UZMANLAR, özellikle gençlerde madde kullanımına başlama yaşının 14’e kadar düştüğü konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Ülkemizin geleceği adına çok ciddi bir sorun...
Bağımlılık kronik bir beyin hastalığıdır ancak aynı zamanda doğru tedavi yöntemleriyle düzelme ve iyileşme gösteren bir hastalıktır.
Konunun önemini ebeveynler zaten biliyorlar. Bu nedenle alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığının zararlarından uzun uzun bahsedecek değilim.
Devlet tarafından madde bağımlılığı ile mücadele için kurulan araştırma merkezlerine değinmek istiyorum.
Kısa adı AMATEM olan ‘Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezleri’ bağımlı hastalara yatakta ve ayakta tedavi veren merkezlerdir.
2015 yılında hizmete giren Yozgat Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi covid-19 salgınında, yaklaşık bir yıl önce kapatıldı ve ne zaman açılacağı henüz belli değil.
AMATEM her ilde bulunan bir tedavi merkezi de değil.
Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin resmi internet sitesinden aldığım bilgilere göre Türkiye’de sadece 24 ilde AMATEM bulunuyor ve bunlardan biri de Yozgat’taydı.
Yozgat AMATEM, sadece Yozgat ve ilçelerindeki bağımlı hastalara hizmet vermiyordu, çevre illerden gelen hastalar da burada tedavi ediliyordu.
Bu çok önemli…
Başka illerde yaşadığı halde çevrenin lafından, sözünden çekinen bazı aileler de çocuklarını tedavi ettirmek için Yozgat AMATEM’e getiriyorlardı.
Bir sirkülasyon söz konusuydu. 
Siyasetçilerin ve bürokratların sürekli vurgu yaptığı madde bağımlılığı ve bunlara karşı alınan önlemler ortadayken böylesine önemli bir merkezin halen kapalı olmasının mantıklı bir açıklaması olamaz.
Kapatılan Yozgat Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi ile ilgili şu bilgilere ulaştım:
Yozgat’ta şehir hastanesinin açılmasıyla birlikte şehir hastanesi projesinde yer almadığı için, AMATEM en yakın ilçe devlet hastanesi olan Yerköy Devlet Hastanesine bağlanmış ve kapatılmadan önce Yozgat Çamlık Milli Parkı girişinde bulunan eski fizik tedavi merkezi binasında hizmet vermeye devam ediyordu.
Bu binaya yıkım kararı çıktıktan sonra daha önce ağız ve diş hastanesi olarak kullanılan binanın AMATEM olarak kullanılması için proje hazırlandı. Bu proje uygulanacağı dönemde covid-19 salgını baş gösterdi ve AMATEM kapatıldı.
Kapalı kaldığı süre zarfında bağımlı hastalar ve bu hastaların aileleri mağdur oldular.
AMATEM kapalı olduğu için tedavi göremeyen bazı bağımlıların kendilerine ve çevrelerine zarar verdikleri, haliyle tedavi göremeyen bağımlıların ailelerinin de sorunlar yaşadığı edindiğim bilgiler arasında…
Öğrendiğim kadarıyla Yozgat AMATEM, bakanlık kararı ile resmi olarak kapatılmadı. Öyle olsa ülkedeki tüm merkezlerin kapatılması yönünde bir karar çıkartılırdı. Yani bu kapatılma Yozgat’a özel bir durum...
Pandemi sürecinde kapalı olan AMATEM’in, yasakların kalktığı 1 Temmuz itibarıyla Yozgatlıya ve çevre illerden gelecek olan hastalarına hizmet verip vermeyeceği merak konusu…
AMATEM sadece Yozgat için değil çevre iller için de bir kayıptır.
Yetkilileri bu konuda göreve davet ediyorum.
Sağlıcakla…