EMEĞİ saygı duyarım,  şiir ve edebiyat çalışmaları yürütenlere ayrı bir sempatim vardır. Edebiyata sevdalı yiğit insanlarla başlamıştık bu kutlu yolculuğa!.. Çalışmalarımızı 1990 yıllarda şiir şölenleriyle başlattık. “Sürmeli Şiir Günleri” konulu radyo ve televizyon programlarıyla devam etti…
Çiğdemli, Sorgun, Yozgat, Yerköy, Şefaatli şiir şölenleri... Rahmetli Göktürk Mehmet Uytun ve arkadaşlarıyla Yozgat Lisesi yemekhanesinde yaptığımız ilk toplantı bize ilham verdi. Ondan sonra program ve buluşmalarımız devam etti;  96- 97 şiir şölenleri ve diğerleri...
Bu alanda Yozgat’ta ciddi bir toparlanma oldu. Türk Halk Kültürüne ve şiire gönül veren yüzlerce arkadaşımızla görüştük. Bize destek olan, aramıza katılan birçok arkadaşımız omuz verdi çalışmalarımıza, hepsine minnet borçluyuz. Elbette çoğumuz bu işe amatörce başladık. Onları teşvik etmek adına büyük fedakârlıklara katlandık.
Çile yumağını dostlarımızla birlikte ördük. Gün geldi yalnız kaldık; gün geldi dolu dolu geçti etkinliklerimiz… Yozgat’tan dışarı açılmayı düşündüğümüzde il dışına taşmaya başladık. Kendi halinde şiir yazan, sazıyla ozan vari çalıp-söyleyen arkadaşlarımızda önemli aşamalar kaydettik. Onların şehirlerarası yarışmalarda ilimizi gururla temsil edebilecekleri düşüncesi dernekleşmeyi gündeme getirdi.
Bu arkadaşlarımızla 2006 yılında Yozgat Şairler-Yazarlar Birliği Derneğini kurduk. (Ondan önce Sorgun Ozanlar Derneği kurulmuştu) Yerköy Kültür Derneği-Yerköy Halk Âşıkları Derneği-Yerköy Abdallar Derneği derken bu alanda bir dernekleşme faaliyetini başlattık.  Şair- Yazar- âşık- ozan arkadaşlarımızla birçok etkinlikte bir araya geldik.
Dernekleştikten sonra il dışına açıldık. Yozgat-Sürmeli Konulu Şiir Yarışmaları, Şiir okuma-yorumlama yarışmaları ve İstiklal Marşını ezbere okuma yarışmaları ile şiire ve şairlere dikkat çekmeye çalıştık. Yarışmalarımıza büyük katılımlar oldu. Diyebilirim ki: derneğimiz bu alanda bir otorite oldu. Şiirin yanı sıra Yozgat’ı tanıtma görevini de üstlendik. Bu görevimizi de fazlasıyla yaptık.
Arka arkaya üç yıl süreyle Kars Âşıklar Bayramına katılarak ilimizi onurla temsil ettik. Arkadaşlarımızın şiirleri ve yorumları Kars’ta büyük yankı uyandırdı. Kars Âşıklar Bayramı bizim için önemliydi, Uluslararası boyutta yapılan ve 250-300 aşığın-ozanın katıldığı bir yarışmaydı. Yozgatlı şairler bu yarışmalara damgasını gururla vurdular. Onları yürekten alkışlıyorum.
2006 Sürmeli Festivali şiir yarışması ve Şiir Şölenine 70’in üzerinde konuk şair- yazar katıldı. 2007 Sürmeli Şiir Günlerine 50’ın üzerinde Şair-Yazar, 2008 Sürmeli Festivali Şiir Şölenine de 40 kadar Şair-Yazar arkadaşlarımız katıldı. Bunların hepsi de illerinde ve bölgelerinde tanınmış, sevilen, sayılan insanlardı. Yazılarında, şiirlerinde Yozgat’tan övgüyle söz ettiler. Bunları da:” YOZGAT SEVDASI” isimli eserimizde yayımladık.
Yozgat onların gönlünde bir sevda oldu!  Yozgat onlar için kardeş şehirdi. Biz de diğer şehirlerde yapılan kültür- sanat etkinliklerine, Şiir Şölenlerine, festivallere katıldık ve şerefle Yozgatımızı temsil ettik...Araştırmacı Yazar-İhsan Işık’ın yayımladığı Türkiye Şairler, Yazarlar ve Edebiyatçılar Ansiklopedisine 50 ye yakın arkadaşımızın biyografisini gönderip bu unutulmaz eserde yer almalarını sağladık. Türkiye genelinde çıkan sanat edebiyat ve şiir dergilerinde arkadaşlarımızın eserlerini yayınlandı, dereceler aldı.
Araştırmacı-Yazar Durali Doğan Hocamın Yozgatlı Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi bu alanda çıkarılmış en kapsamlı eser oldu. Emeğe ve alın terine saygımızdan dolayı Türk Edebiyatına gönül verenlere destek olmaktan başka göreve talip olmadık. İkinci bir dernek olarak 2013 yılında kurduğumuz YOZGAT ŞAİRLER VE YAZARLAR DERNEĞİ ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amacımız kültür ve sanat alanında gayret gösteren dostlarımıza sahip çıkmaktır. Bu konuda ciddi mesafeler aldığımızı ifade ediyorum. Gök kubbede hoş bir seda bırakabilirsek ne mutlu bize….