DÜNYADA Coronavirüsü salgını devam ediyor. Çin’de başladı, İran, ABD, İtalya, nihayet Türkiye’de de tespit edildi. Son rakamlara göre ölü sayısı toplam 6 bin 46. Ondan sonraki gelişmeleri de içine alırsak 7 bin rakamlarına yaklaşır. Bu Rakam dünya istatistiklerinde Pandemi sonucunu ortaya çıkarır mı? Bilmiyorum. Bu konuda ile ilgili araştırma yapanlar ile tıp mensuplarına düşer. 
İnşallah Ülkemde ve milletime çok fazla zarar vermeden bunu da atlatırız. Ben konunun bu kısmını ilgililere bırakıyor ve Bu tip afetlerde ortaya koyduğumuz olumsuz performansa dikkat çekmek istiyorum.
Yaşadığım semtte Sağlık Bakanının (Ki bu arda Sayın Bakanı tebrik ediyorum, krizi çok iyi idare ediyor) virüs bulaşmış hastamız var açıklamasını yapmadan önce dezenfektasyon gereci almak için bir eczaneye girdim, sordum '30 lira' dedi aldım. Araştırmasını yapmak amacıyla bir başka eczaneye fiyatını sordum '40 lira' dedi. Aynı semte bir başka eczaneye sordum '50 lira' cevabını aldım. Aynı gün içinde üç ayrı fiyatla karşılaştım.
Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu sosyal medyada şöyle bir görüş belirtmiş. “Avrupa’da dezenfektasyon gereçleri yüzde 50 ucuzlarken, Türkiye’de yüzde 200 artar oldu. Niye arttı?” diye sormuş ve sitemli cevabını da yazmış ama ben buraya almıyorum. 
Bir bölgemizde deprem oluyor 'ihtiyaç hâsıl oldu' diye o yakınlardaki evlerin ederleri veya kira fiyatları dudak uçuklatacak şekilde yükseliyor, enteresan. Kolonya fiyatları dahi uçtu.
İnsanlar tedbir almakta haklıdırlar. Ama tedbir alırken bir başkasına zarar verecek hamleleri yapmak, aç gözlülük veya fırsatçılık yapmak yanlıştır.
Sosyal medyada okudum, beni çok etkiledi. “Ölmek moda olsa, insanları kurtarmak yerine, ertesi gün kefene zam yaparlardı.”  Ne kadar acı bir değerlendirme.
Müslüman kanaatkâr olur, Müslüman ahlaklı olur, Müslüman kardeşini düşünür. Müslüman esnaf kabullendiği dinin kuralarına göre ne kadar kar yapabileceğini bilir. Fazlasının haram olduğunu da bilir veya bilmesi lazım. Bunu ben söylemiyorum. İslamiyet emrediyor.
“Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret olması hali müstesna, mallarımızı, batıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, sizi esirgeyecektir.” Nisa:29
Bunlar neden kaynaklanıyor? Ahlak noksanlığından. Ahlak insan içinde toplum içinde vazgeçilmez olmazsa olmaz özelliktir. Ünlü bir haber okuyucumuzun söylediği söz tam bir gereceğin ifadesidir. “Namaz beş vakit, ahlak 24 saattir.”
Bireyde de toplumda da ahlakın mutlaka istenen kabul edilen noktaya gelmesi getirilmesine yardımcı olunmalıdır.
Sorunumuzun baş kısmı Ahlak, vicdan ve kanâatsızlık sorunudur. “Kalmadı dünyada ehli kanaat, insanların içi fesat, bu da ahlak zayıflığından.”
Ahlak sorununun toplum olarak çözülmesi sırtımızdaki yükün çok ama çok hafiflemesini getirir. Maazallah öyle bir deva bulamaz isek bugün yukarıda saydığım olumsuzlukları yapan içinde benim de yaşadığım toplumun insanı yarın vatan müdafaası için savaşa girdiğimizde nasıl davranır. Şimdiden sorgulanmalıdır.
Endişeliyim…