İSLAM Dinine göre, kişinin bir başkasına muhtaç olmadan hayatını sürdürmesi ve aile fertlerinin nafakasını helal yoldan temin etmesi farzdır. Bu maksatla helal ve meşru yoldan kazanç temin etmek, iş ve ticaret hayatının içinde bulunmak övgüye layık bir konudur. İslam ticareti ve Meşru Kazancı teşvik etmiştir. Allah rızasının, kul hakkının ve helal-haram hassasiyetinin gözetilmediği her türlü alışveriş ise dinimizce yasaklanmıştır. Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ölçü ve tartıda hile yapanlara yazıklar olsun. Onlar, insanlardan bir şey aldıklarında tam ölçüp tartarlar. Kendileri başkalarına vermek için ölçtüklerinde ise eksik tartarlar.." Tartı ve ölçüde adaleti gözetmek Şart ve elzemdir.
    İnsanlığa huzurlu, dengeli ve hakkaniyetli bir hayatın yol haritasını çizen İslam, alışveriş ve ticaret ahlâkına dair birtakım ilkeler koymuştur. Adaletli davranmak, müşteriyi aldatmamak, kusurlu malı saklamamak, fahiş fiyatla satmamak, faize-ve karaborsacılığa meyletmemek gibi... Helal ve Meşru Kazanç  ticaretin esasını oluşturur. Müşteriyi kandırmaya, aldatmaya ve yanıltmaya Yönelik Kazanç Meşru bir Kazanç yolu değildir. Alış verişte yalan Söylemek, Malın ayıbını saklamak, Allah'ın adını anarak yemin etmek yasaklanmıştır. Ucuz aldığı halde Fahiş ve aşırı Zamlı bir fiyatla satmak Islami de değildir, insani de değildir. 
    Ticaret ahlâkının bir diğer ilkesi de doğruluk ve dürüstlüktür. Alışverişte açık sözlü ve şeffaf olmak, yalan, hile ve aldatmadan kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s), “Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraberdir.” buyurmuşlardır. Doğru sözlü ve güvenilir bir insan olmak, mümin olmanın gereğidir. Mümin, helal kazanç uğruna ter dökerken, attığı her adımda ibadet bilinci taşır.Kazancı da ölçülü, karı da ölçülüdür. Fahiş fiyatla mal satmaz, karaborsacılığa ve tefeciliğe meyletmez.
Peygamberimiz (s.a.s) “Bir Müslümanın kusurlu bir malı, kusurunu açıklamadan satması helâl değildir.” buyurur. Zira malın kusurunu gizlemek, insanların birbirine olan güvenini ve alışverişin bereketini yok eder. Ticarette güven ve helal Kazanç esastır. Her ne kadar kısa vadede kâr etmiş gibi görünse de aslında gerçeği gizleyen satıcının sonu hüsranla biter. Bunun bilincinde olan bir mümin, kâr elde etmek için her yolu mubah görmez; geçici dünya malına kalıcı ahiret saadetini değişmez. Bir başkasının kaybı ve zararı üzerinden kazanç ve menfaat elde etmez. Aldatıcı reklamlarla, haksız rekabetlerle piyasayı bozmaya tevessül etmez. Deposunda mal bulunduğu halde fiyatı artsın zamlansın diye halkı yokluğa kıtlığa mahkum edemez.
    Ticari hayatımızda dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan biri de alışveriş meşgalesinin Allah’a karşı kulluk görevlerimize engel olmamasıdır. Nitekim Yüce Rabbimiz şöyle buyurur: “Öyle adamlar vardır ki onları ne bir ticaret ne de alışveriş Allah’ı zikretmekten, namazı dosdoğru kılmaktan ve zekâtı vermekten alıkoyabilir.” Mü'min hem rızkını Sağlamak için Çalışacak hem de Allah'a olan kulluk Görevini yapacaktır. Dünya malı için ahiret hayatını mahvedemez. Akıllı ve imanlı bir Mü'min hem Dünyası hem de ahireti için çalışmaktan geri durmaz, duramaz.
    Ne hazindir ki, hayatımızda helal kazanç duyarlılığının, kanaat, tevazu, dürüstlük ve insaf gibi erdemlerin gün geçtikçe zayıfladığını görüyoruz. Hırs ve tamah, servete ve mala olan düşkünlük, lüks ve ihtiyaç fazlası tüketim bir çığ gibi büyüyor. Günlük ihtiyaçlarımızı kazanmak helaldır ancak israf  ve saçıp savurmak haramdır. Devlet ve millet Malını korumada da israftan kaçınmak gerekir. Millet malında yetimin, yoksulun, garip ve gubaranın Hakkı vardır. Bu millete  ve devlete ihanet olur. 
    Hayatımıza kazancımıza bir Ölçü katmalıyız. Helal ve Meşru kazancımızın yanı sıra hayatı kazanmanın yollarını da aramak zorundayız. Esas olan insanı kazanmak, esas olan hayatı ve âhirete giden yolda dürüstçe adım atabilmektir. İslam bize hem dünya için hem de ahiret için Çalışmanın yollarını göstermiştir.  Kazancımızı doğruluk, Dürüstlük, samimiyet ve insana hizmet üzerine inşa edelim. Helale, iyiye ve temiz olana yatırım yapalım. Harama, kötülüğe ve sahteciliğe giden yolları kapatalım. Hak Teâlâ’nın rızası için kazanan ve kazancını hayır yoluna harcayan müminlere selam olsun!..Huzur dolu hayırlı cumalar dilerim.