YOZGAT ilinin Ankara istikametinden başlayıp, Sivas iline kadar uzanan sınırları içerisinde Sincabın, daldan dala atlayarak gidebildiği, seyyahlar tarafından anlatılır. Yozgat gibi tüm Anadolu kentlerin, bereketi, bolluğu da simgeler ağaçlar. Birden fazla rivayetler vardır. Kimi yaban ağaçları meyvesinin yenilebilmesi için aşılanır, kimi ağaçlar asırlarca ‘kutsal’ olduğu gerekçesiyle korunur. Ağaç, Anadolu insanı için kıymetlidir. Kıraç toprakların sulanabilmesi için ihtiyaç duyulan yağmur bulutlarını davet eder ağaçlar, ormanlar. Toprak kaymasının önünde set olur. 
AHLATAĞAÇLARI 
Yozgat'ta dağlarda kendiliğinden yetişen ve meyve veren ağaçların ekonomiye kazandırılması amacıyla Sorgun ilçesinden 2005 yılında başlatılan çalışma kapsamında, armut aşılanan ahlat ağaçları üç yıllık bir sürenin ardından ilk meyvesini vereceği günler sayılmaya başlandı. Sorgun İlçe Tarım Müdürü Adem Bölükbaşı, ilçeye bağlı Şahmuratlı köyünde yaklaşık 6 bin dekarlık alanda kendiliğinden yetişen ahlat cinsi ağacın bulunduğunu belirtti. Bölükbaşı, dağ yamaçlarında bulunan bu meyveli ağaçların ekonomik bir getirisinin bulunmadığını kaydederek, ''Bu ağaçların ekonomiye kazandırılmasına yönelik hazırladığımız proje kaymakamlığımız ve İl Özel İdaresi tarafından uygun bulunarak, 2005 yılından itibaren uygulamaya koyduk'' dedi.
Bölükbaşı, 2005 yılından bugüne kadar 5 bin dekar alan içerisinde bulunan 6 bin civarında ahlat ağcına armut fidesi aşıladıklarını ifade etti. Bölükbaşı, ''İl Özel İdaresi tarafından aktarılan kaynak ile temin ettiğimiz aşı fidelerini yaban ağaçlarına aşıladık. Dağlarda kendiliğinden yetişen ahlat ağaçlarını ekonomiye kazandırmak üzere başlattığımız çalışmanın bu yıl meyvesini yemeye başlayacağız'' diye konuştu.
Bölükbaşı, aşılama çalışmalarının devam ettiğini, ilk aşılama yapılan ağaçların, çiçek açtığını ilk meyvesini bu yıl vereceğini vurguladı.
TARİHİ BİR MEKAN
Bölükbaşı, Şahmuratlı köyünde aşı yaptıkları yaban ağaçlarının bulunduğu bölgenin tarihi öneme de haiz olduğunu hatırlattı. Bölükbaşı, ''Tarihte güneş tutulması ile sona eren savaşa sahne olan Kerkenes dağları yamaçlarındaki ahlat ağaçları, artık armut meyvesi verecek'' ifadelerini kullandı. 
Köy Muhtarı Osman Muratdağı da, ahlat ağaçlarına uygulanan aşının büyük oranda tuttuğunu, tutmayanların ise yeniden aşılandığını bildirdi. Muratdağı, ''Yıllardır süs gibi duran ahlat ağaçları, yapılan çalışma ile meyve verecek, hem Yozgat ekonomisine, hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz'' şeklinde konuştu.
İKİ ASIRLIK ANIT AĞAÇ
Çekerek ilçesi Kamışçık köyünde 2 asırdan fazla zamandır hayatta kalan kavak ağacı, köylüler tarafından 'Kutsal' olarak kabul ediliyor, adaklar adanıp, dallarına yemeni, çaput bağlanıp, dilekler tutuluyor. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak, 'Anıt Ağaç' statüsüne kavuşturulan kavak ağacının kesin yaşı bilinmiyor. Yaşının 200 yıldan fazla olduğu belirtilen alba cinsi kavak ağacı, 8 metre çevre genişliği, 20 metre uzunluğundaki heybetli görüntüsü ile dikkat çekiyor.
'Kutsal' olduğuna inanan köylüler, kavak ağacının iki asırdan fazla bir süredir ayakta durmasında önemli rol oynadığını belirtip, ağaçla ilgili çeşitli efsaneler anlatıyor, ''Bu kavak ağacına zarar veren de zarar görür'' diyor.
İki asırdan fazla bir yaşa sahip kavak ağacının 3 tane olduğunu ifade eden köylüler, ''Bunlardan en yaşlısı olan kurudu. Diğeri duruyor ve bakanlık tarafından da koruma altına alındı. Hemen anın yanında da diğerine göre daha genç olan kavak ağacı yer almaktadır'' şeklinde konuştular.
Köylüler, kavak ağaçlarının kutsal olduğuna sadece kendilerinin inanmadığını, çevre köylerden ve uzak illerden de köye gelip, adaklar adandığını, dileklerin tutulduğunu ifade ederek, ''Atalarımız bu kavak ağaçlarının yaprağını dahi koparmamışlar. Bizlerde koparmıyoruz, koparılmasına izin vermiyor, koruyoruz. Bizden sonraki nesiller tarafından da korunmasını istiyoruz. Zaten bakanlıktan buraya gelip incelediler ve koruma altına aldılar. Asırlardır var olmasında kutsal olduğuna inanılmasının rolü büyük. 200 yaşından fazla olduğunu söylediler ama biz 500 yaşından da büyük olduğunu düşünüyoruz. Buraya gelip adak adayan, kurban kesen, derdini anlatanların derman bulduklarını, işlerinin yolunda gittiğini biliyoruz, anlatıyorlar da. Dalının koparanın, zarar verenin işi rast gitmiyor, kendisi de bir şekilde zarar görüyor'' şeklinde konuştular.
Köy içerisinde yer alan yaşlı kavak ağaçlarının gölgesinde çocuklar oyunlar oynuyor, inananlar kavak ağaçlarının dallarına yemeni, bez bağlayıp, dilek tutuyor. Tutulan dilek sonrasında kavak ağacının gövdesi öpülüp, dua ediliyor.
DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ
Küresel ısınmanın iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başladığı 2008 yılında yaşanılan kuraklık, tarım alanlarının sulanmasında tasarruf yapılabilmesi için devreye sokulan sistemlere bir yenisi Yozgat'ta eklendi. Emekli öğretmen, köyde diktiği meyve fidanlarını, kendi keşfettiği 'damlama sulama' sistemiyle sulamaya başladı.
Ankara'da ikamet eden emekli öğretmen Mustafa Karataş, Yozgat'ın Topçu köyündeki tarlasına meyve fidesi dikti. Fidelerin kurumasını önlemek üzere düşündüğü damlama sulama sisteminin pahalı olması nedeniyle kendi yöntemini devreye soktu. Emekli öğretmen Mustafa Karataş, diktiği meyve fidelerinin üzerlerine birer adet pet şişeyi iple bağlayıp, dibine küçük delik açtı. Yakında bulunan çeşmeden bidonla getirdiği suyu fidelere bağladığı pet şişelere doldurdu. Pet şişelerden damlayan su ile fideler sulanmaya başladı.
Köy Muhtarı Hasan Cırık, emekli öğretmen Mustafa Karataş'ın Ankara'da yaşaması nedeniyle meyve fidelerini kendilerine emanet ettiğini belirtti. Muhtar Hasan Cırık, ''Buraya gelip, pet şişeleri kontrol ediyoruz, suyu bitince su takviye ediyoruz. Su doldurduğumuz pet şişelerden damlayan su meyveleri susuz bırakmıyor'' dedi.
Muhtar Cırık, sistemin maliyetinin bulunmadığını, aynı zamanda da suyu oldukça tasarruflu olduğunu ifade etti. Muhtar Cırık, ''Kuraklığın yaşandığı, suyun kıt bulunduğu bir dönemde örnek bir uygulama. Bu sistemi, diğer tarım alanlarının sulamasında da kullanabiliriz, şu an için sistemde herhangi bir sorun yok'' diye konuştu.