LİSTELER belli oldu. İlk olarak MHP’nin listesi kamuoyuna sızdırıldı. Sızdırıldı diyorum çünkü MHP, 21 Mayıs’ı beklemeden 18 Mayıs gecesi listeyi bazı haber siteleri aracılığıyla paylaşmış oldu.
Gece saat 2’de, sahur vaktinde Yozgatlılar MHP listesini sosyal medya üzerinden tartışmaya başladılar.
MHP’de sıralama şu şekilde: Ethem Sedef, Yusuf Mertoğlu, Osman Gözan, Ahmet Özbek…
Özellikle, ilk ikideki Sedef ve Mertoğlu benim için sürpriz olmadı.
Önceki yazımda kaleme almıştım. 7 yıl ülkü ocakları başkanlığı, 3 dönem merkez ilçe, 2 dönem de il başkanlığı yapmış ve çocukluğundan beri MHP’de siyaset yapan Sedef’in liste başı olması bekleniyordu. Mertoğlu, 2015’te 4. sıradan aday gösterilmesine rağmen ilk sıra adayıymış gibi çalışmıştı ve bana göre ikinci sıraya yazılmasının en büyük nedeni de bu oldu.
Sarıkaya’dan genç işadamı Osman Gözan 3. sırada, Sorgun’dan Ziraat Mühendisi Ahmet Özbek de 4. sırada MHP’nin Yozgat milletvekili aday listesinde yer aldı.
Listenin en genç ismi, 33 yaşındaki Ahmet Özbek…
MHP’nin aday listesine baktığımızda genç bir liste olmasının yanı sıra, tüm adayların MHP’nin tabanından geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Her biri çeşitli kademelerde MHP’de görev almış isimler.
CHP de 21 Mayıs’ı beklemedi ve 20 Mayıs akşamı listeyi kamuoyu ile paylaştı.
CHP’deki sıralama da şöyle: Ali Keven, Nadir Ünal, Özgür Karslıoğlu, Şahin Bozdemir…
Ali Keven yıllarca CHP örgütlerinde görev almış, Yozgat’ta her kesim tarafından tanınan bir isim. Hatta önceki seçim listelerinde hakkı teslim edilmediği için özellikle CHP’liler tarafından sahip çıkılan bir partili.
Bu anlamda Yozgat’ta CHP’nin oylarının tekrar toparlanması açısından Ali Keven isminin etkili olacağına inanıyorum.
Yazımı kaleme alırken, AK Parti’nin listesi geldi: Bekir Bozdağ, Yusuf Başer, Sibel Yıldırım, İskender Minar…
Yozgat milletvekilleri Abdulkadir Akgül ve Ertuğrul Soysal listede yer almazken, iki yeni İsim listede yer aldı.
Bir yeni isim mi deseydim…
Çünkü, İskender Minar 2007 ve 2015 genel seçimlerinde Ak Parti’den Yozgat milletvekili adayı gösterilmiş ama yine son sıra adayı olduğu için milletvekili seçilememişti.
İlk kez bir kadın aday Ak Parti Yozgat listesinde yer aldı; Sibel Yıldırım…
Sibel Yıldırım, Ak Parti il yönetimlerinde görev almış, kadın kolları başkanlığı yapmış ve daha önce vekillik için aday adayı olmuş, Yozgat’ta Ak Parti teşkilatından gelen en tanınmış kadın siyasetçi olduğunu söyleyebilirim.
Bekir Bozdağ’ın önümüzdeki dönemde bakan olmayacağını söyleyebiliriz.
Daha önce, Ak Parti genel merkez gençlik kolları kurucu MYK ve MKYK görevlerinde bulunmuş olan İskender Minar’ın 2007, 2015’in ardından 2018 genel seçimlerinde de liste sonuna yazılmasını anlamıyorum.
İsimler ve sıralamalarla ilgili konuları daha sonraki yazılarımda kaleme alırım.
Biraz yeni seçim sitemine dikkat çekmek istiyorum.
Çünkü yeni seçim siteminde “ittifak”lardan dolayı hesaplama da farklı olacak.
Vatandaşın kafasını karıştıran da bu…
Şunun altını çizelim; yeni sistem ittifaklara yarıyor.
Çünkü milletvekili dağılımı, önce ittifakın toplam oyu üzerinden hesaplanacak, ardından ittifaktaki partiler arasında oy oranlarına göre, partilerin oy oranlarını sırasıyla 1, 2, 3, 4 gibi rakamlara bölerek, bölündükten sonraki rakamların karşılaştırılması ile milletvekili dağıtımı yapılacak. (‘D’hont sistemi dedikleri bu)
Bu durumda “artık oy”ların önemi ortaya çıkacak. Çünkü artık oylar da aynı sistemle dağıtılacak. Bazı seçim bölgelerinde kıl payı sonuç doğuran artık oylar, ittifak tek partiymiş gibi dağıtılacağından, ittifak yapanlar açısından avantaja dönüşecek.
Yozgat açısından söylüyorum, bu seçim; Ak Parti, MHP’den oluşan “Cumhur İttifakı” ve CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti’den oluşan “Millet İttifakı” arasında bir yarış olacak.
Yeni seçim sitemine göre milletvekili dağılımının ittifakın toplam oyu üzerinden hesaplanacak olması nedeniyle, Millet İttifakı’nın Yozgat’tan milletvekili çıkarması sürpriz olmayacak.
Neden bunu açıklama gereği duyduğumu söyleyeyim.
Seçmenlerin birçoğu eski sitemdeki hesaplama yöntemine göre hesap yapıyor. İttifakların oylarının bir parti gibi hesaplanacağını çoğu vatandaş bilmiyor.
Velhasılıkelam, siyasi partileri bir kenara bırakın, yazımın başında isimlerini yazdığım milletvekili adaylarının çoğunu seçmen tanıyor ama bu adaylara vereceği oyların nasıl hesaplanacağını bilmiyor.
Bu nedenle, çok farklı bir seçim süreci bizleri bekliyor…