ŞEFAATLİ   İlçemize bağlı Cankılı Köyü Güzelleştirme, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin 2. Sini düzenlediği Köy şenliğine katıldık. Köye dönüşü ve komşularla kaynaşmayı- kucaklaşmayı amaçlayan şenlikte birlik ve beraberliğin güzel örneklerine şahit olduk. 10 haneye kadar düşen köy halkının “ Köye Dönüş” projesini dile getiren dernek yöneticileri şenliğin canlı ve samimi geçmesinden oldukça mutlu gözüküyorlardı.
Yozgat Dernekler İl Müdürümüz Hakkı Yurtlu ve Yozgat Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Saygı ile birlikte yola koyulduk. Şefaatli’nin tozlu dumanlı yolunda koyu bir muhabbetle çeşme başlarında dura dinlene yola devam ettik. Şefaatli’nin içinden geçerken köy yolunu birkaç kez sormak zorunda kaldık. Kıvrım kıvrım devam eden tarla yolu, (dar da olsa yapılmış olan asfalt yol)  bizi Cankılı’ya götürdü. Karanı Dere’nin kuzey yamacında küçük bir dere üzerine kurulmuş olan köy  sakin bir Anadolu köyünü andırıyor.
Bizim köye ulaştığımızda protokol  konuşmaları yapılmış, yemek faslı başlamıştı. Köy harmanında kurulmuş olan geniş çadırlı Halil İbrahim Sofrasına dahil olduk. Çiçeği burnunda-taze genç kaymakam Emine Dilce’nin sofrasına  dahil edildik. Cankılı Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Karakuş ve ekibi bizi buyur edip yemek ikramında bulundular. Kaymakam hanımın ilçeye yeni atandığını duymuştuk; ancak köy ve ilçe hakkındaki düşüncelerini soramadan müsaade isteyip ayrıldılar.
Cankılı Köyü Güzelleştirme, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Karakuş Ankara AFAD’ da çalışıyormuş; bir gurup arkadaşıyla köyden göçe dikkat çekmek ve köye dönüşü teşvik etmek üzere bu derneği kurmuşlar. 10 haneye kadar düşen Cankılı’ dan göç eden  hemşerilerimiz Ankara, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere gidip yerleşmişler ve köylerini terk etmişler. Bu durum köyün boşalmasına vesile olmuş. Kurulan bu dernekle hiç olmazsa yılda bir kez olsun  bir araya gelip kaynaşmayı, kucaklaşmayı  amaçlamışlar. Tabi ki çok da güzel etmişler, her taraf cıvıl cıvıl, rengarenk, kaynaşma kucaklaşma ve muhabbet kokuyordu…
Cankılı Yozgat’ın Şefaatli ilçesine 12 km uzaklıkta bulunan tipik Anadolu köyü; Ilıman iklimi ve bağ- bahçe yeşilliğine sahip Karanı Deren vadisine de çok yakın. Tarıma, ziraata, bağ ve bahçe ekimine, hayvancılığa müsait bir köy; ama terk edilmiş…” Orda bir köy var uzakta/ Gelmesek de/ Gitmesek de/ O köy bizim köyümüzdür!” misali halen oraları özleyen hasretle dillendiren insanları var. Bu hasreti- özlemi yılda bir kez de olsa giderme adına düzenlenen şenlikten herkes mutlu ve memnun gözüküyor. Bu güzelliği yaşatan dernek başkanı Mehmet Karakuş ve yönetim kurulunu canı gönülden kutluyoruz. Güzel bir birlikteliğe imza atmışlar.
Cankılı Köylüleri ile birlikte kısa bir sohbetten sonra biz de müsaade isteyip yola koyulduk. Dönüş istikametimiz Karanı Dere vadisi olsun dedik. Vadi, Şefaatli ile Yerköy ilçemiz arsında uzunca bir mekandan oluşuyor. Ağaçlık, bağlık bahçelik bir alan ve Delice Irmağı boyunca devam edip gidiyor. Meyve ve bahçe üretimine, bağ, üzüm ve ayva yetiştiriciliğine oldukça müsait bir alan; Karanı Dere Ayvaları, Kahya Köyü üzümleri ve menengiç ( kahvesi yapılan) bitkisi ile tanınan vadi.  Delice Irmağı’nda balık avcılığı yapanlar da oluyor, ayrıca kıvrım kıvrım yolu ve Kara Treni ile vadi gezilmeye görülmeye değer bir mekân… Biz de o güzelliği seyrede seyrede yola devam ediyoruz ve her çeşme başında durup soğuk sularını yudumluyoruz.
Dernekler Müdürümüz Hakkı Yurtlu ve İş adamımız Mehmet Saygı’nın hoş sohbeti eşliğinde zamanın nasıl geçtiğini de fark edemiyoruz. Köyün, köylünün öneminden, üretimin zorunluluğundan ve cennet Anadolu’nun sahipsizliğinden söz edip Köy ve köylü hayatının mutlaka devam etmesi gerektiğini vurguluyoruz. Köylerimiz boşalmamalı, köye dönüş projeleri yapılmalı ve küçük hobi bahçeleri ile toprak ve tabiatla uğraşının stresi, hastalığı ve obeziteyi yok edeceğini dile getiriyoruz. 
Cankılı Köy şenliği için çıktığımız yolculukta köy ve köy hayatı ana konumuz oluyor. Devletin köye dönüş projelerinin devamının gerekliliğine vurgu yapıyoruz. Köy, köylü, tarım, ziraat ve hayvancılık ülkemizin ana kaynağı. Üretimin olmadığı yerde kalkınma da olmaz. Türkiye tarımı, ziraati ve hayvancılığı ile işsizliğe de çözüm bulabilecektir. Köylüye, çiftçiye teşvik, destek ve yardım şart; köye dönüş özendirilmeli ve modern çiftlikler kurulmalıdır diyoruz… Zevkli, heyecanlı ve güzellik dolu yolculuğumuz  Şefaatli, Yerköy, Sekili ve Yozgat üçgeninde tamamlanıyor...