Elinizde tuttuğunuz bu gazetenin bir zamanlar ben de bir çalışanıydım. Gazetemiz İLERİ’yi, büyütmek, günlük çıkarabilmek için sevgili ağabeyim Aslan Karadeli, onun vefakar eşi Seniha yenge ile canla başla uğraşırken, okuldan gelir gelmez matbaa mürekkepleri arasında, kurşun harflerin konulduğu kutuların başında bizim “Karaoğlan”ı görürdük. O bizlere yardım eder, harflerin sözcüklere, cümlelere dönüşmesini sağlardı. O karaoğlan büyüdü ve baba mesleği olan gazetecilikten de hiç kopmadı.
Gazetemizin adı “İLERİ” idi ama bizim ilerlememizi istemeyenler, yolumuza öyle engeller koydular ki bırakın “İLERİ” gitmeyi, kıpırdayamaz hale geldik. Ustasız kaldık, kalfasız kaldık, çıraksız kaldık. Sonunda, “hadi bana eyvallah” deyip Yozgat’tan ayrıldım. Aradan 5 yıl geçmişti. Hürriyet gazetesinin Ankara bürosunda çalıştığım dönemde, Aslan Karadeli ağabeyim geldi, “Durumu düzelttim. Artık entertip dizgi makinalarını aldım. Artık bizi kimse yıkamaz. Hadi bırak işi Yozgat’a gidiyoruz” dediğinde ikilem içinde kalmış, ancak sonunda Hürriyet’ten kopmamak ağır basmıştı.
Ben dönmedim ama bizim karaoğlan Muammer Karadeli dizgi makinasının başına geçti ve İLERİ’yi o günün koşullarında en önemli yere taşıdı. Matbaasında yatıp-kalktığım ve çalıştığım dönemde büyük emekler verdiğim gazetenin sahip değiştirmesine tanık oldum. Üzüldüm ama alan da yabancı değildi. Yerköy ilçesinde gazeteciliğe yanında başladığım Nazım Kayhan ağabeyimin, oğlu Mükremin Kayhan gazeteyi almıştı. Yani, gazetemiz İLERİ benim açımdan yabancıya gitmemişti…
İLERİ’nin bugünlerini de gördük. Yalnız Yozgat’ın değil, yerel basında Türkiye’nin en saygın gazetelerinden birisi oldu. Zaman zaman çalkantılı dönemler yaşasa da, bunlardan hep güçlenerek, daha da özgürleşerek çıkmayı da başardı. Geldik 47. yaşına… Ama Muammer, babası Aslan Karadeli’nin kurucusu, kendisinin de büyük emekleri olan İLERİ’nin 47. kuruluş yıldönümünü göremeden sessiz-sedasız aramızdan ayrıldı.
Bugün, değerli ağabeyim Salim Taşçı, kardeşim Mükremin Kayhan’la birlikte Yozgat’a gelip, Aslan Karadeli ağabeyimin, Seniha yengemin acılarını paylaşacağım. Muammer’in yıllarını verdiği İLERİ gazetesinin de, kuruluş yıldönümünü onu da anarak buruk bir biçimde kutlayacağız… Sevgili kardeşim Muammer’e rahmet, onun emekleriyle bir dönem yol alıp bugünlere ulaşmış İLERİ’ye özgürlük, bağımsızlık çizgisinde başarılar diliyorum…