YOZGAT dışında başka bir ilde olsa yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez mekanlarından olabilecek, farklı hikayelere ev sahipliği yapan tarihi antik şehir kalıntılarının tanıtımının yeterince yapılamadığı gibi, doğru aktarılamamasının da etkisiyle bugün ‘Turizm ve Yozgat’ kelimeleri yan yana bir türlü gelmiyor, getirilemiyor. Dünyada sadece iki tane olan ve birisi Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yer alan Roma Hamamı kalıntılarını gün yüzüne çıkartıp, turizm sektörüne sunamadık. Kazankaya kanyonu, İpek Yolu üzerinde yer alan Akdağmadeni, Saraykent ilçelerindeki tarihi yapıları, alternatif turizm sektörüne kazandırılması gerektiği gerçeğini hep söyledik, ötesine geçemedik. İşte bunlardan bir tanesi de Yozgat’ın Sorgun İlçesi Şahmuratlı köyündeki Kerkenes Dağı ve bu dağın tepesinde kurulu antik şehrin kalıntılarından ortaya çıkan, 6 yıl devam eden ve güneş tutulması ile sonlanan gerçek bir öykü. 
Birazdan öykünün ayrıntılarını aktaracağım. Bu öykü uluslararası belgesel filmlere konu olabilecek, romanlar yazılabilecek bir öykü. Üstelik, Kerkenes dağındaki antik kentin 7 metre genişliğinde, 700 metre uzunluğundaki surları da ayrı bir hikaye. Galatların Başşehri Tavium Antik kenti. Almanlar başta olmak üzere İskoçların ve o bölgede yaşayanların atalarının şehri olan Büyük Nefes Köyündeki antik şehir kalıntılarının öyküsü de irdelenmeye değer. Tüm bunları anlatamadık, anlatmaktan çekindik, ulusal ve uluslararası platformlara taşınmasından korktuk. Üzerine oturduğumuz değerleri yeterince tanıyamadığımız için tarım ve turizm sektörünü harmanlayıp, pazara sunamadık, ırgatlık için yorganımızı sırtımıza sarıp, gurbetin yollarına düştük.

GÜNEŞ TUTULMASI
‘’Türkiye'de, 29 Mart 2006 tarihinde yaşanacak güneş tutulması bu kez Yozgat'tan izlenebilecek’’ başlığı altında İstanbul Kandilli Rasathanesi kaynaklı haber yayınlandığında takvimler 2005 yılının ilk aylarını gösteriyordu. Dönemin Kültür ve Turizm’den sorumlu Vali Yardımcısı İzzettin Sevgili’yi makamında ziyaret edip, durumu anlattım, güneş tutulması ile ilgili etkinliklerin tarihte güneş tutulması ile 6 yıl devam eden savaşın sona ermesine tanıklık eden Kerkenes Dağında yapılmasının öneminden bahsettim. ‘’Doğru’’ dedi Sevgili, ‘’Bunu değerlendirelim’’ diyerek devam etti, not aldı. Aradan uzunca bir süre geçti. 2005 yılının ortalarına doğru Güneş Tutulmasının izlenebileceği yerlerde rezervasyonların dolmak üzere olduğu yönünde haberler yayınlanınca soluğu yine Vali Yardımcısı Sevgili’nin ayında aldım, bizdeki gelişmeleri, hazırlıkları sordum. ‘’Güneş tutulmasına daha çok zaman varmış, Kültür ve Turizm Müdürü ile görüştüm, yılbaşından itibaren hazırlıklara başlayacaklar’’ yanıtını aldığım Sevgili’ye ‘’Sayın valim, turizm faaliyetinde bulunuyorsunuz, bunun hazırlıkları bir iki günde olmaz. Bir yıl öncesinden planlamanın yapılması gerektiğini Kültür ve Turizm Müdürü daha iyi bilir’’ yanıtını verdim. Yozgat için iş işten geçmişti. Çünkü, biz Yozgat’ı önce Yozgatlıya, ardından Türkiye’ye sonrasında da Avrupa’ya anlatacak, öykümüzden etkilenenleri Yozgat’ta konuk edecektik, kısa sürede mümkün görünmüyordu.

HAZIRLIKLAR BAŞLADI
2005 yılının sonlarına doğru, ‘’Yozgat'ta Valilik tutulma anını izlemek için gelecek konuklar için program hazırlıyor’’ başlıklı haberi yaptık. Haberin ayrıntısı şöyle: Türkiye'de, 29 Mart'ta yaşanacak güneş tutulmasının en iyi izlenebileceği bölgeler arasında bulunan Yozgat'ta; Valilik, tutulma anını izlemek için gelecek konuklar için özel program hazırlıyor. Yozgat Vali Yardımcısı İzzettin Sevgili yaptığı açıklamada, 29 Mart'ta yaşanacak güneş tutulmasının Yozgat'tan da net olarak izlenilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Güneş tutulmasını izlemek isteyen yerli ve yabancı konaklara yönelik program hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Sevgili, tarihte güneş tutulmasının uzun yıllar devam eden bir savaşın son bulmasına neden olduğunu ve bu olayın yaşandığı tarihi mekanın Yozgat'ta bulunduğunu söyledi. Güneş tutulması olayının da Yozgat'ta bu mekandan izlenmesi için hazırlıklara başlanıldığını vurgulayan Sevgili, ‘’Tarihte, Med'ler ile Pers'ler arasında uzun süren savaş, M.Ö. 28 Mayıs 585 yılındaki 'güneş tutulması' ile sona ermişti. Barışın ardından Med Kralı Astyages tarafından kurulan antik Pteria kenti kalıntıları Sorgun ilçemizin Şahmuratlı Köyü yakınındaki Kerkenes Dağı'nda bulunmaktadır. Güneş tutulması ile barışın sağlanması olayına tanıklık eden ilçede, bazı etkinlikler yaparak, güneş tutulması anının izlenmesi yönünde hazırlıklar yapılıyor'' dedi.
Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun da, Güneş Tutulmasının Kerkenes Dağı'ndan izlenmesini sağlamak üzere Sorgun Belediyesi ile ortak program yapmaya çalıştıklarını, programın netleşmesinin ardında kamuoyuna duyuracaklarını bildirdi.

TARİHİ MEKANDAN İZLENDİ
29 Mart 2006 tarihinde Yozgat’ta Tam Güneş Tutulması olayı, tarihte 6 yıl devam eden ve güneş tutulması ile sora eren savaşa sahne olan Kerkenes’ten izlendi. Yozgat’ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı Köyü’ndeki tarihi mekanda izlemek isteyenler için Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı program hazırladı. Yozgat Valisi Gökhan Sözer ve birçok il yöneticilerinin yanı sıra, çevre illerde de Güneş Tutulmasını izlemek isteyenler Kerkenes Dağına koştu. Tutulma öncesinde Kerkeneste kurulan çadırda, konuklara peynirli, etli gözleme ve aryam ikram edildi, özel güneş gözlükleri dağıtıldı. Şahmuratlı köyü yakınında 'Kayıp Şehir' olarak bilinen 'Pteria' kentinin kalıntılarının bulunduğu, Şahmuratlı Köyü yakınındaki 1500 rakımlı Kerkesenes dağının yüzeyi, tutulmayı izleyenlerle doldu. Med'ler ile Pers'ler arasında 6 yıl süren ve M.Ö. 28 Mayıs 585 yılındaki Güneş Tutulması ile sona eren savaşa sahne olan Kerkenes dağında tam tutulmanın gerçekleşmesiyle hava karardı, dağın çevresindeki yerleşim alanları kızıl bir renge büründü. Yabancıları ağırlayıp, tanıtımını yapabileceğimiz fırsatı teptik, tutulmayı biz bize izledik.

6 YIL SÜREN SAVAŞ
Herodot’a göre, Medler ile Lidyalılar arasında yıllardır uzayıp giden savaşın altıncı yılında, muharebe bütün şiddetiyle devam ederken tıpkı Thales’in o yıl için tahmin ettiği gibi gün geceye döner. Sonradan ‘güneş tutulması muharebesi’ olarak adlandırılacak bu olay, MÖ 585 yılının 28 Mayıs günü meydana gelir. Kilikyalılar ve Babiller’in arabuluculuğuyla imzalanan barış antlaşması ile sınırlar tekrar belirlenir ve antlaşma karşılıklı kız alıp verme ile sağlamlaştırılır. Heredot’a göre, Med şehri Pteria orta Kapadokya bölgesinin savunması en güçlü şehridir. Bu sur duvarlarının gerçek boyutları, Lidya Kralı Krezüs tarafından şehir yakıldığından ve güçlü taş duvarı en azından kısmen yıkıldığından beri ilk kez 1999 yılında ortaya çıkarıldı. 

KERKENES DAĞI
Orta Anadolu'da yer alan Kerkenes Dağ üzerindeki Demir Çağı şehrinde 2003 yılında yürütülen yüzey araştırması ve kazı çalışmalarının en önemli sonucu, bu geniş yerleşim alanlı başkentin Anadolu'ya özgü niteliklerini gösteren önemli kanıtların ortaya çıkarılması oldu. Bu yeni kanıtlar şehrin büyük olasılıkla MÖ 7. yüzyılın ortalarında kurulmuş bir Anadolu eyalet merkezi olduğunu düşünün araştırmacılar, şu değerlendirmeyi yapıyor:
‘’Eski Frig dilindeki taş yazıtlar ve ikonografik kanıtlar Orta-Batı Anadolu kaynaklı kültürel etkileri akla getirmektedir. Şehrin, daha önce anlaşılmış olduğu gibi, gelişmiş bir merkezi planlama kontrolü ile kalabalık işgücünü yönetme, örgütleme ve destekleme becerisini sergileyen ‘yeni kurulan’ bir yerleşim olduğu kesindir. Diğer bir deyişle, bu şehir büyük olasılıkla güçlü bir devletin başkentiydi ve varoluş gerekçelerinden biri bu egemenliğin, hemen her yönden ve uzak mesafeden algılanan, güçlü görsel bir kanıtını sunmaktı. Elde edilen yeni kanıtlar şehrin kuruluş tarihini 7. yüzyıla doğru geriletmek gereğini ortaya çıkarmışsa da, şehrin ömrünün kısa sürmüş olduğu konusundaki görüşlerde herhangi bir değişiklik olmamıştır. 2003 sezonu şehrin yakılmasının ardından taş surlarının tamamen yok edilişine ilişkin yeni kanıtlar sunmuştur. Ortaya çıkarılan mimari elemanlar, kabartma heykeller, yazıtlar, küçük objeler ve seramikler gibi buluntuların tamamı, şehrin yok ve terk ediliş tarihinin 6. yüzyılın ortalarından önce olmadığını göstermektedir ki, bu durumda büyük olasılıkla yıkım, Lidya Kralı Krezüs'ün MÖ 547 yılı veya civarına tarihlenen askerî harekâtıyla bağlantılıdır. 2003 yılında bulunanlar ışığında Kerkenes'in tarihsel geçmişini yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiştir. Arkeolojik kanıtların tarihsel yeniden kurmalarla birleştirilmesi uçurumlarla dolu bir süreçtir; temel tarihî kaynağın Herodot olduğu bu örnekte sorun daha da ciddileşmektedir. Kesin kanıt bulunmamakla birlikte, Kerkenes'in Pteria olarak tanımlanmasını şüphe ile değerlendirmek için bir gerekçe yoktur. Bu tanım kabul edilecek olursa, şehrin tamamen yok edilişi, modern bilim adamlarının ‘Pteria Savaşı’ olarak adlandırdığı ve Heredot'un anlattığı üzere Krezüs ile Büyük Keyhüsrev'in yenişemediği olay sonucunda Lidya Kralı Krezüs tarafından gerçekleştirilmiştir. Kerkenes'in yok edilişinin tarihi, 1996 yılında bulunan fildişi levha ile kazı sonucu elde edilen diğer objelerin sağladığı stilistik kanıtlar göz önüne alındığında, Lidya başkenti Sardis'in geleneksel olarak MÖ 547 yılına tarihlendirilen düşüşünden çok daha önce olmamalıdır. Kerkenes'in kuruluş tarihini belirlemek ve şehri kuran gücü tanımlamak ise daha güç görünmektedir.''