Yozgat’ın milletvekili sayısı hiçbir zaman 3'e düşmemiştir. 2011 genel seçimlerine kadar da 4’e hiç düşmemişti…
Bu bilgiyi paylaşarak girelim konuya.
1954’te 8 olan Yozgat’ın milletvekili sayısı, 1957 seçimlerinde 9’a çıkmış, 1983’e kadar 6 vekili olmuş, 1983, 1987 ve 1991’de vekil sayımız 5’e düşmüş ama daha sonra 1991’den 2011 yılına kadar 6 vekil ile Ankara’da temsil edilmişiz.
Ta ki 2011 genel seçimlerinde Yozgat’ın vekil sayısı 4’e düşene kadar böyle sürmüş…
Geçtiğimiz hafta YSK açıkladı; Isparta ve Yozgat'ın milletvekili sayısı 4'ten 3'e, Bayburt'un 2'den, 1'e düştü.
Evet, sadece 3 ilin vekil sayıları düştü. 
Ne yazık ki, 3’ünden biri de Yozgat!
2002’de toplam vekil sayısı 6 olan Yozgat’ta, 5’inci sıradan vekil olup Ankara’ya giden Bekir Bozdağ’dan yola çıkarak; bundan sonra başka bir siyasetçinin Bozdağ gibi bir şansı olmayacağı artık kesinleşti diyebiliriz.
Malum, listeler hazırlanırken ilk 2, hatta 3 aday, parti genel merkezleri tarafından belirlenen isimlere ayrılıyor. Mesela, bugün seçim olsa, Ak Parti’de liste başının Bekir Bozdağ olacağı aşikâr.
Bu konuyu sosyal medyada paylaştığımda çok sayıda yorum yapıldı. Yazımın altında çok sayıda fikir beyan eden, sitemlerini dile getirenler oldu. Birbirlerini suçlayanlar da vardı…
Fakat şu dakikadan sonra suçlu aramanın bir mantığı yok.
Olan olmuş!
Zaten adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden sonra vekil sayımızın 6’dan 4’e düşmesiyle yeterince sarsılmıştık ama 4’den 3’e düşmesi o kadar da güç olmadı!
Bekliyorduk…
Sanki vites düşürür gibi! 6’dan 4, 4’ten 3…
Geçtiğimiz seçimlerden önce bu konuyu birkaç kez dile getirdim. Hatta bir sonraki genel seçimlerde Yozgat’ın vekil sayısının düşeceğini, sosyal medyadan da ilan etmiştim.
Gelinen noktada, suçlu değil de çözüm aramamız gerektiğine inanıyorum.
Yozgat’ın yıllardır bağıra bağıra azalan nüfusu, göz göre göre düşen vekil sayıları ve devletin en üst kademesinin bu durumu kabul eden açıklamaları…
Mevcut durum muhalefet partilerini etkilediği kadar mevcut iktidar partisini de etkileyecektir. Yozgat’ın temsil hakkınızı azalması tüm siyasi partilere zarar, bundan kimsenin bir kârı yok.
Her yıl 10 bin, 10 bin göç veren bir ilin 6 vekilden 3’e düşmesini tahmin etmek zor değil, fakat göz göre göre gelen bu durum karşısında neden önlem alınmadığını masaya yatırabiliriz.
Soralım, yahu neden eriyor bu memleket!
Sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde bir platform kurulabilir. Önce göçün nedenlerini, sonra da bunun çözümü tartışılabilir.
Daha neyi bekliyoruz anlamış değilim!
Oturup birbirimizi suçlamaya devam edersek 3’ten 2 oluruz; sonumuz Bayburt gibi olur, 1 olur kalırız!..
Velhasıl, biz bir olmayı başaramazsak, vekil sayımız bir olur!..