Cumhuriyet Meydanı'nda iken İl Jandarma Alay Komutanlığı bahçesine alınan Atatürk heykelini 1958 yılında, Aydın'da oturan hemşerimiz merhum Osman Yozgatlı, Heykeltraş Nusret Suman'a 115 bin liraya yaptırarak şehrimize hediye etmişti. Anılan heykelin küçük olduğunu, büyüğünün yaptırılmasını Mehmet Erdemir'in Belediye Başkanlığı döneminde Vali Bey'in istemesi üzerine ikinci bir heykel yaptırılmasına karar verildiği gerekçesiyle, Atatürk'e yakından uzaktan benzerliği olmayan kocaman bir heykel yaptırılmıştı ki, tepki üzerine üçüncü bir heykelin yaptırılmasına karar verilmişti.
Gel gör ki, gelen gideni aratırcasına Atatürk'ün davranışıyla, giyimiyle, hiçbir şekilde bağdaşmayan ilk kez pantolon giymiş, ilkokula yeni başlamış elleri pantolon cebinde çocuk ürkekliğini içeren çelişkili, ne fese ne de kalpağa benzemeyen başlıklı, çitili çarığı andıran ayakkabılı, yakışıksız pelerenli küçücük bir heykel karşımıza dikiliverdi. Ayrıca heykelin çehresi, Atatürk'ün çehresine benzemesine de bin şahit lazım.
Mevcut heykel ile ilgili yerlisi ve yabancısına bir anket düzenlense Atatürk'e yakışmayan heykeller arasında herhalde bu heykel ilk sırayı alır.
Sözün özü, eleştirilerimiz doğrultusunda önerimiz şu olacak; Atatürk ile bağdaşmayan bu heykelin kaldırılıp kaidesindeki özdeyişe uygun, at üzerinde Atatürk heykeli yapılıncaya kadar Atatürk'e benzeyen bir büstünün konulmasını ve Osman Yozgatlı hemşerimizin davranışına benzeyen bir jestle, kadirbilir hemşerilerimizden Atatürk'ün şanına layık yeni bir heykelin yaptırılmasını beklemekteyiz.