BAYRAM; aile fertlerinin ailenin en yaşlısının etrafında toplanması, birlikte sevinci paylaşıp, hasret gidermesini ifade eder. 'Yeni, modern yaşam biçimi(!)' diye adlandırılan 'popilist' yaşam tarzı, geleneklerimizi, göreneklerimizi de dejenere etti.
Ramazan Bayramını geride bıraktık, Kurban Bayramını kutlamaya hazırlandığımız şu günlerde, korona virüs belası nedeniyle geçmiş yıllardan farklı bir bayram geçireceğiz. Evimizin baş köşesinde, yaşamımızın vazgeçilmezi haline gelen sihirli kutuda gözümüzün içerisine sokulurcasına yayınlanan dizilerin esiri olarak, geleneklerimizi bir kenara bırakıp, Kurban Bayramımızı hep birlikte kutlayacağız!
Bu oluşum içerisinde, 'toplanma, birlikte olma, sevinci paylaşma, büyüklere saygı, küçüklere sevgimizi gösterme' günümüz olan Bayramlarımızı tatil yörelerinde geçirmeye devam edeceğiz. 'Geçen bayram onlar bize gelmediler' diyerek, büyüklerimizi ihmal edip, bayramı kutladığımızı zannedeceğiz. 
Bizim geleneğimizde büyükler, küçüklerin hatalarını görmezden gelip, affederler. Ama bayramlaşmak için küçüklerin ayağına gitmezler. Giderlerse, bu bir 'hakaret' olarak algılanır/değerlendirilir. Küçükler, büyükleri ziyaret edip, ellerini öper, bayramlaşırlar. Hasret giderirler, geçmişi yad ederler. Vefat edenler bir kez daha anılır, uzakta olup da gelemeyenlere bir şekilde ulaşılıp, bayramları kutlanır.
Dejenere olmuş bir gelenek içerisinde boğuluyoruz, nefes alamıyoruz.  Bunun farkına varabilmemiz umuduyda, bayramınızı tebrik eder, sağlık dilerim...