Anayasanın tüm maddeleri eşitlik üzerine kuruludur. 
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası: KANUN önünde eşitlik, Madde-10: Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin KANUN ÖNÜNDE EŞİTTİR. HİÇBİR KİŞİYE, AİLEYE, ZÜMREYE VEYA SINIFA İMTİYAZ TANINAMAZ.
Evet; Anayasa Maddesi çok açık ve net… Hukuk var, aradığımız ADALET. Kıymetli öğretmenim, saygı değer Ali Rıza Aksakal’da  “Adalette acaba bir eksiklik var mıdır?” diye soruyor. Sorusu da yazılı… Değerli öğretmenimin, soruları ve dilekçesi aynen şöyle: 
KONUSU: T.S.K.LERİ MENSUPLARINA VERİLEN RÜTBENİN GERİ ALINMASI FER'İ CEZASININ KALDIRILMASI
Bilindiği gibi, T.S.K. MENSUPLARI AŞAĞIDA YAZILI CEZALARI ALDIKLARI VE BU CEZALARI KESİNLEŞTİĞİ TAKDİRDE, RÜTBELERİNİN GERİ ALINMASINA KARAR VERİLMEKTEDİR.
T.C.K. MADDE: 35A. AŞAĞIDAKİ HALLERDE RÜTBENİN GERİ ALINMASI CEZASI HERHALDE HÜKMOLUNUR:
1. DEĞİŞİK (09.07.1982 TARİH VE 2683 SAYILI KANUN) TAKSİRLİ SUÇLAR HARİÇ OLMAK ÜZERE, BİR SENEDEN FAZLA HAPİS VEYA AĞIR HAPİS CEZASI İLE BERABER,
2. HIRSIZLIK, EMNİYETİ SUİSTİMAL, SAHTEKARLIK, DOLANDIRICILIK, YALAN YERE ŞAHİTLİK VE YALAN YERE YEMİN, CÜRÜM TASNİİ, İFTİRA, İRTİKAP, İRTİŞA, İHTİLAS SUÇLARINDAN BİRİYLE ALTI AYDAN AŞAĞI HAPİS CEZASI İLE BİRLİKTE;
3. BİR SENEDEN FAZLA MEMURİYETTEN MAHRUMİYET CEZASI İLE BERABER;
B. AŞAĞIDAKİ HALLERDE RÜTBENİN GERİ ALINMASI CEZASI HÜKMOLUNABİLİR:
    1. BİR SENE VEYA DAHA AZ HAPİS CEZASI İLE BERABER;
    2. MÜKERRER HAPİS CEZASI İLE BERABER.
AYRICA; AS.C.K.NUN 30 VE 31.NCİ MADDELERİNDE; YUKARIDA YAZILI CEZALARI ALANLARIN; VERİLEN KARARDA AÇIKLANMAMIŞ OLSA BİLE, AYRICA BİR HÜKME HACET KALMAKSIZIN, HER TÜRLÜ HAKLARINI KAYBEDECEĞİ BELİRTİLMİŞTİR. (BU CEZALAR TARD VE İHRAÇ CEZALARIDIR.)
ASKERİ ŞAHISLARA VERİLEN FER'İ CEZALAR; BU ŞAHISLARIN EMEKLİYE AYRILMASI HALİNDE DAHİ HÜKMEDİLMEKTE VE YUKARIDAKİ MADDELER UYGULANMAKTADIR.
BUNLARDAN AYRI OLARAK; T.C.K.NUN 52.NCİ MADDESİNİN 2.NCİ FIKRASINDA YAZILI; ASKERİ ŞAHISLAR HAKKINDA MEMNU HAKLARIN GERİ VERİLMESİNE KARAR VERİLSE DAHİ, MAHKUMUN KAYBETMİŞ OLDUĞU ASKERİ RÜTBE, UNVAN, NİŞAN VE MEMURİYET HAKKINI YENİDEN ELDE ETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR. ÖRNEĞİN; T.S.K.LERİNDEN TARDINA KARAR VERİLEN BİR KİMSE, MEMNU HAKLARI VERİLDİĞİNDE, SİVİL BİR MEMURİYETE GİEREBİLECEĞİ, HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU OLMASI, STAJINI TAMAMLAMASI ŞARTIYLA AVUKATLIK YAPABİLECEĞİ HALDE; KENDİSİNE EMEKLİ ASKERİ PERSONEL KARTI VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR. ANCAK BU KİŞİNİN EMEKLİ SANDIĞI KANUNUN, 30.05.1963 TARİH VE 241 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 80, 92.NCİ MADDELERİNE GÖRE EMEKLİLİK HAKLARI ELİNDEN ALINMAMAKTADIR.
TÜRK SİLAHLI KUWETLERİNE YILLARCA BAŞARI İLE HİZMET ETMİŞ YÜKSEK RÜTBEDE SUBAYLARIN HAKLI VEYA HAKSIZ NEDENLERLE MAHKUM OLMALARI HALİNDE; RÜTBELERİNİN ERLİĞE İNDİRİLMESİ, TEKRAR SİLAH ALTINA ALINMALARI HALİNDE DE, ER OLARAK HİZMET ETME MECBURİYETİNDE OLMALARI, HİÇ BİR AKIL VE VİCDANIN KABUL EDEBİLECEĞİ BİR DURUM DEĞİLDİR. KALDI Kİ, AYNI DURUMDA YANİ AYNI CEAZALARI ALAN DEVLET MEMURLARI İÇİN BÖYLE BİR UYGULAMA YOKTUR.
BU DURUM İSE, ANAYASAMIZIN 10.NCU MADDESİNDE YAZILI BULUNAN; 
HERKES, DİL, IRK, CİNSİYET, SİYASİ DÜŞÜNCE, FELSEEİ İNANÇ, DİN, MEZHEP VE BENZERİ SEBEPLERLE AYRIM GÖZETİLMEKSİZİN KANUN ÖNÜNDE EŞİTTİR.
“HİÇ BİR KİŞİYE, AİLEYE, ZÜMREYE VEYA SINIFA İMTİYAZ TANINAMAZ.”
“DEVLET ORGANLARI VE İDARİ MAKAMLARI, BÜTÜN YERLERİNDE VE HER TÜRLÜ KAMU HİZMETLERİNDEN YARARLANILMASINDA KANUN ÖNÜNDE EŞİTLİK İLKESİNE UYGUN OLARAK HAREKET ETMEK ZORUNDADIR.”
BU HAKSIZ, HUKUKUN TEMEL PRENSİPLERİNE VE EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI DURUMUN GİDERİLMESİ İÇİN; 1632 SAYILI ASKERİ CEZA KANUNUN 26, 27, 29, 31, 33, 37, 47/A VE 52/2 MADDELERİNİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI İÇİN, 25 EKİM 2013 TARİHİNDE EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ GENEL YÖNETİM KURULUNA YAZILI OLARAK BAŞVURMUŞTUM. ŞİMDİYE KADAR HİÇ BİR NETİCE ALINAMAMIŞTIR. SİLAHLI KUVVETLER MENSUPLARININ HAYATİ BİR KONUSU OLAN BU HAKSIZLIĞIN GİDERİLMESİ İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULMASINI SAYGI İLE ARZ EDERİM. 10.03.2016
ALİ RİZA AKSAKAL
1954 KARA HARP OKULU
J.ÖĞ.KD.ALB.
 *    *    *
Bende şu soruyu SORU-YORUM:
Bir Genel Müdür veya müsteşar ceza aldığı zaman, unvanları memurluğa indiriliyor mu..? Kanun askere ayrı, sivile ayrı mı uygulanıyor..? Hani nerede kaldı eşitlik??? …Ve de ADALET?