YOZGAT insanı her dönem ülke yönetiminde söz sahibi olduğu gibi, sanat, edebiyat ve özellikle de basın sektöründe önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüzde bile ulusal düzeyde yayın yapan gazete ve televizyonların üst yönetiminde Yozgatlı isimler mevcut, yazı yazıyor. 

Halen görevde olan, gazetelerde köşe yazan isimleri sıralamaya kalkışsam, bana ayrılan bu köşe de sayfa da yetmez. O nedenle iki isimden bahsetmekle yetineceğim. Bunlardan ilki Agah Efendi. Diğeri N. Abbas Sayar. Agah Efendi, Türkiye'nin ilk gazetecisi, Tercüman-ı Ahval gazetesinin kurucusu. N. Abbas Sayar, Yozgat'ın ilk gazetecisi, Bozok gazetesini çıkartmıştır. Yozgat'ta Bozok gazetesinden önce de gazeteler mevcuttur. Ama o gazeteler Valilik tarafından yayınlanan gazetelerdir. Yani bir nevi resmidir.

Agah Efendi ve N. Abbas Sayar, gazetecilik mesleklerinin dışında da farklı alanlarda ün yapmış isimlerdir. Agah Efendi, posta işletmeciliği ve posta pulu konularında, N. Abbas Sayar da ödüllü romanlarıyla öne çıkmışlardır. Yozgat diğer alanlarda olduğu gibi bu isimlerin anılması ve isimlerinin yaşatılması noktasında da üzerine düşeni yapmıyor/yapmamıştır.

Bu ilde bir üniversite var. N. Abbas Sayar, her ne kadar Demokrat Parti (DP) Yozgat İl Teşkilatı kurucu başkanlığını yapmış olsa da, tam tersi bir ideolojiye sahip olduğu inancı vardır. Bu ideolojik nedenden dolayı N. Abbas Sayar'ı anmak birilerinin zoruna gidebilir. Ama Yozgat şehrinin kurucu ailesinin bir ferdi olan Agah Efendi neden gündeme alınmaz? Anlamak mümkün değildir.

Yozgat Bozok Üniversitenin, Yozgat'ın her alanda öne çıkması, değerlerinin gündeme taşınması gibi bir sorumluluğunun da olduğunu düşünüyorum. Gazeteciler gününde bir anma programı düzenlenmemiş olsa bile, yapılan açıklamalarda ''Agah Efendi ve Abbas Sayar gibi gazetecilerin yetiştiği Yozgat'ta yeni isimlerin yetişmesi dileğiyle'' diye bir cümle kullanılamaz mı?..