Haberiniz olmadan, sahte vekâletle eviniz, arsanız veya hanınız satılsa ne yaparsınız? Öncelikle büyük bir şok yaşar, kalbinizde sağlamsa tapu dairesine koşarsınız.
Günümüzde, sahte vekâletle bir başkasının mülkünü satanlar, hayatta olan kişiyi, bir vesileyle nüfus kayıtlarına ulaşıp, dünya değiştirerek mülklerini kendi üstüne intikal yaptırıp satanlara rastlanmakta ve bu garip! Satışlar basına konu olmaktadır.
Mülkünüzün sizden habersiz, sahte vekâletle veya bir başka yolla satışını önlemek ve rahat edebilmeniz için izlenecek yol şudur. Misal olarak; dilekçenize veya mümkün olursa noter kanalıyla;
“ Çankaya …… Bölgesi, Tapu Sicil Muhafızlığına ANKARA başlığı ile,
Ankara ili, Çankaya ilçesi, ….. Mahallesi, ….. Ada, ….. Parselde kain ..… Adresinde kayıtlı taşınmazın malikiyim. Bizzat kendim dışında, hiçbir şahıs adıma vekâletle işlem yapamaz. İş bu dilekçemin işleme konulmasını ve mülküm hanesine not düşülmesini arz ederim.
Adres         İsim
***
Bir dilekçe içerisine, tüm mülklerinizi yazabilirsiniz. Bu arada dilekçenizin işleme konulduğunda takip etmeniz gerekir. Bu dilekçe ile mülklerinizin yanına not düşen ilgili memurların, sahte vekâletle satış yapmak için gelenleri tespit etmeleri kaçınılmaz olur.
Sahteci yakalanır, sizde rahat edersiniz. Filvaki ilgili memur dalgınlık yaptı, bu ihtimal milyonda bir olur.
O zaman devlet direk sorumlu olup, sizin tüm zarar ziyanınızı karşılamakla mükelleftir.
Anayasa hükümlerine göre, vatandaşın dilekçe verme hakkı vardır, hiçbir kurum dilekçeyi almamazlık ve işleme koymama hakkına sahip değildir.