Sarıkaya Küçükçalağıl Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim ERSOY, aralarında basın, sanat ve sivil toplum platformlarından birçok renkli katılımcınında bulunduğu kalabalık bir ekibi köyüne götürerek, unutulmaya yüz tutmuş oda sohbetleri eşliğinde, köyüne ait insan değerlerinin hatırlarının konuşulduğu 2 günlük muhteşem bir kültür programı düzenledi.

Başkan ERSOY’un katıldığı tüm programlar ve yaptığı konuşmalarında her zaman adlarından övgüyle bahsettiği köylüleri Emrah ÖLMEZ, Fahrettin ÜNLÜ ve Güngör BULUT, Ankara’dan ve Yozgat’tan gelen konukları güleryüzleri, eşsiz misafirperverlikleri ve cömert ikramlarıyla karşılarken, geçen yılki gibi yine tüm gönüllerin fatihi oldular.

Emrah ve Mahmut ÖLMEZ kardeşler, düğün yemeğini andıran çeşitlilikteki hazırlattıkları yemeklerin arasında en dikkat çekeni ise kendi çiftliklerinde üretip kestikleri 7 tane kazla pişirilen muhteşem “Bodu Pilavı”ydı. Yozgat’ın meşhur sini tatlısı, mantı, sütlü ve bütünüyle yöremize ait onlarca çeşitlilikteki zahmetli yemeklere konuklar hayranlıklarını gizleyemedi.

Ertesi sabah Fahrettin ÜNLÜ’nün evinde tamamı bölgemize has ürünlerden hazırlanan kahvaltının en renkli ritüeli ise kuzine soba üzerinde gevredilen yufka ekmekle yenen çemendi. Saya çöreği ve çanak çökeleği yıllardır birarada göremediğimiz diğer zenginlikti.

Helede Deri Yoğurdu.. 1970’li yıllarda koyun-keçi veya inek derisinden dikilerek hazırlanan torbalarda Mart ayından Kasım ayı sonlarına kadar biriktirilen günlük yoğurtlar, sızdırılan sularından geriye kalan taşlaşmış özütüyle “Deri Yoğurdu” dediğimiz efsane kahvaltı argümanına dönüşürdü. Kalan kısımları ise ilaç niyetine tüketilen “Yozgat Tereyağı” olurdu ki, tahta küleklerde muhafaza edilen bu ürünü koskoca Yozgat’ta sadece Küçükçalağıl köyünde, Fahrettin ÜNLÜ’nün evinde bulmak süprizlerin en güzeliydi.

Köy odasını dolduran Küçükçalağıllılar, köylerinin tarihi ve köylülerinin yaşattığı güzellikleri dinledikçe hem mutlu oldular hemde çok gururlandılar. Basında, bürokraside, akademik camiada ve bir çok yerde tanınmalarının verdiği onurla Dernek Başkanlarına gönül dolusu teşekkürlerini sundular.

Sanat müziği, halk müziği, şiirler, anılar ve güncel konuların hepsi Küçükçalağıl Köylüleri içindi. Gecenin geç saatlerine kadar devam eden “Küçükçalağıl Köy Odası Sohbetleri Programı”nın sonunda bir açıklama yapan Dernek Başkanı  İbrahim ERSOY; “Türkiye’nin en vatansever, en görgülü, bayrağına tutku ile bağlı, büyüklerine ve hatıralarına yürekten saygılı en mert ve en misafirperver insanlarının Küçükçalağıllılar olduğunu tüm dünya görecek ve bizi herkes örnek alacaktır” dedi. Ayrıca “Benim köyümden bir tane bile kötü insan gösteremezsiniz, kimin kapısını çalsanız sofrasında yerini olur, saygı ve değer görürsünüz. Geçmişte ve günümüzde Devletine milletine sorun çıkaran bir tane bile yanlış insan çıkmamıştır, burda vatanı ve milleti uğruna canını vermeyecek bir tane insan bulamazsınız” derken, “Benim köylülerimin yürekleri küçücükte olsa hiç bir kötülük barındırmaz, ap aktır ve tertemizdir” sözleri büyük alkış aldı.

            Keşke tüm köy dernekleri Küçükçalağıllıları örnek alsa, bu eşsiz kültürü yaşasa ve yaşatsa ne güzel olur değil mi? Saygılarımla.