorum ile Yozgat’ın kıyaslanamayacağını yazmıştık.
Merak edenler Seyfi Çelikkaya’nın “Çorumlu bizi, biz Çorum'u kıskanıyoruz!..” başlıklı yazısını, kaleme aldığım “Demek ki Yozgat…” başlıklı yazımı okuyabilirler.
Bu köşe yazıları ilk anda aklıma gelenler fakat daha önce Seyfi Çelikkaya ve Mustafa Teker ile birlikte bu konuyla ilgili yazılar kaleme aldık…
Çok değil, daha 3 ay önce partisinin seçim koordinasyon merkezi açılışı yapmak için Çorum’a giden Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Çorum'un Yozgat’la sürekli kendini kıyasladığını belirterek; “Haksızlık yapıyorsunuz. Çorum Yozgat’tan ekonomik olarak da büyüklük olarak da çok daha ilerde olan bir il” dedi.
Sanırım bu sözün üzerine konuyla alakalı daha bir şey yazmaya gerek yok!    
Geçtiğimiz hafta, Yozgat Bozok Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ömer Yılmaz Çorum’a Milli Eğitim Müdürü olarak atanmasıyla Çorum-Yozgat arasındaki haksız rekabet başka bir boyut kazandı.
Detaylara girmeden önce kısaca Ömer Yılmaz’dan bahsedeyim.
Uzun süredir Bozok Üniversitesinde daire başkanlığı, genel sekreter yardımcılığı gibi çeşitli görevlerde bulunan Ömer Yılmaz’ın memleketi Burdur’dur.
Eşi Yozgatlı olduğu için “Yozgat’ın eniştesidir” fakat buradaki çevresinden dolayı çoğu kişi Yılmaz’ı Yozgatlı sanıyor.
Sanırım Çorumluların ilk tepkisi de buna oldu...
Hatta Çorum Hakimiyet Yılmaz’ın atama haberini ilk olarak “Çorum’a Yozgatlı müdür!” başlığı ile duyurdu, sonrasında “Milli Eğitim Müdürü değişti” olarak düzeltti.
Velhasıl, Çorumlular Ömer Yılmaz’ı önce Yozgatlı sandılar, sonrasında Yozgat’tan geliyor olmasına tepki gösterdiler.
Siyasetçileri, bürokratları, sivil toplum kuruluşları ve Çorum yerel medyası Ömer Yılmaz atamasından vazgeçilmesi için “tek ses” oldular.
Şimdi size konuyla ilgili Çorum yerel medyasına yansıyanları aktarayım...
Yılmaz’ın atama haberinin ardından Ak Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya ve Erol Kavuncu Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulundular. Ardından Ak Parti Çorum İl Başkanı Yusuf Ahlatcı “Bakanlık bürokrasisinin eseri olan bu atamanın kabul edilemez” olduğunu söyledi.
Ak Partili vekillerin Çorum’a yapılan atamasından vazgeçilmesi için girişimde bulundukları Ömer Yılmaz’ın; 2011 ve 2014 genel seçimlerinde memleketi Burdur’dan Ak Parti’den milletvekili aday adayı olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum!
Durum öyle bir hal aldı ki, Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat ise bu atamadan vazgeçilmediği takdirde, Milli Eğitim’le her türlü işbirliğini ve projelerini durduracaklarını açıkladılar.
Bu arada Ömer Yılmaz’a Yozgatlılar Burdurlu diye sahip çıkmadılar. Burdurlular ise hiç oralı olmadılar.
Trajikomik…
Uzun yıllardır Yozgat kamuoyunu takip ediyorum ve gözlemlerimi kaleme alıyorum.
Bugüne kadar Yozgat’a gelen bürokratlardan herhangi birinin Çorumlu, Adanalı, Burdurlu, Hataylı, Antalyalı diye ötekileştirildiğini, istenmediğini duymadım.
Biz bugüne kadar bürokratları Yozgat’a katma değerleri üzerinden değerlendirdik. Nereli oldukları, Türk, Çerkez, Kürt gibi etnik kimlikleri üzerinden kimseye önyargı ile yaklaşmadık.
Derdimiz Yozgat olduğundan, her zaman bürokratların Yozgat için yaptıkları veya yapmadıkları hizmetler üzerinden eleştirdik.
Ömer Yılmaz uzun yıllardır Yozgat’ta görev yapan bir bürokrat. Yılmaz Çorum’un eğitimine bir katkı sağlamaz, Çorumluların beklentilerini karşılayamaz ise eleştirilmesini hatta yerden yere vurulmasını anlarım fakat geldiği il üzerinden veya Çorumlu olmayışından yola çıkarak kamuoyunda iticilik oluşturulmasını doğru bulmuyorum.
Sadece Çorum’un değil hiçbir ilin böyle bir hakkı yok.
Zaten konumuz Ömer Yılmaz değil, Yılmaz sadece örnek. Konu başka…
Biz burada sırtını siyasete yaslayıp yan gelip yatan Yozgatlı bürokratlar da gördük, ülkenin öbür ucundan gelip kurumunun ve Yozgat’ın çehresini değiştiren liyakat sahibi bürokratlar da...
Bizim için aslolan hizmettir.
Memleketi bir adım ileri götürenin, taş üstüne taş koyanın başımızın üzerinde yeri var.
Halen ne iş yaptığını bilmediğimiz bazı bürokratların, memlekete zerre katkısı olmadıkları halde sırf siyaseten destek gördükleri için bugün koltuklarında oturduklarını biliyoruz.
Yazımı noktalamadan önce Çorumluları tebrik etmek istiyorum.
Ömer Yılmaz’a yapılan yanlış olsa bile ilin kamuoyunun Çorum konusunda yekvücut ve tek ses olmaları takdir edilecek bir harekettir.
Yozgat’ın yatırımlar, yapılanlar ve yapılmayanlar konusunda tek ses olması, komşusu Çorum gibi kamuoyu oluşturması gerekmektedir.
Tabi ki körü körüne ötekileştirerek değil, haklı olduğumuz hususlarda!
Sağlıcakla…