Geleneksel doğal bitkileri kullanarak,elde edilen ilaçlarla tedavi etme yöntemi olan’alternatif tıp yöntemlerinin’ insan sağlığına,psikolojisine,bağışıklık sistemine getirmiş olduğu artılar yadsınamaz bir gerçeklerdir.Diğer bir deyişle’Tamamlayıcı tıp yöntemleri’günümüzde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen stres,yorgunluk,kötü beslenme,viral enfeksiyonlar,kimyasallar,radyasyon,UV ışınları vb.gibi maddelerin zararını en aza indirgemekte ve insanın yaşaması için gerekli olan ‘bağışıklık sistemini’ kuvvetlendirdiği uzmanlar tarafından topluma sunulmaktadır.Bu yüzden Alternatif tıp ve yöntemlerini görmezden gelmememiz mümkün değildir.İnsanoğlu akıl baliğ bir varlık olarak bu yöntemleri doğru bir şekilde kullanıp,faydalanmalıdırlar.bu tedavi yöntemlerinin öneminde önceliği olan ‘bal ile tadavi yöntemi’ ne değinmeden geçememiyeceğim.
Bildiğiniz gibi kış aylarında insanoğlunun tatlı yeme hırsı ön plana çıkar.bu tatlılardan en önemlisi olan üzerine ayetler inen,besin maddesi olarak masamıza gelen,ilaçlarla birlikte vücudumuza giren,ondan yapılan meşrubatlarla dinginlik aldığımız,bir çok kutsal kitapta yer alan,uzmanlarımızın televizyon ve radyolarda bas bas bağırdığı,mutlaka tüketin dediği,binlerce derdimize deva olan tek besin maddesi BAL dan faydalanmamamız mümkün değildir
BAL arılar tarafından çiçeklerden ve tomurcuklarından bir miktar nektari alınıp bazı değişikliklere uğratılarak(enzimler tarafından)peteklere yerleştirilen tatlı maddelerdir.binlerce yıldan beri enerji sağlayan mesin maddesi olarak bilinen balda:Demir,Bakır,Potasyum,Kalsiyum,,Magnezyum,Aliminyum,Krom,Nikel gibi değerli mineraller vardır.Bu özelliğinden dolayı modern tıpta da zaman zaman tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Bir doğa harikası olan bal baslıca doğal enerji kaynağımızdır.yapılan bazı araştırmalarda bal tükeenlerin tüketmeyelere oranla daha iyi huylu ve nazik oldukları tespit edilmiştir.İnsanlardaki stres kaynaklı hormonları kontrol altına alarak stressi engellemekte olduğu görülmektedir.Araştırma uzmanlarının bildirisine göre antioksidan özelliğiyle dikkati çeken bal ve arı ürünleri kanserden korunma,yarakapama,doku tamiri vb.gibi bağışıklık sisteminde etkili olduğu saptanmaktadır.kalbi uyarır ve güçlendirerek kalp damarlarını açıcı özelliği vardır.limon ile içildiğinde öksürüğü keser,hazım gerektirmediği için kolayca kana geçer ve mideye kuvvet verir.kansızlığı giderir,besinlerin daha hızlı sindirilmesine ve yenilmeye deam edildiğinde kabızlığı giderici özelliğine sahiptir.BAL da mikrop üreyemez çünkü şeker konsatrasyonu çok fazladır bu yüzden yara ve yanıkların tedavisinde de kullanılır.sadece günde bir tatlı kaşığı iç dünyanıza rahatlık ve huzur getirebilir.Ayrıca sadece besin maddesi olarak tüketilmemekle beraber,ilaç sanayilerinde şurup yapımında,fırınlarda ve pasta yapımında bayatlamayı önleyici,ölülerin üzerine sürüldüğünde muhafaza gücünü uzatıcı etkiside vardır.
İnsanoğlunun tükettiği en eski besin maddesi olan BAL yüzyıllardan beri doğru kullanıldığı takdirde gerek ‘alternatif tıp’ gerekse ‘modern tıp’ ta birçok alanda tedavi amacıyla kullanılmış ve tanıtılmıştır.günümüzde de BAL çeşitli televizyon kanallarında ve radyolarda halen tanıtılmaktadır.Ne yazık ki bu tanıtımların amacı sade ve sadece ticari amaçlıdır.İnsanlar para,mal, mülk, şan ve şöhretleri uğruna egoist tavırlar içerisinde binlerce derde ve topluma deva olan bu besin maddesini kendi üzerlerine kullandıkları için utanmalıdırlar.Keza bu yapılanların hepsi insan ve toplum sağlığına oynanan oyunlardır.Bu yüzdendir ki biz bu oyunlara kanmadan bu hayat denilen maratonu tamamlamalıyız.hayatta kendimize ve sevdiklerimize yararlı bireyler olabilmek adına ilk önce biz bireylerin bilinçli tüketim yapmamız gerekmektedir.Unutmayalım ki sağlık dış görünüşle değil iç görünüşle tam anlam kazanır.