Bozok Kültür Edebiyat Derneğince 3-5 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen “Bozok’ta Hıdırellez” programına Türkiye’nin dörtbir yanından şairler, ozanlar, aşıklar, gazeteciler ve yönetim düzeyinde sivil toplum platformları katıldı. Geçmişe ait farklı farklı kulvarlarda, konularına hakim kaynak kişiler tespit edilerek 1970’li yıllar ve öncesine ait yemeklerimiz, şivemiz ve yöresel oyunlarımız teker teker günyüzüne çıkarılıp, ustaları tarafından uygulanarak servis edildi. Bütünüyle Yozgat yöresine ait ikramlarla ağırlanan konuklara insan değerlerimiz anlatıldı, şehrimizin tarihi mekanları, tabiat güzellikleri ve mesire alanları gezdirildi. 

Bozok Kültür Edebiyat Derneğinin emektar Başkanı Songül Yurdagül AKSOY, etnografik dekorlarımızla süslü tarihi Hayri İnal konağında, katkı ve çeşnileriyle bütünüyle eski Yozgat mutfağına ait olan “Etli Pilav”, “Madımalah Cacığı”, “Gôo Pahla Gavutturması”, “Yüzlüklü Baldırcan Bişittirmesi”, “Suvannama”, “Koremez”, “Omaç”, “Bozaş”, “Haside”, “Herle”, Duğürcük Aşı”, “Bulamaşı” “Sütlü”, “Pahlavu”, “Gadeyif” ve “Sini” yemeklerini annesi ve kardeşleriyle ustalıkla pişirip, bakır guşşeneler, zehenler ve şimşir kaşıklarla ikram ettiler. Türk Halk Müziğini en güzel yorumlayan muhteşem ses Gülay KORKMAZ’ın türküleri eşliğinde geç saatlere kadar kültür sohbetleri yapıldı. 

Ayrıca davetlilerin Dernek Merkezine ilk gelişlerinde ikramlar yine yöreseldi. Tüm misafirlere “Çokelikli İşli, “Etli Yımırta” ve “Yağlı Bazlama” ikram edilirken, içecek olarak ta pahır meşireflerle (Bakır Maşraba)“Kesekli Çalhama”, ”Eşgi” ve “Boyalı Şerbet” sundular.

Aralarında Fatma Özger BİLGİÇ, Hülya Özcan ÇAPAR, Hasan AKAR, Sabit İNCE ve Züleyha Özbay BİLGİÇ gibi ünlü kalemlerinde olduğu davetliler listesinde AKSED Sanattan  Başkan Mustafa Çelebi ÇETİNKAYA, Akın AKTAŞ, Metin PINARCI, Fikret BEZGİN, Tokat’tan Rasim YILMAZ, Kahramanmaraş’tan Zahide ESKİCİ, Ankara’dan Canan Özanaç ÖRENLİOĞLU, Havva Coşkun YEĞİN, Melek TEMEL, Ertuğrul YILMAZ, Şerife Köksal BADISABA, Artvin’den Şükran GÜMÜŞ, Yılmaz GÜMÜŞ, Sakarya’dan Temel ATA, Yoyşad Başkanı Ahmet SARGIN, SOYDER Başkanı Murat ERCİYES, Ozan Hazani Erdoğan BEKTAŞ,  Osman Yüksel, Semiha Aras BORA, Esasi Dursun AYER, İsmail SALMAN, Hüdai YAVUZ ve Latife ÖZCAN gibi değerler Yozgat seyircisine muhteşem bir şiir ziyafeti sunarken, Dünya Aşıklar Birliği Başkanı Yakup TEMEL, Yozgat’tan Aşık Topal Paşa Rıza DOĞANGÖNÜL, Bursa Derneğinin Efsane aşıkları Aşık Maralı ve Aşık Turan YILDIRIM, aşıklık geleneği ve atışma kültüründen örnekler sundular.

Eşsiz tezenesi, duygu yüklü sesi ve muhteşem kaabiliyeti ile herkesi büyüleyen Küçük Ozan Tuana Berk ÖRENLİOĞLU ise en çok istek alan sanatçıydı. 

Bozok Kültür Edebiyat Derneğinin birbirinden misafirperver ve güzel gönüllü yönetim Kurulu Arzu KARADEMİR, Semra Ökten AVCI, Selma KÖSEOĞLU ve Gülay KORKMAZ; Yozgat hanımefendiliğinin asaletini yansıtırken şiirleri, eserleri ve hürmetleri ile herkesi büyülediler. 

Yozgat’tan da katılım yüksekti. Vali Yardımcısı Şükrü ÇAKIR ve Kıymetli eşi Nur ÇAKIR, Belediye Başkanı Celal KÖSE ve Kıymetli eşi Nagehan KÖSE, program boyunca konuklara refakat ettiler. 
 
Yozgat kültürünün emektarlarından Yenifakılı Kültür Platformu Başkanı İşadamı Ramazan İLER, Efsane Heykeltraş Erol GÜRGEN, Sinema Yönetmeni ve oyuncusu Muttalip MÜJDECİ, Ametis Taşlarını dünyaya tanıtan emektar değerimiz Nimet TÜRKER, Türkiye Hastanelerinin en güleryüzlü ve merhametli Müdiresi Rivahi KALAY, Bozok Üniversitesi akdemisyenlerinden Doçent Dr. Özlem ŞAHİN ve Doç. Dr. Funda Çapan ÖZDEMİR yönlendirici bilgileri ve güne özel konuşmalarıyla programa destek oldular.   

Ön hazırlığı yaklaşık 4 ay süren Bozokta Hıdırellez programının hedefine ulaşması için saygın bürokratlarımızdan Ömer YURDAGÜL ve ekibince Türkiye genelinde Orta Anadolu Kültürüne hakim akademisyenler bir bir tespit edilerek, Bozok Bölgesinde kutlanılan Hıdırellez geleneklerinin ritüelleri ve detayları ile bölgesel gastronomi kültürümüz köy köy inceletilerek projelendirildi. 

Daha önce Yurdagül ailesinin ferdi imkanları ve özverili gayretleriyle finanse edilen Bozok Yaylasında Çiğdem Gezdirme Geleneği, Bozok Arabaşı Günleri, Bozok Sanat Günleri, Bozok Yaylasında Oda Sohbetleri gibi bir çok projesiz faaliyet, yine Bozok Kültür Sxanat ve Edebiyat Derneği adına gerçekleştirilmiş ve büyük ses getirmişti. 

Yozgat tanıtımı adına Dernek olarak yapılan faaliyetlerin bir çoğunun sponsorluğunu üstlenip tüm masraflarını kendi cebinden karşılayan Zafer AKSOY; Bozok Edebiyat Sanat Derneğinin Başkanlığını yapan eşi Songül Yurdagül AKSOY’un her zaman yanında olacağım ve imkanlarım ölçüsünde sürekli destekçisi olacağım diyor.  

Geleneksel yemeklerimizi yapan Nurgül YURDAGÜL, Ayşegül ESENGİN, madımak cacığını hem toplayıp hem pişiren Şule ATILGAN ve kağıttan ince sütten beyaz yufka ekmekleri pişiren Yeter ESMER’de gönüllerin zirvesindeydiler. 

Çekerek Belediye Başkanı Eyup ÇAKIR ve ekibi manzarasıyla büyüleyen Şato’da konuklara yemek verdiler. Çekerek Belediyesinin Mühendisi ve Türkiyenin en cevher beyinlerinden biri olan Şaziye KANDEĞER gelen misafirlere Çekerek ilçemizi anlattı. Geleneksel çaydanlık şakasının mağduru ise ünlü şair Fatma Özger BİLÇİÇ’ti. 

Emekli Emniyet Amirlerinden Erdal ERTUĞRUL tarafından kurulan ve eşsiz manzarası, muhteşem oksijeni ve barındırdığı en eski materyalleriyle Türkiyenin en zengin etnoğrafya müzesi olarak bilinen Aydıncık Ağıllı Köyündeki Haceş Müzesiyle, Aydıncık Sanat Atölyeleri gezdirildi. Kazankaya Kanyonu, Yozgat konakları ve tarihi donatıları ile sembol yapılarımız tanıtıldı.

Tüm bu sanatsal gösteriler ve turistik gezilere ait kareler, Türkiye’de ve Dünyada ulusal kanallardan daha çok raitingi ve takipçisi olan Usta Fotoğrafçı ve Yozgat sevdalısı Orhan ÇINAR tarafından resim ve videolara alınarak sosyal medyaya ulaştırıldı. 

Yozgat tanıtımı adına çok kapsamlı ve çok nitelikli bir programa imza atan Bozok Kültür Edebiyat Derneği Başkanı Songül Yurdagül AKSOY ve yönetimine hemşehri kimliğimize saygınlık kazandıran bu fedakar emeği için gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. 

Kültür Bakanlığının maddi katkılarının 10 kat daha üzerinde gönlüyle, yüreğiyle, kendi ekonomik ve sosyal imkanlarıyla Türkiye’nin her yerinden davet ettiği onlarca misafiri ve Yozgat’tan iştirak eden yüzlerce kişiyi Yozgat’a has yemeklerle, Yozgat’a has oyunlarla ve bölgesel geleneklerimizle ağırlayıp uğurlarken, Yozgat ve Yozgatlı adına eşsiz güzellikler yaşattı. Artık şu bilinmeli ki, kim Yozgata vefa gösteriyor ve kimlik kazandırıyorsa her zaman gerçek saygıyı o hak etmeli, hakkı teslim edilmeli.  

Varolun pırlanta yürekli Songül Başkan, Arzu KARADEMİR, Semra Ökten AVCI, Selma KÖSEOĞLU, Gülay KORKMAZ, Nurgül YURDAGÜL ve Ayşegül ESENGİN hanımefendiler. Varolun Bozok Kültür Derneğinin emektarları. Varolun hepside mangal yürekli hanımefendiler. Kadın elinin değdiği güzellikler her zaman farkedilir. 

Muhteşem bir kültür zenginliğin içerisinde tevazu ve görgü ekseniyle sarmal, kibarlık ve asalet içerisinde yaşadığımızı herkese gösterdiniz. Şehrinizi tanıtmak kendimizi tanıtmaktır. Bizi ve şehrimizi tanıtmak için gösterdiğiniz misafirperverliğiniz, cömert ikramlarınız ve yaşattığınız tüm güzellikler için hepinize sonsuz saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Siz böyle güzellikler üretmeye devam ettikçe kazanan hep Yozgatımız olacak, bizlerde adınızla övünerek her yerde gururlanacağız.

Aslında programı tek kelimeyle özetlemek gerekirse muhteşem bir memnuniyetle ayrılan  tüm konukların yüreği Yozgat’ta kaldı.   

Saygılarımla.

Rıfat ÇAKIR
[email protected]
0537 587 27 80