Bozok Platosunun en güzel ve en eski yerleşim yeri olan Kızılkoca, misafirper, cömert ve görgülü insanlarıyla bilinir. Yozgat dahil Şefaatli ve Köylerinin tamamı buraya bağlıyken, uluslararası demiryolu ve karayolu gibi ulaşım yatırımlarıdan uzak kalması nedeniyle merkezi niteliğini kaybederek köy statüsüne düşmüş.
Türk dünyasında kabul gören etkin iletişim, itibarlı ağırlama ve ikram geleneklerimizi en mükemmel haliyle uygulayan  Kızılkocalılar yurt içinde ve yurt dışında hemşehri kimliğimize büyük saygınlık kazandırıyorlar.
Zengin ritüellerle süslü Yozgat Köy Odası geleneklerimizin ilk merkezi de olan Kızılkoca; onurlu hanelerinde unvan ve itibar ayrımı yapmaksızın bütünüyle insani duygularla ağırladıkları yüzlerce misafirlerinden dolayı, Dağlılardan Gavallı Mustafa Kâa, Halil Çavuş, Şaban Ağa, Emin Kâler, Deli Ömer Ağa, Çolah Halil Pehlivan, Mulla Hasan, İbişin Gadir, İskenderin Şükrü, Sınıhçı Hacı Osman Kâa, Gula Mahmıt Kâa, Lifat Ağa,  Çopurun Üsüyün Ağa, Muhtar Kenan Öztürk, İlhan Yıkılmaz, Çahırçal Mustafa Tan, Cennetoğulları, Yaşsekizin Mustafa Kâa, Kurdün Bekir Kâa gibi hanedan değerlerinin adıyla her yerde konuşulur ve hayranlıkla anılırlar.
Eşsiz aroması, mineral değerleri, berraklık ve soğukluk oranıyla memba suyu işletmecilerinin hedefi niteliğindeki Cennetoğlu Çeşmesi, çaya verdiği kıvam başta olmak üzere saymakla bitmez artıları nedeniyle uzak diyarlardan gelen müdavim tiryakileriyle meşhur.
Ankara’da da cömertlik ve misafirperverlik denilince ilk akla Kızılkocalılar gelir. Çok renkli faaliyetlere imza atan imrenilir bir dernekleri var. Hepsi birbirinden çalışkan ve memleket sevdalısı Yakup ÖZTÜRK, Orhan YÜKSEL, İsmail TAŞTEKİN, Sami TAŞTEKİN ve Cevat AKYOL gibi güzel insanlar, bireysel vefa ve fedakarlıklarıyla koşuştururken, sadece köylülerine değil tüm Yozgata gurur yaşatıyorlar.
Başkanlığını Eğitimci Yakup ÖZTÜRK’ün yaptığı Kızılkoca Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yaptığı arabaşı, çiğ köfte, iftar ve piknik programlarına yerli yabancı herkesi gönülden davet ediyor. Siyaset, sanat, bürokrasi, basın, üniversiteler ve sivil toplum platformlarının sıklıkla iştirak ettiği bu programlarda, bilgi ve becerileriyle Yozgat adına gurur yaşatan Şabanın Pempe Nene, Gara Keziban Hala, Hacı Osmanın Ziyade Bibi, Düttür Hürü Bibi, Ohcanlı Şemen Hala gibi Osmanlı kadınların meharetli görenekleri, Garipler Mezerindeki Perşembe günleri yanan ışığı ile ünlü Kurt Gızı Çeşmesi, Guş Tepesi, Bazar Tepesi, Çatal, Goç Daşşağı Hüyüğü, Cennetoğlu Çeşmesi, Yoharı Pınar, Ağpınar, Böcüklü, Çıtlıhlı, Sülük Gölü gibi pınarların leziz suları, Kerem, Oluklu, Höyük, Boztoprak, Sarıağıl gibi mevkilerin dekoratif güzellikleri konuşulur.
Güler yüzü, cömert ve bereketli sofraları, lezzetli yemekleri, görgüsü ve hanımefendiliğiyle herkesin çok sevdiği Nezahat TAŞTEKİN ve Milliyetçi Hareket Partisi saflarında siyaset yapan ve farklı partilerden rakip adayların bile rekabet düşünmeden dürüst kişiliğine, bilgisine ve mertliğine hayran oldukları Orhan YÜKSEL’de bu köylü.
Kızılkoca Köylülerinin hepisde çok kültürlü, çalışkan, üretken, cömert ve fedakar insanlar. Sofraları açık, yüzleri aydın, küçüğüne- büyüğüne saygılı, gelenek, görenek ve insani kuralları çok iyi bilen kişiler. Köyünü, ilçesini, ilini her yerde liyakatiyle tanıtarak, hemşehrilerinin yüzünü her zaman ak ediyorlar. Evleri, bahçeleri, tarlaları ve ortak kullanım alanları çok tertipli ve estetik.
Bozok Platosu’nun incisi görünümündeki bu güzide köyün vatansever, görgülü ve misafirperver insanlarının ahirete intikal etmiş tüm geçmişlerini, Cenab-ı Allah rahmeti ve cennetiyle ödüllendirerek sonsuz huzuruna kavuştursun. Yaşayan birbirinden kıymetli tüm insanlarına sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu uzun ömürler versin. Biliyoruz ki, Onların yaşattığı tüm güzelliklerden kazanan sadece Kızılkoca, Şefaatli ve Yozgat değil, onurlu Türk kültürünü dünyaya tanıttıkları için kazanan her zaman Türkiyemiz olacaktır.
Layık oldukları en güzel dualarımı gönderiyor, bolluk, bereket ve güzellikler içinde geçecek huzurlu bir ömür diliyorum. Gururla izlediğim bu güzel insanlara gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılarımla.