Düğün evini andıran gelin gibi süslenmiş Atatürk Kültür Merkezi’nden içeri girdiğimizde bizleri güleç yüzü, babacan görünüşü ve insana güven veren sıcaklığıyla güzel bir insan karşıladı. Yürek dolusu samimiyetiyle hoşgeldiniz derken, çay, üzüm, fıstık ve dut kurusu gibi Adıyaman lezzetlerinden harmanlanmış ikramlar takdim etti. Kültürlü sohbeti, görgülü tutumu, fedakar emekleri ve yüreğinden yansıttığı memleket sevdasıyla tüm gelenleri kendisine hayran bırakıyordu.

Elimizdeki tanıtım broşürlerine baktığımızda nezaket ve zarafet abidesi bu asil şahsiyetin Adıyaman Belediye Başkanı Sayın Fehmi Hüsrev KUTLU olduğunu öğrendik. İnceliğiyle icra ettiği diplomasi dili, tevazu dolu misafirperverliğiyle bizlere tek tek tüm ilçelerini, insan değerlerini ve yöresel zenginliklerini anlattı.

Sayın Başkan KUTLU; “Adıyaman’ı hiç gördünüz mü?” dedi. Bizde “Kısıtlı sanayisi, ticareti ve yatırımlarıyla Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerin gölgesinde kalmış, işsizlik ve göç gibi sıkıntılarla boğuşan, küçük bir şehir olarak biliyoruz.” dedik. -“Maalisef devlet ve özel sektör yatırımlarından umduğumuz limiti henüz yakalayamadık ama, hükümetimizin yoğunlaşan ilgi ve desteğiyle yavaş yavaş canlanma hissediyoruz.” diye cevap verdi.

Çocukluğumdan beri görmek istediğim hayallerime sığmayan efsanevi Nemrut Harabeleri, tadı ve cazibesiyle Besni Üzümü, pestili, adını sık sık duyduğumuz Arsemia Antik Kenti, Perre Antik Kenti, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü gibi zenginliklerin Adıyaman’a ait olduğunu biliyorduk.   

 Sayın Başkan KUTLU Adıyaman’ı anlatırken dilinde iltifat, gönlünde sevgi ve ruhundan şehrine yansıttığı imrenilir sadakatini hissettirerek ziyaretçilere diyordu ki; “Bizim eşsiz bir kültürümüz, ve adamın hası denilen cinsten cömet gönüllü birbirinden kıymetli insanlarımız var. Hangi kapıyı çalsanız misafir kimliğinizle başlarına taç, sofralarına bereket olursunuz. Kabul ettiğiniz ikramların katlanarak hanelere tekrar bereket olarak yağmasına vesile olursunuz. Biz buna inanır, bunu uygularız.” dedi.  Ayrıca “Yöresel kültür derseniz en zengini, en şahikası, en görseli bizde, bunu sözle anlatmak yerine, tüm ilçelerimizin standlarını gezerek görebilirisiniz.” diyerek hepimizi muhteşem “Harfane” ekibinin konserine davet etti.

Başkan KUTLU’nun karşılama, ikram ve uğurlamalarındaki engin gönlüne, mahcubiyetle teşekkürlerimizi sunarak ayrıldık ve önerdiği konser ve stantlara yöneldik.

Sesi, sanatı, saygısı, türküsü ve giysisi ile hep Adıyaman olan Harfane ekibi bize muhteşem bir konser verdi. Allahım bu nasıl bir sanat, nasıl bir muhabbet, nasıl bir görgü ve kültür… Adıyaman divanıyla açıp, istekler üzerine Anadolu şehirlerini tek tek gezdiren türküleriyle gönüllere unutulmaz servisler yaptılar. Hiçbir sanatçıyı bu kadar alkışladığımı zannetmiyorum.

Adıyaman insanını Allah eşsiz bir nezaketle donatmış. Misafirperverlikte, saygıda, cömertlikte, ikram ve muhabbette hepsi birbirleriyle yarışıyorlar. İlçeler kurdukları stantlarla coğrafik güzelliklerini, tarihlerini, tarım ürünlerini, zanaatlarını ve turizm değerlerini tanıtıyorlar. Nemrut zaten başlıbaşına bir harika, akılalmaz bir gizem.

 

Adıyamanlıların bölgesel lezzetleri, misafirlerine can-ı gönülden ikram ettiklerinden midir?, yoksa topraklarındaki bereket ve özelliklerdenmidir bilinmez, ellerinin değdiği herşey apayrı bir rayihada, apayrı bir lezzette. Sohbetleri insanın kulağına değil, direkt gönlüne akıyor. Hepsi de yürek derinliklerinden akseden samimiyet ve sıcaklıkta konuşuyorlar.

 

Dürüst kişiliği, doğru, tarafsız haberleri ve bilge özellikleriyle adını basından ve güzel insanlardan övgüyle duyduğum Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti Başkanı duayen kimlik Sayın İbrahim ASLAN, tüm misafirleri evine gelmiş gibi karşılıyor, şehri için sürekli koşuşturuyordu.

 

Yıllardır yurt içinde ve yurt dışında kültür-sanat programları, festival etkinlikleri ve değişik platformlarda sunuculuk yapıyorum. Fizik, matematik, tarih, coğrafya, edebiyat ve fen bilimleri konularında 39 kez genel kültür bilgi yarışmaları kazandım. İyi tahliller yapabilen bir gazeteci olduğumu da iddia ediyorum. Okuyan-araştıran kimliğimle Mercan Tv. ve Asu Tv.nin güzel konuşan, nitelikli röportajlar yapan emektarlarını görünce kıskançlıktan susmak zorunda kaldım.

 

İsabetli soruları, geniş izleyici kitlelerine ulaşan yayın başarıları, tüm kategorilerdeki mesleki yetkinlikleri, tanıtıma yönelik en güzel karelerle süslü çekimleriyle TRT dahil uluslararası en seçkin kanalları bile kıskandıran Asu Tv. ve Mercan Tv. muhabir ve kameramanlarına ayrı bir hayranlığımı iletiyorum.

 

İlçelerin standlarını gezerken tanıtım görevlileri bizlere Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman TOPRAK, Besni Belediye Başkanı İbrahim ÖZTÜRK, Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa BULUT, Samsat Belediye Başkanı Yusuf FIRAT, Gölbaşı Belediye Başkanı Yusuf ÖZDEMİR gibi güzel insanların başarılı ekip çalışmalarını anlattılar. Ayrıca Tut Belediye Başkanı Cemal AVCI ve Sincik Belediye Başkanı Mehmet KORKUT’un kısıtlı imkanlarıyla şehircilik adına örnek ilkler sayılacak nitelikli hizmetler ürettiklerini anlattılar.

 

Ağırlıklı olarak İstanbul’da faaliyet gösteren Adıyaman Genç İşadamları Derneğinin de Adıyamanla ilgili çok vefalı girişimleri var. Başkan Ahmet URAL, yönetimindeki Ali EMAN, Ramazan BAYGUT, İbrahim İNAN, Bayram TEMURBOĞA, Mehmet KIZILAY, Bilal ALTINBOĞA, Mahmut İNAN, Mehmet KAMAR, Vahdettin KARADOĞAN, Ahmet Fazlı ŞAHİN, Servet KABAK, Abdurrahman DURUKAN ASLAN, Recep KARLI, Nebi BOZAN ve Abdurrahman Cüneyd FİDANCI gibi birbirinden değerli gönlü güzel arkadaşlarıyla Adıyaman insanlarına yerinde iş, eğitim ve istihdam sağlayabilmek için her safhada mücadele ettiğini söylediler.

 

Ankara Adıyamanlılar Kültür Eğitim  ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abuzer KÖSELER ve arkadaşları Aziz BAKIR, Mehmet BOZKUŞ, Ali ÇALIŞ,  H. Vefa YANARDAĞ, Murat ÖZKOÇAK, Ali KISKAÇ, Mahmut TÜRK ve Durmuş ÖZTÜRK ile, Adıyamanlılar Vakfı eski ve yeni başkanları Ömer ÖZKARTAL ve Şevket GÜRSOY, Adıyaman sevdalısı Mevlüt YALÇINDAĞ gibi sevilen isimlerinde organizasyon ve tanıtımlarda çok büyük katkıları olduğunu bildirdiler. Adıyaman ve ilçeleri ile Adıyamanlılar konularında sunum ve yazılarımla daha çok konuşacağım ve yazacağım.

   

Adıyaman Belediyesi Özel Kalem Müdürü Hasan Basri KIZILBAY ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İskender KORKUT’tan da bahsetmeden edemeyeceğim. Türkiye’ye aşık, toprağına sevdalı, milli değerleriyle gururlanan bu iki güzel insan, aziz ve asil soylu Adıyamanlıların AKM’ye gelen tüm gönüllere perçinlenmesinde en büyük fedakarlıkları üstlendiler.

 

Adıyamanlılar Ankara’da herkesi ve bizi kendilerine aşık ederek gittiler. Dünya devletlerine ait elçilikler ve Türkiye’nin her şehrinden, her ilçesinden, her köyünden insanların yaşadığı Başkentte, tüm illere ve ülkelere memleket sevdası nasıl olurmuş, tanıtım nasıl yapılırmış, gönüllere nasıl girilir, hafızalara nasıl perçinlenirmiş imrendirerek öğrettiler. Metropol kentlerin bile sahip olmadığı tarih,, kültür, turizm potansiyeli, el sanatları, yaşatılan gelenekler, müzik, folklorik değerler, etnoğrafik aksesuarlar, estetik coğrafya, milli ve manevi değerlere sadakat, sanat ve sanatçıları ile tarımsal zenginliklerini tüm dünyaya en etkili bir şekilde göstererek anlattılar ve tüm dünyanın ilgisini Adıyaman’a çektiler.

 

Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev KUTLU’dan, Besni standında üzüm ikram eden görevliye, Vali Abdullah ERİN’den, Gölbaşı standında çay ikram eden öğrencilere kadar hepside vefa ve fedakarlıklarıyle emeklerini esirgemeden çalıştılar ve alın terleriyle ortak gururun paydaşları oldular.

 

Varolun yiğit ve cömert Adıyamanlılar. Dekoratif estetiği, insan kalitesi, zümrüt coğrafyası ve misafirperver gönülleriyle ünlü kentinize ve kendinize hepimiz hayran olduk. Cennet ilinizde mutlu, huzurlu, bolluk ve bereket içerisinde yaşayın. Sizler gibi samimiyet abidesi, gönülden ikram eden cömert değerler, sadece Adıyaman’ın adını değil, tüm ülkemizin saygınlığını artırmaktadır. Ahirete intikal etmiş tüm geçmişlerinize Allah’tan rahmet, yaşayan birbirinden kıymetli fertlerinize uzun ömürler dilerim. Halayınızla, türkünüzle, tarihinizle, coğrafyanızla, doğanızla, insanınızla, güleryüzünüzle, görgünüzle, ikram ve cömertliğinizle yüreklerimizi fethettiniz. Belki bu kadar farkında değilsiniz ama biz sizden vatan ve memleket sevdasına yönelik çok şeyler öğrendik. Sizi gören herkesin baştacı ve gönüllerindesiniz.