Hakikaten kalıcı değiliz bu dünyada. Hep gitti gelenler. Biz de gideceğiz. Tıpkı Öğr. Gör. Cemal Çelik’in gittiği gibi…
Aslen Sivaslıydı ama Alman vatandaşlığı vardı. Gerçekte 1960 doğumlu olmasına rağmen resmiyette 1964 yılında Şarkışla’nın Oluktaş köyünde doğmuş olarak biliniyordu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Türkiye’de aldıktan sonra Almanya’da gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak hayata tutunmaya çalışıyor. Pek çok gurbetçi Türk genci gibi o da hayatının en canlı yıllarını Almanya’da geçiriyor.
Cemal Çelik, Berlin’de 1980’li yıllarda üniversite eğitimine başlıyor. Makine mühendisliği okuyor. Berlin Teknik Üniversitesi mezunu bir mühendis olarak sahip olduğu bilgi ve beceri, Türkiye’de yeni kurulan üniversiteler için çok değerlidir. Böyle düşünüyorum. Böylesi kişiler normatif olarak zengin ve iyi bir geleneğin taşıyıcısı olabilirler.
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde “Türk asıllı yabancı uyruklu” olarak 2013 yılında çalışmaya başlıyor ve Yozgat için -gerçek vatanı olan ülkesi için- hizmet veriyordu. Burada olmasına vesile olan Prof. Dr. Zakir Taş ne güzel bir iş yapmıştı. YOBÜ için bir kazanımdı.
Cemal Çelik, Yozgat’ta bulunmaktan ve Türkiye’ye hizmet vermekten memnundu. Ancak sözleşmesi yenilenmeyince 2021 yılının Ağustos ayında ayrılmak zorunda kaldı. O zamanlar sadece “Bir güzel insan daha ayrıldı Yozgat'tan.” diyebildim. YOBÜ Makine Mühendisliği Bölümünde yabancı uyruklu öğretim görevlisi olarak yedi yıl görev yaptı. Mesai arkadaşları ve tanıyan kişiler tarafından sevilen birisiydi. Uluslararası bilgi, birikim, deneyim ve görgüsüyle Üniversitemize değer kattığını bildiğim ve öğretmenlere yönelik gönüllü eğitim etkinliklerine de her davetimde olumlu dönüş yaparak destek veren kıymetli Cemal Çelik hocamızı uğurlarken bir hüzün hâlini yaşadım.
Kendisini tanımak ve memleketimize yaptığı hizmetleri bilmek benim için bir şereftir. Yozgat’tan gitmesini hiç istemediğimiz ve örnek çalışma disipliniyle üniversitemizde bulunmasından memnuniyet duyduğumuz birisiydi ama yapabileceğimiz bir şey de yoktu. Kendisine yol açıklığı dilemekten başka bir şey elimizden gelmiyordu.
Öğretmenler için gönüllü olarak verdiğimiz eğitim etkinliklerine davetimizi kırmayıp gönüllü eğitmenlik yaparak katkı vermişti. Yozgat-Yenifakılı İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ile 28 Mart 2015 Cumartesi günü düzenlediğimiz “Proje Danışmanlığı Eğitimi” için eğitmen ekibinde yer almıştı. Aynı sene Çorum-Alaca İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 4 Aralık 2015 Cuma günü öğretmenlere yönelik gerçekleştirdiğimiz “Proje Tabanlı Düşünme ve Proje Geliştirme Eğitimi” programımızda eğitmenlik yapmıştı. Daha sonraki sene Yozgat-Sorgun Kaymakamlığı İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğinde 27-28 Şubat 2016 tarihlerinde düzenlediğimiz “Öğretmenler için Proje Tasarımı Teknikleri Sorgun Çalıştayı” toplantısında da önemli katkıları olmuştu. O sene EĞİTİM-BİR-SEN Çekerek Temsilciliğinin davetlisi olarak 04 Aralık 2016 Pazar günü gittiğimiz Yozgat’ın Çekerek ilçesinde düzenlenen "Eğitim Çalışanları için Proje Geliştirme Semineri" için de eğitmenlik yaparak destek olmuştu. Bu etkinliklerde hep bir tatlı yorgunluk yaşardık. Hoş ve tatlı tebessümlerle ayrılırdık etkinliklerden. Hiç bir sorundan rahatsızlık duymazdık. Bu etkinliklerde önemli bir misyon ifa ettiğimizi düşünürdük. Bu bize yeterdi.
Cemal Çelik hocayı ne zaman ziyaret etseniz size bir şeyler ikram etmek isterdi. Kalbinin güzelliği, yüzüne yansırdı. Yüreğine dokunduğu insanlar mutlaka vardı. Cana yakın, sevimli, uysal, yumuşak ve içtendi hep. Diğerkâmlık ve gönül tokluğu ona yakışıyordu. O sakin ve tok hâl onu pek çok şeyi sanki dert etmeyen biri gibi gösterebilir. Fakat bu yanıltıcıdır. Aksine çok duyarlı bir kişiliği vardı. Her hadiseye duyarlıydı. Düşüncelerini en berrak biçimde yalın olarak ifade eder ve tartışmalara medenice katılırdı. Düşüncelerinde sebat edişini, sabit fikirlilik olarak görürseniz yanılırsınız. Aksine eleştiriye de açıktı. Yanlış olan bir şey için zaman ve emek harcayarak düzeltmeye çalışır, pes etmezdi. Pek çok kişinin O’nun hakkında yanılmış olacağını düşünüyorum. İşin küçüğüne de büyüğüne de hassasiyet, ciddiyet ve özenle yaklaşırdı. Yanında ve yakınında bulunan herkes için örnek alınacak yanları vardı. Hiç şüphem yok ki öğrencilerinden bazıları, onun iş disiplininden rahatsızlık bile duymuş olabilirler ve yine hiç şüphem yok ki o öğrenciler dahi hayatları boyunca işlerine yarayacak dersleri Cemal Hoca’dan almışlardır…
YOBÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Kemal Akyıldız, 3 Mayıs 2022 gününü 4 Mayıs 2022 gününe bağlayan gece Cemal beyin Almanya’da vefat etmiş olduğu haberini paylaştı. Doğduğu köye, Şarkışla’nın Oluktaş köyüne defnedileceğini söyledi. Daha bir yıl olmadı Türkiye’den ayrılalı. Ölüm haberiyle zihnen donup kaldım. Ne diyeceğimi bilemedim. Çok değerli ve şahsiyetli bir güzel insandı. Hakkaniyetli ve nezaketli bir yoldaştı. Pek çok kişi gibi çok üzüldüm ama ne denebilir ki? Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Bir bayram günü bu dünyadan ayrıldı, dilerim gittiği yer bayram olsun. Allah Cemal Çelik Hoca’mızın cennet nasibini bol eylesin…