BU hafta ki yazımızda, Yozgat'ımızın güzide ve eski, köklü kahvehanelerinin başında ilk yer alan, yıllarca her yaştan, her meslekten insanların uğrak yeri olan Aynalı Kahvehaneyi anlatmaya çalışacağım.
Her sabah gün ağarmadan önce büyük bir özveriyle ve titizlikle ve sorumluluk anlayışıyla,sabah saatin erken vaktinde 4.30 da, Aynalı Kahve'nin ışıkları yanar. İlk önce yerler süpürülür, paspas çekilir, masalar ve sandalyeler silinir. Çay ocağında çaylar çaycı abim Kartal Hakan ve Emre abim, kaliteli çaylardan, çay ocağını ve semaverini hazırlar. 'Ya nasip, ya kısmet, Allahım sen nasibimi ver' diye dua eder, 'bismillah' der ve çay ocağının ilk ateşini yakar. Sonra kahvehanenin güzide garsonları birer birer teşrif ederler. Kendilerine özgü kıyafetlerini değiştirirler ve çayçı önlüklerini takarlar bellerine ve vira bismillah derler. Müşteri beklemeye başlarlar.
Aynalı Kahve'nin ilk müşterileri, sabah namazından çıkan vatandaşlar teşrif ederler. Kiminin eline; pohaça, simit, parmak çörek, çemen, kaymaklı bal, tulum peyniri, zeytini alan kahvede bulur kendini. Bu saydığımız nevalelerden en güzelide tulum peynirle, çemen ve parmak çörek yemek adeta Yozgat`lımızın sevdiği kahvaltılardandır.
Aynalı Kahve'nin, çok güzel nostaljik bir bahçesi vardır. Asmalarla ve çardaklarla donatılı bir bahçe. Bahçesinin bir köşesinde tahtadan yapılmış yayık makinesi, bir tarafta Ürgüp Göreme Peri Bacaları maketi, diğer bir köşede saban bulunmaktadır. 
Bu bahçede havalar sıcak olduğunda gencinden, yaşlısına, işsizisinden, memuruna, amelesinden, ustasına, gazetecisinden, esnafına, milletvekilinden, bakana ve siyasetçisine kadar her kesimin uğrak verdiği noktadır; Aynalı Kahve...
Neden Aynalı Kahve? diye soracak olursanız, anlatalım. Kahvehanenin kapalı içkısmındaki bölümündeki duvarlarında aynaların bulunmasından dolayı burasına 'Aynalı Kahve' denmiştir. Gün ağarınca yavaş yavaş sabah çayını simitiyle yemek, kahvaltısını ayaküstü yapmak isteyenlerin uğrak yeri sabahleyin Aynalı Kahve'dir. Bu kahvehanede mola verilir, çaylar içilir, sohbetler yapılır. Arkadaşlar burada ağırlanır. Dertlere derman bu kahvehanede bulunur. Mutluluklar burada paylaşılır. Dertler ve üzüntüler burada hep beraberce paylaşılır. İş arayanlar, burada işlerini bulurlar. Kısacası gencinden, yaşlısına, okumuşundan, cahiline, her kesimden insanların uğrak yeri olan yer Aynalı Kahve'dir.
Her seçimden önce siyasetçilerin, milletvekilleri ve Bakanların, en uğrak yeri olan Aynalı Kahve'dir. Burada vatandaşların dertleri dinlenir, sorunlarına eğilir, sohbetler yapılır, çözüm çareleri bulunur. Çaycı ocakbaşında Emre ve Hakan [Kartal Abi] ve sahibi Eyüp bey, disiplinli ve güleryüzlü garsonları ile sıcak ve tavşankanı delmiş çaylarını müşterilerine ikram ederler. Kahveler yapılır, meşrubatlar ve sodalar içilir.Tostlar hazırlanır, büyük bir özveri ve çalışmalarıyla.. Kısacası güleryüzlü ve disiplinli personeliyle çay ocakbaşından, garsonuna, çırağına, temizlik görevlileri ile tamamen Yozgatımızın tarihi ve eski kahvehanelerindendir; Aynalı Kahve...
Her sabah kahvenin dolmasıyla, sabah haberleri sıcak sıcak televizyondan büyük bir hararetle ve heyecanla ve istekle izlenirken. Şark köşesinde sabah haberlerini gazeteden okumak pek zevkli olur. Bu köşede, Kanaryalarıyla, muhabbet kuşlarıyla. Kütüphane köşesiyle, aynı zamanda bir kültür yuvası olan kahvehanenin bir köşesindede kitap okunur ve aydınlanılır. Diğer köşesinde de tavla oynanır, bulmacalar çözülür, gazetelerden haberler okunur, sohbetler edilir. Arkadaşlar burada buluşur. Dertler dinlenir, beraber gülünür, beraber ağlanılır bu kahvehanede. Buradan Aynalı Kahve sahiplerine hayırlı işler dileriz.
Akşam olunca, el ayak çekilince, kahvehanenin iç ve dış temizliği özenle yapılır. Bardaklar, kaşıklar, çay tabakları, bulaşık makinesinde tertemiz ve hijyenik bir şekilde temizlenir. Yerler temizlenir ve paspas çekilir. Masalar ve sandalyeler ve etraf temizlenir, tozları alınır.
Çay ve şeker ertesi gün için temin edilir. Günlük gazeteler hergün müşterilerine günü gününe yetiştirilir..
Ve kahvehanenin ışıkları kapanır. Akşam olur ve herkes evine gider ve gün biter; Aynalı Kahve'de...
Sevgiyle kalın.