YOZGAT Milli Parkı Çalıkta koruma altında bulunan 350 ila 500 yıllık Kara Çam ağaçlarının 2004 yılında Milli Parklar Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı'nca tescillerinin yapılması talep edildi. Dönemin Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Şimşek, Türkiye'nin ilk Milli Parkı olan Yozgat Çamlığında 'Anıt Ağaç' statüsüne uygun 9 Çam ağacı belirlediklerini söyledi. Şimşek, ''Bu Karaçam ağaçlardan en genci 350, en yaşlısı ise 500 yıllık. Kendi imkanlarımızla koruma altına alıp, yaş bilgilerini de levhayla kenarına astık'' dedi. Şimşek, Çamlık'ta bulunan 9 Çam Ağacının tescillerinin yapılması için Milli Parklar Doğa Koruma Daire Başkanlığı'na resmi başvuru yaptıklarını kaydetti. Şimşek, ''Şu anda Yozgat'ta Anıt Ağaç olarak sadece Çekerek İlçesi'ndeki asırlık Ulukavak olarak adlandırılan, kavak ağacı var. Bunun dışında bizim belirlediğimiz Çekerek İlçesi'ndeki Asırlık Dut ağaçları ile Çamlık'ta bulunan ve yaşları 350 ila 500 yıl arasında değişen Kara Çam ağaçları bulunuyor. Bu ağaçlarla ilgili istenilen dokümanları hazırlayıp, Anıt Ağaç olarak tescillerinin yapılması için Milli Parklar Doğa Koruma Daire Başkanlığımıza başvurduk. Oradan cevap bekliyoruz. Ancak, biz bu ağaçlarımızı koruma altına aldık. Özel olarak yaptırdığımız levhalarımıza ağaçların yaş kütüklerini ve özelliklerini yazdırıp, astık'' diye konuştu. Şimşek, Yozgat Milli Parkı'ndaki Çam türünün sadece Kafkaslarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

KARINCALARA KORUMA
Yozgat Çamlığında bulunan ağaçların bugüne kadar gelmesinde birden fazla etken var. Ormanlık alanlarda biyolojik mücadele vererek, orman zararlılarını yok eden Kırmızı Orman Karıncasının etkisi ise yadsınamaz. Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Şimşek, Bakanlığın Kırmızı Orman Karıncasının korunması ve üremelerinin sağlanması için tüm bölgeleri uyardığını söyledi. Kırmızı Orman Karıncasının özellikle ormanlık alanlardaki genç ağaçlara musallat olan böcekleri yiyerek, doğal koruma ve biyolojik mücadele yaptığını kaydeden Şimşek, ''Bakanlığımız, bu karıncaların korunmasını, ağaçlara zarar veren haşerelerin yoğun olduğu bölgelere yuvalarının nakledilerek, üremelerinin sağlanmasını istemektedir'' diye konuştu.
Yozgat Milli Parkı Çamlık'ta, diğer adı Formakarufa olan Kırmızı Orman Karıncasının oldukça fazla yuvalarının bulunduğunu da kaydeden Şimşek, bunların korunması gerektiğine dikkat çekti. Şimşek, ''Bu karıncalar, Ormanlık alanlarımızdaki ağaçların doğal bekçileridir. Farklı özelliklere sahiptirler. Ağaçlara zarar veren her türlü zararlıyı yiyerek, ağaçları korumakta, biyolojik mücadele vermektedir. Ormanlık alanlarda sıkça görülen bu karıncaların yuvaları bakıldığında rahatlıkla görülebilen yüksekliktedir. Kendilerine yönelik saldırılar esnasında Formikasit salgılayarak, korunurlar. Çamlıkta bulunan karıncaların yerlerini belirleyip, koruma altına aldık. Bakanlığımız, göndermiş olduğu genelgeleri ile Kırmızı Orman Karancaları'nın korunmalarının yanısıra, çoğalmalarını sağlayacak gerekli tedbirlerin de alınmasını istedi. Ağaç zararlılarının yoğun olduğu bölgelere, bu karıncaların nakledilerek, doğal mücadele verilmesini önerdi’' dedi.

KİMYASAL MÜCADELE 
Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Şimşek,
Ormanlık alanlarda ağaçlara zarar veren haşerelerle mücadelenin pahalı, zor ve aynı zamanda da zararlı olduğunu da vurguladı. Şimşek, mücadelede kullanılacak kimyasalların diğer canlılara da zarar vereceği için tehlikeli olduğunun altını çizdi. Şimşek, ‘’Yozgat Çamlığında kimyasal bir mücadele kalktığımız zaman farklı ilaçlama yöntemlerini kullanacağız. Her alana yetişmek mümkün değil. Ama Kırmızı Orman Karıncaları her yere ulaşma imkanına sahip. Ağaçların yüzeyinde gezinerek, zararlıları yok edebiliyor. Halkımızdan isteğimiz, bu karıncaların yuvalarına yaklaşmamaları ve zarar vermemeleridir. Ayrıca, fazla yaklaşıldığında saldırganlaşabilirler, kendilerini koruyabilmek için Formikasit salgılayarak, insanlara zarar verebilirler'' şeklinde konuştu.

KIRMIZI KARINCALAR 
KENELERİ YİYOR

2008 yılına gelindiğinde özellikle piknik alanlarında ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına neden olan kene ile mücadele çalışmaları hız kazandı. Bu dönemde ormanlık alanlarda yuvalarını kurup ağaçlara zarar veren böcek, tırtıllarla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene lavralarını da Kırmızı Orman Karıncalarının yiyerek yok ettiği kaydedildi. Dönemin Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız da buna dikkat çekerek, Türkiye`nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığında bulunan ormanlık alanların ve ağaçların dostu ‘Kırmızı Orman Karıncası’ yuvalarının koruma altında olduğunu, yapılan yayınlarla yuvalara zarar verilmemesi yolunda halkın bilinçlendirilmesi ile de sayılarının her geçen yıl arttığını söyledi. Ayyıldız, Orman teşkilatı olarak orman zararlıları ile mücadelede mekanik ve biyoteknik mücadele çalışmaları yaptıklarını, bu mücadelenin en önemli argümanlarının birisinin de biyolojik mücadele olduğunun altını çizdi. Ayyıldız, ‘’Kırmızı orman karıncaları en önemli avcı dediğimiz organizmalardır. Bir karınca kolonisinde 300 bin ile 500 bin arasında işçi karınca bulunmaktadır. Yuvalarının ve kraliçelerinin korunması için kendilerini tehdit eden dış unsurlara karşı formik asit fırlatarak, korunurlar. Bilimsel olmamakla birlikte, kırmızı orman karıncaları orman zararlısı böceklerle birlikte kene lavralarını yiyerek, yok ediyor’’ ifadelerini kullandı. Birol Ayyıldız, kırmızı orman karıncalarının Çamlık Milli Parkının piknik alanı olarak kullanılmayan üst kısımlarında yuvalarını yaptığını, bu yuvaları sürekli kontrol ettiklerini anlattı, bir önceki yıla göre bu yıl karınca yuvası sayısının daha geniş bir alana yayılarak, çoğaldığını bildirdi.

EN ÖNEMLİ AVCILAR
Kırmızı orman karıncalarının en önemli avcı denilen organizmalar olduğuna vurgu yapıldı. Bir karınca kolonisinde 300 bin ila 500 bin arasında işçi karıncaların bulunduğu, erkek karıncaların dişiyi dölleme dışında bir görevinin olmadığını kaydedildi. Kraliçe karıncaların ise, karınca yuvalarının en önemli yapı taşlarından birisi olduğunun altı çizildi. Bunların 20 yıllık ömürleri boyunca bir kere çiftleşip, sürekli ömürleri boyu yumurta bıraktıkları anlatıldı. Karıncaların, yuvalarının ve kraliçelerinin korunması için yuvalarını tehdit eden dış unsurlara karşı formik asit fırlatarak, korundukları, bilimsel olmamakla birlikte, kırmızı orman karıncalarının, orman zararlısı böceklerle birlikte kene larvalarını yiyerek yok ettiği de anlatıldı. Yozgat Çamlığının değişik bölgelerinde bulunan karınca yuvalarının orman görevlileri tarafından sürekli kontrol edilip, tahrip edilen yuvaların onarımlarının yapıldığı, Çamlık içerisinde 20'den fazla kırmızı karınca yuvasının bulunduğu da öğrenildi.